GraphQL.cz/Fórum/Jak invalidovat cache v GraphQL?

Jak invalidovat cache v GraphQL?

Potřeboval bych poradit ohledně problému, který mám s invalidací cache v GraphQL. Snažím se optimalizovat svou aplikaci a mám pocit, že cache mi v tom brání, protože když provedu změny na serveru, tak se mi data na klientovi nezmění podle očekávání. Zkoušel jsem různé metody, ale zdá se, že se mi nedaří efektivně invalidovat ty uložené odpovědi. Zajímalo by mě, jaký je nejlepší způsob, jak pracovat s cache v GraphQL? Jaké techniky a knihovny by mohly pomoci s tímto problémem? Existují nějaké doporučené postupy nebo osvědčené metody, které byste mohli doporučit? Jakým způsobem by mělo správně fungovat invalidování cache pro dotazy a mutace? Setkal se někdo s podobným problémem? Jak jste to vyřešili? Omlouvám se, jestli je otázka trochu zmatená, ale opravdu si nevím rady a každá rada by byla super. Díky!

132 slov
1.3 minut čtení
14. 9. 2022
Martina Zachová

Invalidace cache v GraphQL může být docela problém, hlavně pokud používáš nějaké knihovny jako Apollo Client. Nejlepší přístup, co jsem viděl, je použít tzv. "refetch queries" po mutacích. To znamená, že po úspěšné mutaci bys měl znovu načíst dotazy, které by mohly být ovlivněny změnami. Můžeš taky nastavit caching policy pro jednotlivé query – někdy je lepší nastavit "no-cache" nebo "cache-and-network".

Důležitý je taky správný návrh schema a typů – pokud máš například timestampy nebo verze dat, můžeš při každém načítání zkontrolovat, jestli se data na serveru změnila a podle toho invalidovat cache.

Další věc je používat subscriptions, pokud chceš mít real-time aktualizace. Mnoho lidí to řeší pomocí WebSocketů, takže když dojde ke změně na serveru, klient dostane upozornění a pak si může znovu načíst data.

Zkus se podívat taky na další knihovny jako Relay nebo urql, možná ti nabídnou jiný přístup k cache managementu. Nakonec vždycky testuj a sleduj, jak ti to funguje na různých prostředích.

157 slov
1.6 minut čtení
24. 6. 2023
Karel Slavík

Tak já ti poradím, co jsem zkoušel já. Invalidace cache v GraphQL může být dost tricky, ale dá se to zvládnout. Základní věc, co můžeš udělat, je používat HTTP headers pro cache-control. Pokud máš server, můžeš nastavit odpovědi tak, aby se necacheovaly nebo se po určitém čase invalidovaly.

Pokud používáš Apollo Client, ten má vestavěný mechanismus pro správu cache. Můžeš použít refetchQueries po mutaci, aby ses ujistil, že se dotazy znovu načtou. Další možnost je cache.modify, kde můžeš přesně říct, co potřebuješ aktualizovat v cache. Když děláš mutaci, tak pak uprav cache tímhle způsobem.

Je fajn mít i nějaký systém tagování dat – třeba když aktualizuješ nějaký objekt, přidáš mu nový timestamp nebo versioning a podle toho invaliduješ staré cache.

Pokud chceš víc flexibility, zkus použít knihovny jako Relay nebo urql, které mají vlastní přístupy k cachování.

Obecně platí, že bys měl hodně testovat a možná i logovat, kdy se ti data aktualizují a kdy ne. To ti pomůže najít vzory a podívat se na to, kde to selhává.

165 slov
1.7 minut čtení
1. 1. 2023
Josef Málek

Invalidace cache v GraphQL může být fakt otravná, zvlášť když máš pocit, že se na klientovi nic nemění i po změnách na serveru. Takže pár tipů, co by ti mohly pomoct.

Za prvé, podívej se na to, jakou knihovnu používáš pro práci s GraphQL. Pokud používáš Apollo Client, ten má docela dobrý systém cache. Můžeš třeba použít refetchQueries po mutaci, což ti zajistí, že se znovu načtou data a cache se invaliduje.

Další možnost je použít cache.modify, když víš, že nějaký konkrétní objekt nebo pole je potřeba aktualizovat. To ti umožní přímo manipulovat s cache bez nutnosti kompletního refetche.

Pokud používáš Relay, tam to funguje trošku jinak, ale taky máš možnost invalidovat cache skrze commitMutation a další apis.

A nezapomeň na TTL (time-to-live) strategie – můžeš nastavit expirační dobu pro některé dotazy, takže se budou automaticky znovu načítat po určité době.

Pamatuj taky, že správná struktura dat a pokrytí mutací potřebnými dotazy může dost pomoct. Když uděláš mutaci, tak bys měl mít udělané i dotazy, které ti vrátí aktualizovaná data.

Takže buď opatrný s tím, jakým způsobem pracuješ s cache a snaž se využívat tyhle funkce. Mělo by to trochu pomoct!

187 slov
1.9 minut čtení
27. 8. 2023
Libor Odehnal
GraphQL.cz/Články/GraphQL a mobilní zařízení
Efektivní správa cache pro GraphQL v mobilních aplikacíchProzkoumejte nejlepší strategie pro cachování dat z GraphQL API v mobilních aplikacích a zvyšte efektivitu své aplikace.
1000 slov
10 minut čtení
20. 9. 2020
Tereza Horáková
Přečíst článek
Podobné otázky