GraphQL.cz/Fórum/Funguje caching v GraphQL automaticky, nebo to musím nastavit ručně?

Funguje caching v GraphQL automaticky, nebo to musím nastavit ručně?

Přemýšlím nad tím, jak to vlastně funguje s cachingem v GraphQL. Vím, že caching může výrazně zrychlit výkon aplikací a zlepšit uživatelský zážitek, ale nejsem si jistý, jestli se něco takového dělá automaticky, nebo jestli je potřeba zasahovat do nastavení a něco konfigurovat. Zajímalo by mě, jestli se nějaké základní cachingové mechanismy aplikují už při standardním nasazení GraphQL serveru, nebo jestli si to musím dodatečně naprogramovat sám. Třeba jsem zaslechl něco o Apollo Clientu a jeho možnostech cache, ale nevím přesně, jak to všechno funguje dohromady. Můžete mi prosím osvětlit, jestli je potřeba mít nějaké speciální knihovny nebo frameworky pro implementaci cachingu? A co když bych chtěl mít control nad tím, co se cacheuje a jak dlouho to tam zůstává? Je na to nějaký standardní přístup nebo best practices? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a tipy, protože jsem zatím nepracoval s cachingem u GraphQL a mám pocit, že bych mohl něco důležitého přehlédnout. Díky moc za jakoukoli radu!

158 slov
1.6 minut čtení
25. 2. 2021
Radka Chalupová
Radka Chalupová

Caching v GraphQL většinou není automatický, takže si s tím budeš muset pohrát. Základní mechanismy jako HTTP caching můžeš využít, ale to si musíš nastavit sám. Apollo Client má super možnosti pro cache, což ti může dost usnadnit práci. Můžeš si pak řídit, co a jak dlouho se cacheuje, což je fajn, když potřebuješ mít kontrolu nad daty. Doporučuji mrknout do dokumentace Apollo, tam je spousta užitečných informací o tom, jak to nastavit a optimalizovat. Jinak jsou tu i další knihovny a techniky pro caching, ale v základu budeš muset trochu kódovat. Nejlepší je experimentovat a sledovat, co funguje nejlíp pro tvoji aplikaci.

103 slov
1 minut čtení
23. 11. 2024
Rudolf Hladík
Rudolf Hladík

Caching v GraphQL sám o sobě automaticky nefunguje. Musíš si to většinou nastavit ručně, pokud chceš mít nad tím kontrolu. Například Apollo Client má super možnosti pro caching, ale musíš to nakonfigurovat podle svých potřeb. Můžeš si třeba nastavit, co se cacheuje a jak dlouho to tam bude, což je fajn pro optimalizaci výkonu.

Pokud používáš Apollo, tak máš možnost používat in-memory caching a taky persistence storage pro cache mezi relacemi. Měl bys vědět, že GraphQL sám o sobě nemá žádný standardní přístup k cachingu, takže když chceš mít nějakou granularitu v tom, co a jak se cacheuje, budeš potřebovat nějaké knihovny nebo frameworky jako Apollo nebo Relay.

Doporučuji se podívat na best practices ohledně cachingu v dokumentaci těchto knihoven. Je dobrý mít i na paměti invalidaci cache, aby ses vyhnul starým datům. Takže vcelku je to hodně o tom, jak si to nastavíš a co přesně potřebuješ.

147 slov
1.5 minut čtení
15. 11. 2024
Bohumil Prokop
Bohumil Prokop

Caching v GraphQL nefunguje automaticky, musíš si ho nastavit sám. Když použiješ Apollo Client, ten má docela dobré možnosti pro cacheování, ale musíš to správně nakonfigurovat. Můžeš rozhodnout, co se má cacheovat a jak dlouho by to mělo zůstat v cache. Základní caching se může dělat na úrovni serveru pomocí nějakého middleware nebo knihovny jako Redis, ale to už je na tobě. Pokud chceš mít plnou kontrolu, doporučuji klidně použít Apollo Client a jeho cache management. Existují i další best practices jako invalidace cache po změně dat, což je důležité, abys neměl zastaralé informace. Takže jo, budeš muset do toho zasáhnout a naprogramovat si to sám.

106 slov
1.1 minut čtení
1. 8. 2024
Andrea Sládková
Andrea Sládková
Podobné otázky