GraphQL.cz/Fórum/Jak začít s GraphQL v mobilní aplikaci pro iOS?

Jak začít s GraphQL v mobilní aplikaci pro iOS?

Zajímalo by mě, jakým způsobem se dá implementovat GraphQL do mobilní aplikace, kterou vyvíjím pro iOS. Nikdy jsem s GraphQL nepracoval a většinou jsem používal REST API, takže bych chtěl vědět, co všechno je potřeba udělat, abych to správně nastavil. Jaké knihovny bych měl použít pro Swift nebo Objective-C? Jak se vlastně liší přístup k datům pomocí GraphQL od toho, co jsem znal dřív? Vím, že GraphQL umožňuje klientovi specifikovat, jaká data chce dostat, ale jak tohle vzít do úvahy při návrhu modelů a celkové struktury aplikace? A co caching? Je tu nějaký osvědčený způsob, jak efektivně cachovat odpovědi z GraphQL serveru v iOS aplikaci? Jen bych se rád ujistil, že než začnu, mám jasnou představu o tom, co všechno mě čeká. Mělo by smysl začít s nějakým jednoduchým projektem nebo mám raději nejdřív prostudovat nějaké tutoriály a dokumentaci? Děkuju za jakékoliv rady a tipy!

145 slov
1.5 minut čtení
14. 7. 2024
Roman Hácha

Takže, když chceš začít s GraphQL na iOS, tak doporučuju se podívat na Apollo Client. Je to jedna z nejpoužívanějších knihoven pro práci s GraphQL v Swiftu a Objective-C. Umožňuje ti snadno posílat dotazy na server a automaticky generovat kód pro modely, což ti hodně usnadní práci. Aby ses dostal do toho, jak GraphQL funguje oproti RESTu, věř mi, že je to fakt jiný přístup. Místo toho, aby ses spoléhal na pevně dané koncové body (endpoints), můžeš si definovat přesně, co chceš od serveru dostat. To znamená, že tvoje dotazy budou mnohem flexibilnější a efektivnější.

Když plánuješ strukturu aplikace, zamysli se nad tím, jaké data potřebuješ a jak je budeš organizovat. Můžeš mít nějaké modely, které budou reprezentovat data z odpovědi serveru, a ty pak naplníš pomocí těch Apollo tříd.

Co se týče cachování, Apollo má vestavěný caching mechanismus, takže bys měl mít vše pokryté přímo v knihovně. Můžeš si nastavit politiku cachování podle svých potřeb.

Jestli jsi s GraphQL úplně nový, asi by nebylo špatné začít s nějakým jednoduchým projektem – klidně udělej malou aplikaci, která dotazuje nějaký otevřený GraphQL API. Tak se to všechno naučíš v praxi. A určitě mrkni na oficiální dokumentaci Apollo – je tam spousta užitečných příkladů.

199 slov
2 minut čtení
9. 10. 2024
Václav Štefan

Takže, když chceš začít s GraphQL v iOS, nejlepší volba je použít nějakou knihovnu, co to usnadní. Nejznámější je Apollo Client pro Swift. Je to docela jednoduchý na nastavení a má dobrou dokumentaci. S Apollo zvládneš dotazy i mutace a přímo to integruješ do svých modelů.

Hlavně si uvědom, že GraphQL ti dává moc říct serveru, co přesně chceš – takže můžeš dostat jen data, která potřebuješ, a to je úžasný. To ale znamená, že budeš muset dobře promyslet strukturu svých modelů. Například, jaké atributy budou pro tvou aplikaci důležité a jak je zgrupovat.

Co se týče cachování, Apollo už má zabudovaný caching mechanismus, takže ti to ušetří práci. Můžeš si nastavit cache policy podle toho, co potřebuješ – třeba jestli chceš vždycky kontrolovat server nebo brát data z cache.

Zkus si udělat nějaký jednoduchý projekt nebo ukázkovou aplikaci. Klidně začni s něčím malým, abys to pochopil v praxi. Když projdeš dokumentací a tutoriály, tak ti to dá solidní základ, ale nic nenahradí vlastní zkušenost. Takže klidně do toho jdi a uvidíš, co všechno se naučíš za pochodu.

175 slov
1.8 minut čtení
15. 10. 2024
Tereza Richterová

Takže, pokud chceš začít s GraphQL na iOS, doporučil bych se zaměřit na knihovny jako Apollo nebo urql, což jsou dost populární. Apollo je asi nejpoužívanější a má super dokumentaci. Celý princip GraphQL je, že si můžeš říct, co přesně chceš z API, takže to můžeš udělat efektivněji než s REST. Prostě sestavíš dotaz podle toho, co tvá aplikace potřebuje.

Když jde o modely, tak si dej pozor, aby odpovídaly tvým dotazům. Můžeš mít různé modely pro různé části aplikace, což ti dává flexibilitu. Co se týče cacheování, Apollo má vestavěný caching mechanismus, takže to by ti mělo dost ulehčit práci. Můžeš si nastavit strategii cacheování podle toho, jak často se data mění.

Pokud jsi v tomhle nováček, doporučuji začít s nějakým jednoduchým projektem. Zkus udělat třeba aplikaci, která zobrazuje nějaké veřejné API pomocí GraphQL. A určitě prostuduj dokumentaci a pár tutoriálů – to ti dá dobrý základ a pomůže porozumět, jak to celé funguje. Hlavně se neboj experimentovat! Akorát si dej pozor na složitost dotazů a jak moc dat načítáš – radši začni jednoduše a pak můžeš přidávat další funkce.

179 slov
1.8 minut čtení
22. 11. 2024
Ladislav Hrdlička
GraphQL.cz/Články/Mobilní aplikace a GraphQL
Integrace GraphQL do multiplatformí mobilních aplikací: Kompletní průvodceObjevte, jak efektivně integrovat GraphQL do svých multiplatformních mobilních aplikací pro iOS a Android. Naučte se tipy, triky a nejlepší praktiky p...
1000 slov
10 minut čtení
16. 8. 2023
Jana Procházková
Přečíst článek
Podobné otázky