GraphQL.cz/Fórum/Jak zajistit, aby moje GraphQL API bylo snadno udržovatelné?

Jak zajistit, aby moje GraphQL API bylo snadno udržovatelné?

Zdravím všechny, potřeboval bych se poradit ohledně návrhu a údržby mého GraphQL API. V poslední době jsem se do toho pustil a mám obavy, že když to neudělám správně, tak mi to v budoucnu přinese víc problémů než užitku. Mám na mysli hlavně to, jak zajistit, aby bylo moje API snadno udržovatelné a rozšiřitelné. Jaké best practices byste doporučili? Co třeba struktura schématu nebo organizace resolverů? Zajímá mě, jestli existují nějaké osvědčené způsoby, jak dělat versioning nebo jak se vyhnout neustálému refaktorování kódu, když přidávám nové funkce. Také bych chtěl vědět, jestli je dobré používat nějaké nástroje na dokumentaci nebo testování API, abych měl jistotu, že všechno funguje tak, jak má. Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto tématem? Co byste udělali jinak, kdybyste začínali znovu? Díky moc za vaše tipy a rady!

132 slov
1.3 minut čtení
13. 11. 2024
Luboš Skála

Několik tipů, co se mi osvědčilo. Hlavně držet schéma čisté a přehledné, rozdělit to do menších částí – třeba podle entit nebo funkcionalit. Když děláš resolvery, tak je dobrý mít je modularizovaný, aby se daly snadno znovu použít. Pokud jde o versioning, můžeš zkusit používat prefixy u názvů typu nebo pole, ale většinou stačí dobře promyslet strukturu od začátku.

Doporučuji závazně psát dokumentaci, např. pomocí tools jako Apollo Server nebo GraphQL Playground – to hrozně pomůže i tobě a ostatním, co s tím budou pracovat. Testování je taky důležitý; použij nějaké testovací frameworky jako jest pro unit testy a ujisti se, že všechno funguje jak má.

Pokud něco přidáváš, snaž se to dělat zpětně kompatibilní – to ti ušetří spoustu problémů. A nezapomeň na clean code principy, čím víc čitelnej kód, tím míň refaktorování v budoucnu. Takže držet věci jednoduchý a organizovaný je klíčový.

142 slov
1.4 minut čtení
1. 1. 2025
Blanka Havlová

No, já bych doporučil pár věcí. Za prvé, držet schéma co nejjednodušší a přehledné. Můžeš si třeba vytvořit nějaké moduly pro různé části API, což ti pomůže s organizací. Resolverů bys měl mít co nejvíc oddělených, aby se to dalo snadno spravovat a měnit. Co se týče versioningu, v GraphQL je to trochu jinak než u REST. Můžeš klidně přidávat nové fields do schématu bez toho, že bys musel měnit stávající – tím se vyhneš spoustě problémům. Testování je taky klíčové – doporučuju používat třeba Apollo Client pro testy nebo nějaké nástroje na automatizaci, abys měl jistotu, že to funguje jak má. Ohledně dokumentace, GraphQL Playground nebo Postman jsou super pro generování dokumentace automaticky. A hlavně, snaž se psát kód tak, aby byl znovupoužitelný a modulární. Kdybych začínal znovu, víc bych se zaměřil na pořádné plánování struktury hned na začátku.

140 slov
1.4 minut čtení
12. 12. 2024
Michal Šváb

Když chceš, aby bylo tvoje GraphQL API snadno udržovatelné, tak se drž pár základních principů. Hlavně bys měl mít pěkně strukturované schéma. Rozděl si typy a dotazy do logických skupin, aby to mělo přehled a nebylo to všechno v jednom souboru. To samé platí pro resolvery – snaž se je organizovat podle funkcionalit nebo podle entit, kterými pracuješ.

Co se týče versioningu, tak je dobrý mít na paměti, že GraphQL ti umožňuje přidávat pole bez toho, abys musel dělat breaking changes. Ale když budeš potřebovat něco změnit zásadně, můžeš použít prefixy jako v1_ nebo udělat nový endpoint.

K dokumentaci doporučuji používat něco jako Apollo Server s GraphQL Playground - to ti umožní mít interaktivní dokumentaci, což je super pro testování a úpravy. A ještě bych zmínil testy – snaž se pokrýt alespoň základní případy, abys měl jistotu, že po každé změně to funguje jak má.

Na závěr – neboj se refaktorovat, když to bude potřeba. Dobrý kód se vyvíjí a mění s tím, jak roste projekt, takže buď otevřený novým nápadům a postupům.

173 slov
1.7 minut čtení
5. 11. 2024
Radek Kouba
GraphQL.cz/Články/Schema design
Design schématu pro reálné aplikace: Jak zajistit výkonnost a udržovatelnostPraktický průvodce návrhem schématu, které je výkonově optimalizované a snadno rozšiřitelné. Naučte se, jak navrhnout efektivní schéma pro vaše GraphQ...
1000 slov
10 minut čtení
6. 6. 2024
Lucie Kovářová
Přečíst článek
Podobné otázky