Co je lepší pro real-time data, GraphQL subscriptions přes MQTT nebo WebSocket?
V poslední době se čím dál více zajímám o to, jak efektivně přenášet real-time data v aplikacích a narazil jsem na dvě technologie, které mi přijdou hodně zajímavé – GraphQL subscriptions a MQTT versus WebSocket. Teď mě trápí otázka, co vlastně použít, když chci dosáhnout co nejlepšího výkonu a spolehlivosti. Když uvažuji o GraphQL subscriptions, tak vidím výhody v tom, že se dají snadno integrovat s existujícími GraphQL API a umožňují flexibilní dotazy. Na druhou stranu ale nemám moc zkušeností s tím, jak by to fungovalo v praxi při použití MQTT. Co je vlastně lepší pro situace, kde potřebujeme bleskové aktualizace dat v reálném čase? Vím, že WebSockety jsou oblíbené pro jejich nízkou latenci a trvalé spojení, ale co když bych chtěl využít MQTT pro distribuci zpráv? Jaké jsou klíčové rozdíly mezi těmito dvěma přístupy? A co třeba škálovatelnost? Jak to vše ovlivňuje výkon aplikace? Ještě bych chtěl vědět, jestli je nějaký specifický případ užití, kdy by bylo lepší jít s GraphQL subscriptions než s WebSockety nebo naopak. Bude mít moje volba nějaký vliv na uživatelskou zkušenost? Jaké jsou možné nástrahy obou přístupů? Je tu někdo, kdo má praktické zkušenosti s implementací těchto technologií? Byl bych vděčný za jakékoliv postřehy nebo tipy. Díky moc!