GraphQL.cz/Fórum/Jak snížit množství dat, které vrací REST API?

Jak snížit množství dat, které vrací REST API?

Zajímalo by mě, jakým způsobem se dá optimalizovat odpověď REST API, aby se snížilo množství dat, které se vrací klientovi. Často se mi stává, že API vrací spoustu informací, které ani nepotřebuji, což samozřejmě zatěžuje síť a zpomaluje načítání aplikace. Chtěl bych se tedy zeptat, jestli existují nějaké osvědčené praktiky nebo techniky pro zúžení datového toku. Napadá mě třeba možnost filtrů, ale nejsem si jistý, jak to implementovat. Mohli byste mi poradit, jakým způsobem mohu omezit množství vracených dat? A co třeba paginace nebo limitování počtu položek? Jak moc to ovlivňuje výkon a uživatelský zážitek? Uvítal bych jakékoli tipy nebo příklady z praxe, které by mi pomohly lépe pochopit, jak na to.

112 slov
1.1 minut čtení
10. 3. 2024
Jaroslava Pospíšilová

Jasně, tohle je častý problém. Místo toho, aby API vracelo všechno, co má, je dobrý přistoupit k optimalizaci. Filtry jsou fakt super, můžeš třeba implementovat query parametry – něco jako ?fields=name,email,aby se vrátily jen potřebný data. Pak je tu paginace, což je skvělý pro velký datový sety. Můžeš omezit počet položek na stránku tím, že přidáš něco jako ?limit=10 a ?offset=20. To sníží zatížení sítě a zrychlí načítání. Nezapomeň na cacheování odpovědí, to může taky dost pomoct. A co se týče výkonu, když omezíš objem dat, tak to určitě urychlí odezvu a zlepší uživatelský zážitek. V praxi to vypadá tak, že když lidi chtějí vidět třeba jen seznam uživatelů, tak si můžou říct jen o ty základní info místo celých profilů. Zkus to a uvidíš rozdíl.

126 slov
1.3 minut čtení
26. 8. 2024
Bohuslav Kotek

Jasně, optimalizace REST API je důležitá. Filtry jsou super, můžeš třeba použít query parametry pro specifikaci, co chceš vrátit. Například místo vracení všech dat můžeš poslat ?fields=id,name,email, takže dostaneš jenom to, co potřebuješ.

Paginace je další must-have. Místo toho, abys posílal všechny záznamy najednou, použi třeba ?page=1&limit=10, což vrátí jenom prvních 10 položek. To nejenže ušetří šířku pásma, ale taky zrychlí načítání.

Pak je tu ještě možnost agregací - počítání, průměry, min/max hodnoty místo vracení všech detailů. Omezíš tím objem dat a získáš jen to podstatný.

Sice to zabere víc času na implementaci na začátku, ale uživatelský zážitek se fakt zlepší a taky to sníží zátěž serveru. Takže pokud chceš efektivně pracovat s datama, tyhle techniky jsou fakt v pohodě.

120 slov
1.2 minut čtení
13. 9. 2024
Milada Zajícová

Jednoduchý způsob, jak snížit množství dat z REST API, je zavést filtry a paginaci. Filtry ti umožní specifikovat, jaké konkrétní údaje chceš vrátit, takže třeba místo celého seznamu uživatelů můžeš dostat jen ty, co splňují nějakou podmínku. Paginace je super taky - místo toho, abys dostal všechna data najednou, můžeš si říct, že chceš první stránku s 10 položkami. To šetří bandwith a zrychluje načítání. Můžeš to udělat třeba pomocí parametrů v URL, jako ?page=1&limit=10.

Je dobrý mít na paměti i možnost omezit vracené pole dat - třeba vracet jen ID a název místo detailních informací. Tím se taky výrazně sníží objem dat. Pokud tě zajímají konkrétní informace, tak se to dá udělat s parametrem fields, kde určíš, co přesně potřebuješ.

Celkově tohle všechno moc neovlivní uživatelský zážitek, pokud to uděláš správně. Naopak to může být pro uživatele rychlejší a přehlednější. Takže určitě doporučuji na to kouknout a implementovat tyhle techniky.

151 slov
1.5 minut čtení
12. 10. 2024
Andrea Sládková
GraphQL.cz/Články/GraphQL vs. REST
GraphQL a REST: Jak zvládnout problém nadbytečných dat?Prozkoumejte, jak GraphQL efektivně řeší problém nadbytečných dat v porovnání s REST API. Zjistěte, jak tyto technologie fungují a jak mohou zlepšit v...
1000 slov
10 minut čtení
26. 9. 2022
Richard Malý
Přečíst článek
Podobné otázky