GraphQL.cz/Fórum/Proč mi nefunguje caching u GraphQL dotazů?

Proč mi nefunguje caching u GraphQL dotazů?

Nedávno jsem se pustil do implementace GraphQL ve své aplikaci a narazil jsem na problém, který mě dost trápí. Zkouším používat caching pro GraphQL dotazy, abych zlepšil výkon a snížil zatížení serveru, ale nějak to nefunguje tak, jak bych si představoval. Mám pocit, že jsem všechno nastavil správně – používám Apollo Client a nastavil jsem cache policy tak, jak se doporučuje v dokumentaci. Jenže výsledky pořád nejsou takové, jaké bych chtěl. Dotazy se zase načítají znovu a znovu, místo toho, aby se braly z cache. Zkoušel jsem také přidat cache key k některým dotazům, abych zajistil, že budou správně identifikovány v cache, ale ani to nepomohlo. Není to jen o tom, že bych chtěl mít rychlejší odpovědi – také chci snížit zátěž na backendu, protože mám obavy o výkon při větším počtu uživatelů. Myslím si, že možná dělám něco špatně s konfigurací nebo s tím, jak vytvářím dotazy. Možná je problém v tom, že některé dotazy nemají stejné parametry a proto je cache nezachytí? Nebo je možné, že se někde děje něco s TTL? Mohl by mi někdo poradit, co přesně bych měl zkontrolovat nebo jaké jsou běžné problémy s cachingem v GraphQL? Existují nějaké dobré praktiky nebo tipy pro efektivní cachování? Rád bych se dozvěděl víc o tom, jak optimalizovat caching v GraphQL a co všechno bych měl sledovat.

220 slov
2.2 minut čtení
24. 8. 2024
Radek Havelka

Můžeš mít problém s tím, že Apollo Client defaultně cacheuje dotazy jen podle jejich názvu a proměnných. Pokud se ti dotazy liší v parametrech, tak je cache vůbec neidentifikuje a načítá je znova z backendu. Zkus se podívat na to, jak máš nastavený fetchPolicy. Pokud používáš network-only nebo no-cache, tak to by vysvětlovalo, proč se ti dotazy neukládají. Změň to na cache-first nebo něco podobného. Co se týče TTL, tak v Apollo Clientu to není přímo nastaveno, ale můžeš implementovat vlastní strategii pro expiraci cache. Taky zkontroluj, jestli máš správně nastavené identifikátory pro entity, aby Apollo vědělo, co má cachovat. Rozhodně si projdi dokumentaci k Apollo Clientu o cachování, tam je spousta užitečných tipů a příkladů.

116 slov
1.2 minut čtení
25. 12. 2024
Adam Kočí

Myslím, že problém může být v tom, jak máš nastavené cache policies v Apollo Clientu. Zkus zkontrolovat, jestli používáš správné fetchPolicy. Například pokud použiješ cache-first, tak by to mělo brát data z cache, pokud tam jsou. Ale pokud se ti dotazy neprovádějí s přesně stejnými parametry (jako např. filtry nebo stránkování), tak se budou považovat za jiný dotaz a cache je nezachytí. Taky zkontroluj, jestli máš správně nastavené ty cache keys. V některých případech může být užitečné přidat custom merge function pro pole, aby se lépe spravovaly záznamy. Pokud používáš fragmenty, ujisti se, že je správně definované jejich použití. A co se týče TTL, to většinou závisí na tom, jaký caching layer používáš - třeba Redis nebo něco podobného. Můžeš taky zkusit použít Apollo Server s nějakým caching middlewarem. Celkově si dej pozor na to, aby ses vyhnul opakovaným dotazům s různými parametry a pokus se optimalizovat strukturu tvých dotazů.

150 slov
1.5 minut čtení
9. 1. 2025
Radek Kalous

Zní to, jako bys měl pár problémů s cachingem. Zkontroluj, jestli máš správně nastavené cache keyy pro všechny dotazy. Když se parametry dotazů liší, tak si cache nepozná, co by měla uložit. Zkus se podívat na fetchPolicy v Apollo Clientu – pokud je nastavena na no-cache, tak ti to samozřejmě nebude cachovat. Možná bys měl vyzkoušet cache-first nebo cache-and-network.

Taky se ujisti, že se ti data, co se vrací z API, nemění, jinak to cache nezachytí. Když máš TTL, tak zkontroluj, jak dlouho data zůstávají v cache. Možná děláš také něco špatně s aktualizací cache po mutacích.

A nakonec můžeš zvážit použití server-side caching jako Redis pro GraphQL – to by mohlo výrazně ulevit tvému backendu a snížit zatížení. Zkus experimentovat a uvidíš, co ti sedne.

126 slov
1.3 minut čtení
9. 1. 2025
Josef Matoušek
GraphQL.cz/Články/GraphQL caching techniky
Nejčastější chyby při implementaci caching technik v GraphQLPřehled běžných chyb a jak se jim vyhnout při práci s cache v GraphQL. Tento článek nabízí praktické tipy pro optimalizaci GraphQL API pomocí caching ...
1000 slov
10 minut čtení
11. 4. 2024
Pavel Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky