GraphQL.cz/Fórum/Můžu v GraphQL použít filtry pro snížení objemu dat?

Můžu v GraphQL použít filtry pro snížení objemu dat?

Zajímalo by mě, jestli je možné v GraphQL implementovat nějaké filtry, které by mi pomohly omezit množství dat, jež se vrací z API. Pracuji na projektu, kde mám obrovské množství dat a potřebuju získávat jen to, co je nezbytně nutné. U klasického REST API jsem zvyklý na různé endpointy a query stringy, ale u GraphQL bych rád věděl, jakým způsobem mohu specifikovat, co přesně chci dostat zpět. Mám na mysli něco jako filtry podle určitých kritérií, abych nemusel stahovat vše a pak to zbytečně zpracovávat na klientské straně. Existují v GraphQL nějaké vestavěné mechanismy nebo standardizované způsoby pro filtrování dat? Může třeba server poskytnout různé argumenty pro pole, abych mohl specifikovat podmínky dotazu? A co když chci filtrovat podle vícero atributů najednou? Je lepší to řešit na úrovni serveru nebo klienta? Jak s tím mají zkušenosti ostatní vývojáři? Našel jsem pár článků, ale stále mi to není úplně jasné. Rád bych se dozvěděl víc o tom, jak efektivně pracovat s GraphQL a jak optimalizovat dotazy pro snížení objemu dat. Děkuju moc za jakékoliv tipy nebo doporučení!

176 slov
1.8 minut čtení
8. 2. 2023
Vladimíra Vobořilová

Jo, v GraphQL můžeš určitě používat filtry, což je super pro snížení objemu dat. Na serveru můžeš definovat argumenty přímo pro dotazy, takže si můžeš říct, co přesně chceš dostat zpět. Například můžeš mít něco jako users(filter: \{ age: 30, active: true \}) a vrátí ti jen uživatele, co splňujou tyhle kritéria.

Dá se to udělat vícerozpět a klidně kombinovat víc atributů. Tímhle způsobem se ti podaří vyfiltrovat jen to potřebný a ušetřit šířku pásma i čas na zpracování na klientovi.

Když to srovnám s REST, tak tady máš víc flexibility, protože nemusíš mít oddělený endpointy pro každý typ filtru.

Takže jo, určitě to řeš na úrovni serveru – budeš mít víc kontroly a efektivitu. A jo, jak říkají ostatní vývojáři, je to prostě lepší přístup! Takže klidně experimentuj s tím, jak nastavit všechny ty argumenty a filtry. Je to fakt užitečný.

141 slov
1.4 minut čtení
26. 10. 2024
Helena Janoušková

Jo, v GraphQL můžeš určitě používat filtry. Je to vlastně jedna z výhod GraphQL oproti REST. Můžeš si definovat argumenty pro svoje dotazy, což ti umožní specifikovat, co přesně chceš dostat zpět. Třeba můžeš mít pole, kde filtrování podle ID, datumu nebo jiných atributů je standardní věc. Když chceš vícero filtrů, jednoduše přidáš další argumenty do dotazu.

Na serveru si to pak můžeš nastavit tak, aby tyto argumenty správně zpracovával. Takže třeba dotazy na uživatele s různými parametry jako jméno, věk a podobně můžou vrátit jen to, co fakt potřebuješ.

Většinou se to dělá na úrovni serveru, aby se snížil objem přenášených dat a zbytečně se nemusel zpracovávat nadbytečný balast na klientovi. Klient pak může posílat dotazy s těmi filtry podle potřeby. Čím víc dat máš, tím víc se ti to vyplatí. Jinak si projdi nějaké knihovny jako Apollo Client nebo Relay, tam najdeš příklady jak s filtry pracovat. Ostatní vývojáři většinou mají dobré zkušenosti s tímhle přístupem.

158 slov
1.6 minut čtení
26. 10. 2024
Jaroslav Nečas

Jasně, v GraphQL můžeš používat filtry, aby ses vyhnul stahování zbytečně velkého objemu dat. Většinou to funguje tak, že server definuje argumenty pro jednotlivé typy. Třeba můžeš mít dotaz, kde použiješ argumenty jako filter, where nebo něco podobného na pole, co tě zajímají. Můžeš filtrovat podle různých atributů najednou, takže třeba name_contains, age_greaterThan apod.

Tohle se nastavuje na úrovni serveru, takže je potřeba, aby tvůj API endpoint měl tyto argumenty správně implementované. Většina knihoven a frameworků pro GraphQL to podporuje (např. Apollo Server). Na klientské straně si pak můžeš tyto argumenty přidávat do dotazů a tím si upravit, co přesně chceš načíst.

Doporučuje se filtrovat na serveru, protože to ušetří šířku pásma a zpracování na klientu, což je obvykle lepší pro výkon aplikace. Spousta vývojářů to tak dělá, takže to není nic neobvyklého. Pokud chceš nějaké příklady, zkus hledat dotazy na StackOverflow nebo GitHubu, tam jsou často ukázky kódu.

149 slov
1.5 minut čtení
8. 1. 2025
Karel Tesař
GraphQL.cz/Články/GraphQL vs. REST
GraphQL a REST: Jak zvládnout problém nadbytečných dat?Prozkoumejte, jak GraphQL efektivně řeší problém nadbytečných dat v porovnání s REST API. Zjistěte, jak tyto technologie fungují a jak mohou zlepšit v...
1000 slov
10 minut čtení
26. 9. 2022
Richard Malý
Přečíst článek
Podobné otázky