GraphQL.cz/Fórum/Jak zvýšit výkon GraphQL subscriptions na malých zařízeních?

Jak zvýšit výkon GraphQL subscriptions na malých zařízeních?

Zajímá mě, jak se dá optimalizovat výkon GraphQL subscriptions, když pracujeme s malými zařízeními. Vím, že subscriptions jsou super pro real-time funkce, ale mám pocit, že na těchto menších zařízeních, ať už se jedná o mobilní telefony nebo IoT zařízení, to nějak drhne. Narazil jsem na problémy s latencí a celkovým zatížením zdrojů. Může mi někdo poradit, jak se s tím vypořádat? Napadlo mě zmenšit objem dat, která posílám přes subscription, ale nejsem si jistý, jestli je to dostatečné řešení. Co třeba používání filtračních mechanismů nebo agregací dat na serveru? Jaké máte zkušenosti s minimalizací počtu aktualizací nebo jakou formu komprese byste doporučili? Taktéž by mě zajímalo, zda existují nějaké speciální knihovny nebo techniky pro zjednodušení správy stavu na klientech. Celkově bych rád slyšel názory a tipy na to, jak udělat GraphQL subscriptions efektivnější a lépe fungující na zařízeních s omezenými prostředky. Děkuji!

143 slov
1.4 minut čtení
16. 10. 2022
Irena Zachová
Irena Zachová

Pokud chceš zlepšit výkon GraphQL subscriptions na malých zařízeních, určitě se zaměř na minimalizaci objemu dat, jak jsi zmínil. Zkus posílat jen ty nejdůležitější informace a používej filtry na serveru, aby si vybral jen to, co je potřeba. Agregace dat může taky dost pomoct – třeba místo posílání každé změny individuálně, agreguj změny a posílej je v nějakém rozumném intervalu.

Další věc, co můžeš udělat, je snížit frekvenci aktualizací. Když toho zařízení přijímá moc rychle, tak se to může začít sekat. Zvaž ještě nějakou kompresi dat – třeba Gzip nebo jiný mechanizmus by mohl snížit objem přenášených dat.

Na klientské straně si můžeš usnadnit správu stavu pomocí knihoven jako apollo-client nebo relay. Ty ti můžou pomoct s optimalizací a lépe spravovat data.

Zkrátka, zaměř se na to, co opravdu potřebuješ, a snaž se minimalizovat přenos dat. Tyhle kroky by ti měly pomoct zlepšit latenci a ulehčit menším zařízením.

147 slov
1.5 minut čtení
22. 7. 2023
Monika Malečková
Monika Malečková

Takže, kdybych měl něco poradit, tak určitě začni tím snížením objemu dat. Místo posílání všech možných informací zkus posílat jen to, co fakt potřebuješ. Samozřejmě, filtry na serveru můžou hodně pomoct. Když si na serveru agreguješ data, můžeš snížit počet aktualizací, což uleví jak síti, tak zařízení. A co se týče komprese, určitě zvaž gzip nebo třeba Brotli – to může udělat velký rozdíl, když se snažíš šetřit šířku pásma.

Dále bys mohl zkoumat knihovny jako Apollo Client nebo Relay, které mají nějaké optimalizace pro správu stavu a cachování. Taky se podívej na WebSockets místo HTTP pro subscriptions – to by mohlo být rychlejší.

A nezapomeň monitorovat latenci! Sleduj, jestli někde není bottleneck; třeba v síti nebo na serveru. Takže shrnuto – menší objem dat, filtry a agregace na serveru, komprese a správné nástroje. To by mohlo dost pomoct.

139 slov
1.4 minut čtení
18. 4. 2023
Aleš Veselý
Aleš Veselý

Zvýšení výkonu GraphQL subscriptions na malých zařízeních je pěkný oříšek. Zmenšení objemu dat je určitě dobrá cesta. Měj na paměti, že čím méně dat posíláš, tím méně se zatěžuje šířka pásma a procesory. Můžeš zkusit agregace a filtry na serveru, aby ses ujistil, že klienti dostávají jen to, co opravdu potřebují.

Taky můžeš implementovat debouncing – třeba místo toho, abys posílal data po každé změně, můžeš počkat chvilku a pak poslat aktualizaci hromadně. Komprese dat před jejich odesláním také pomůže snížit zatížení.

Knihovny jako Apollo Client mají už nějaké optimalizace pro práci s real-time daty, tak je určitě prozkoumej. Když mluvíš o správě stavu, použij jednoduché patterny jako Redux nebo MobX, které ti usnadní práci a udržování stavu bez zbytečného zatěžování zařízení.

Experimentuj s různými přístupy a sleduj, co ti nejlépe funguje. Každé zařízení může mít specifické požadavky, takže to chce trochu pokus-omyl.

143 slov
1.4 minut čtení
14. 8. 2023
Marek Matoušek
Marek Matoušek
Podobné otázky