Jak optimalizovat resolvery v GraphQL pro lepší výkon?
Zajímalo by mě, jak vlastně fungují resolvery v GraphQL a jak je vůbec možné je optimalizovat pro lepší výkon. Často se setkávám s tím, že když mám složitější dotazy, tak to trvá dlouho, než se všechna data načtou. Přemýšlím, jestli je to způsobeno tím, jak jsou resolvery napsané, nebo jestli tam hrají roli i další faktory jako například databázové dotazy nebo struktura schématu. Myslím, že by mohlo být fajn zjistit, jaké techniky se dají použít k tomu, abychom snížili latenci a zrychlili odpovědi na dotazy. Napadá mě třeba použití datových loaderů pro agregaci dotazů nebo nějaké cachování výsledků. Ale nevím, jestli to je vždycky efektivní a v jakých případech to může způsobit víc problému než užitku. Možná bych měl i zvážit, jak správně rozdělit resolvery na menší části nebo jestli je lepší mít jeden velký resolver, který pokryje více potřeb. Měl by mít resolver nějakou logiku k tomu, aby rozpoznával, kdy je potřeba data načíst znovu a kdy stačí použít už existující výsledky? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních vývojářů ohledně této problematiky. Jaké konkrétní praktiky doporučujete? Jaké máte zkušenosti s optimalizací výkonu resolverů v GraphQL?