GraphQL.cz/Fórum/Jak efektivně cachovat odpovědi v GraphQL pro iOS aplikace?

Jak efektivně cachovat odpovědi v GraphQL pro iOS aplikace?

Zajímalo by mě, jaký je nejlepší přístup k cachování odpovědí v GraphQL, když vyvíjím aplikaci pro iOS. Narazil jsem na několik různých technik a přístupů, ale nejsem si jistý, co je skutečně efektivní a jak se to dá implementovat tak, aby to fungovalo hladce v rámci iOS ekosystému. Zvažoval jsem využití Apollo Client, protože jsem slyšel, že má skvělou podporu pro cachování, ale nevím, jak to správně nastavit, aby to optimalizovalo výkon aplikace a zároveň bylo snadné na údržbu. Také mě zajímá, jestli existují nějaké osvědčené postupy týkající se invalidace cache, když se data změní na serveru. Jak mám řešit situace, kdy uživatel provede změnu dat v aplikaci a já potřebuji synchronizovat cache s aktuálním stavem na serveru? Je lepší použít nějakou formu automatické invalidace nebo spoléhat na manuální zásahy? A co třeba použití middleware pro zpracování cachování? Jaký vliv může mít na uživatelskou zkušenost? Rád bych slyšel názory ostatních vývojářů na tohle téma. Jaké máte zkušenosti s cachováním v GraphQL a co byste doporučili jako nejlepší praxi pro iOS aplikace?

171 slov
1.7 minut čtení
7. 11. 2021
František Hůlka

Cachování v GraphQL pro iOS je fakt důležitý, a Apollo Client je skvělá volba. Jeho vestavěný cache mechanismus ti umožní snadno spravovat odpovědi. Doporučuji používat InMemoryCache, což je defaultní cache strategii, ale dá se to i přizpůsobit podle potřeb. Můžeš si nastavit fragmenty a typy, které chceš cachovat, takže to bude efektivnější.

Co se týče invalidace cache, když dojde k nějaké změně dat, tak to můžeš řešit buď automaticky nebo manuálně. Například když uživatel něco editoval, můžeš po úspěšném requestu k serveru invalidovat příslušné části cache. Pomocí update funkce v Apollo Clientu to jde udělat docela jednoduše.

Myslím, že automatická invalidace je fajn, ale můžeš taky spoléhat na ruční zásahy tam, kde je to potřeba - záleží na tom, jak moc chceš mít věci pod kontrolou. Middleware pro cachování? Taky zajímavá myšlenka, ale v jednoduchých aplikacích by to mohlo být zbytečný.

Jasně, tyhle věci ovlivňují uživatelskou zkušenost – rychlost načítání dat může být skvělá, pokud máš dobře nastavené cachování. Nebo to může být naopak frustrující, když uživatel vidí starý obsah. Takže testuj a ladíš podle toho, co funguje nejlíp pro tvou aplikaci.

183 slov
1.8 minut čtení
18. 10. 2024
Ladislav Matoušek

Zdravím, co se týče cachování v GraphQL pro iOS, Apollo Client je skvělá volba. Má vestavěný cache management, což ti ušetří spoustu práce. Doporučuji použít Apollo's InMemoryCache, protože ti umožní rychle přistupovat k datům, co už máš načtené. Můžeš nastavit různé politiky pro fetchování dat – třeba cache-first nebo network-only, podle toho, jak moc chceš být aktuální.

Co se týče invalidace cache, to je trochu tricky. Můžeš použít optimistic response, což znamená, že když uživatel něco změní, tak to nejdřív aktualizuješ v cache a pak čekáš na server. Tím pádem to vypadá rychleji. Ale pokud chceš mít všechno v synchronizaci, tak bys měl občas udělat refetch nebo invalidate cache po určitých akcích.

Někdy je fajn mít middleware, který zachytí všechny GraphQL dotazy a odpovědi a můžeš si tam přidat logiku pro cachování nebo invalidaci. To ti dá víc flexibility a můžeš třeba sledovat změny.

Každopádně nezapomeň na uživatelskou zkušenost – pokud budeš často refreshovat data a uživatel uvidí lagy, nebude spokojený. Takže najdi rovnováhu mezi aktuálností dat a rychlostí reakce aplikace.

169 slov
1.7 minut čtení
12. 10. 2024
Irena Šimůnková

Když se bavíme o cachování v GraphQL pro iOS, Apollo Client je fakt dobrá volba. Má vestavěný cache mechanismus, kterej ti umožní vybrat si jaký data chceš cachovat a jakým způsobem. Doporučil bych začít s in-memory cache, protože je rychlá a snadno se s ní pracuje. Můžeš ji pak optimalizovat podle toho, co potřebuješ.

Co se týče invalidace cache, když uživatel něco změní, doporučuje se používat update funkce po mutaci. To znamená, že po úspěšném provedení změny můžeš ručně aktualizovat cache. Někdo to dělá automaticky s pomocí subscriptions, což je super, protože to drží věci synchronizovaný. Ale záleží na tom, co je pro tvoji aplikaci nejvhodnější.

Myslím, že pokud máš moc dat, tak bys měl zvážit i middleware pro cachování, aby se ti to lépe spravovalo. V každým případě bys měl testovat výkon a uživatelskou zkušenost – rychlost načítání je klíčová. Takže zkombinuj tyhle techniky a uvidíš, co funguje nejlíp.

148 slov
1.5 minut čtení
5. 8. 2024
Libor Maleček
GraphQL.cz/Články/GraphQL a mobilní zařízení
Efektivní správa cache pro GraphQL v mobilních aplikacíchProzkoumejte nejlepší strategie pro cachování dat z GraphQL API v mobilních aplikacích a zvyšte efektivitu své aplikace.
1000 slov
10 minut čtení
20. 9. 2020
Tereza Horáková
Přečíst článek
Podobné otázky