GraphQL.cz/Fórum/Jak optimalizovat subscriptions v GraphQL pro rychlejší odezvu?

Jak optimalizovat subscriptions v GraphQL pro rychlejší odezvu?

Zajímalo by mě, jak nejlépe optimalizovat subscriptions v GraphQL, aby se tím zrychlila odezva aplikace. Mám pocit, že se mi stává, že když moje aplikace posílá příliš mnoho dat nebo když klienti odebírají příliš mnoho informací najednou, dochází k citelnému zpomalení. Zkoušel jsem různé metody, jako je například filtrování dat na serverové straně, ale stále mám pocit, že by to mohlo být rychlejší. Jaké techniky používáte vy pro optimalizaci subscriptions? Je dobré mít nějakou strategii pro omezování počtu aktivních subscriptions? A co třeba agregace dat nebo batching? Narazil jsem na některé rady ohledně použití webových socketů a jejich správnou konfiguraci, ale moc tomu nerozumím. Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké specifické knihovny nebo nástroje, které by mohly pomoci s optimalizací těchto subscriptions, anebo jestli je lepší se zaměřit na nastavení serveru. Případně jaké jsou nejlepší praktiky pro udržení nízké latence při práci s GraphQL subscriptions? Děkuji za jakékoli tipy nebo odkazy na užitečné zdroje!

155 slov
1.6 minut čtení
20. 12. 2023
Magdaléna Trnková
Magdaléna Trnková

Optimalizace subscriptions v GraphQL fakt může být oříšek. Hlavně je dobré si uvědomit, že čím víc dat posíláš, tím pomalejší to bude. Zkus se zaměřit na filtrování dat na serveru, jak jsi zmínil, ale i na to, co vlastně klienti potřebují. Můžeš třeba zavést nějaký systém notifikací nebo signálů, aby ses vyhnul posílání všeho v reálném čase.

Omezování aktivních subscriptions je taky fajn nápad. Čím víc uživatelů má aktivní odběr, tím víc zatěžuje server a to samozřejmě zpomaluje odezvu. Batching a agregace dat by ti mohli ušetřit spoustu šířky pásma - místo posílání každé změny samostatně, zkus posílat změny hromadně.

WebSockety jsou super pro real-time komunikaci, ale musíš je mít správně nastavené. Ujisti se, že nemáš otevřených víc spojení než je potřeba, a sleduj latenci. Co se týče knihoven, zkus Apollo nebo Hasura - obě mají nějaké funkce pro optimalizaci subscriptions.

Celkově se zaměř na to, co opravdu potřebuješ posílat a kolik toho posíláš. Sleduj výkon a experimentuj s různými nastaveními serveru a klienta. Jo a nezapomeň na monitoring! To ti může hodně pomoct najít úzká místa.

176 slov
1.8 minut čtení
27. 1. 2024
Ondřej Holub
Ondřej Holub

Optimalizace GraphQL subscriptions není nic jednoduchého, ale pár tipů mám. Za prvé, snaž se minimalizovat množství posílaných dat. Pokud můžeš aplikovat nějaký filtr na server, udělej to. Zvaž třeba i agregaci dat, aby se toho posílalo méně najednou. Další dobrá věc je limitovat počet aktivních subscriptions, třeba na úrovni klienta – pokud máš vícero odpovědí, může to zbytečně zatěžovat server.
Co se týče websocketů, možná by stálo za to se podívat na jejich konfiguraci. Ujisti se, že máš správně nastavené keep-alive intervaly a že nevyčerpáváš kapacitu připojení.
Knihovny jako Apollo Server nebo Hasura dost usnadní práci s subscriptions a nabízejí i nějaké optimalizační funkce. Také nezapomeň zkontrolovat výkon databáze a indexy – špatně optimalizované dotazy můžou být často příčina zpomalení.
A nakonec, testuj latenci a sleduj, jestli se to zlepšilo po těchto změnách. Pokud ne, někdy je potřeba udělat víc než jen tyhle základní úpravy.

148 slov
1.5 minut čtení
17. 8. 2024
Helena Janoušková
Helena Janoušková

Když chceš optimalizovat subscriptions v GraphQL, tak pár tipů může fakt pomoct. Za prvé, důležitý je filtr na serverový straně – zkus posílat jen to, co fakt potřebuješ. Místo aby ses snažil poslat všechno najednou, můžeš data agregovat a posílat je v menších dávkách. Batching by mohl taky pomoct, pokud máš hodně klientů, co odebírají stejný data.

Co se týče počtu aktivních subscriptions, můžeš zkusit nějakou strategii pro jejich omezení. Například, když má uživatel víc aktivních subscriptions, tak je zrušit nebo sloučit, aby se ušetřilo na síti a snížila latence.

WebSockety jsou dobrá volba pro realtime komunikaci, ale je potřeba je dobře nastavit. Zkontroluj timeouty a keep-alive intervaly, aby ti to nespadlo. Hlavně sleduj výkon serveru.

Knihovny jako Apollo Server nebo Hasura mají nějaké vestavěné funkce na optimalizaci subscriptions. A nezapomeň na monitoring – sleduj latenci a využití zdrojů, abys mohl reagovat v reálným čase.

Každopádně je to hodně o testování a ladění podle toho, jak to u tebe funguje.

158 slov
1.6 minut čtení
26. 11. 2022
Ladislav Matoušek
Ladislav Matoušek
Podobné otázky