GraphQL.cz/Fórum/Jak na subscriptions v GraphQL pro mobilní aplikace?

Jak na subscriptions v GraphQL pro mobilní aplikace?

Zajímalo by mě, jak správně nastavit subscriptions v GraphQL pro mé mobilní aplikace. Mám nějaké zkušenosti s REST API, ale GraphQL je pro mě novinka a ty subscriptions mi přijdou jako docela složitá věc. Můžete mi prosím vysvětlit, jak vlastně fungují a co všechno je potřeba k tomu, abych je mohl využívat ve své aplikaci? Jaké knihovny nebo nástroje bych měl použít? Zkoušel jsem najít nějaké příklady a návody, ale buď jsou příliš složité nebo se zaměřují jen na backend. Já bych chtěl něco konkrétního, co by se dalo implementovat do mobilní aplikace. Jaký server bych měl mít nastavený a jak to funguje z pohledu klienta? Co všechno musím udělat, abych dostával real-time data? A co třeba websockety? Jak je to s nimi v souvislosti s GraphQL subscriptions? Děkuju moc za jakoukoliv pomoc a doporučení! Vím, že to může znít jako jednoduchá otázka, ale pro mě je to opravdu důležité a rád bych se posunul dál ve svém projektu.

159 slov
1.6 minut čtení
1. 8. 2023
Vladimír Matoušek

Takže subscriptions v GraphQL, to je fakt zajímavá věc. V podstatě ti to umožňuje dostávat data v reálném čase, což je super pro mobilky. Aby to fungovalo, potřebuješ na backendu nastavit server, který ty subscriptions podpoří. Většinou se používají WebSockety, protože ty jsou ideální pro real-time komunikaci. Takže když klient pošle subscribe request, server mu pak posílá aktualizace přes websockety.

Na backend můžeš použít třeba Apollo Server nebo Hasura. Oba to umí a mají docela dobrou dokumentaci. Na mobilní straně pak doporučuju Apollo Client nebo Relay, co ti ulehčí práci s GraphQL. Tyhle knihovny už mají zabudovanou podporu pro subscriptions a celkově si s nimi usnadníš život.

Z pohledu klienta je to tak, že si uděláš websocket connection a pak použiješ subscribe query, aby ses přihlásil k odběru dat. Jakmile se něco změní na serveru, tak ti ty změny server pošle automaticky, takže nemusíš nic refreshovat.

Nezapomeň taky na otázku autentizace, pokud máš nějakou ochranu na API. To může být trochu oříšek s websockety, ale většina knihoven má návody jak to zprovoznit.

Když to shrnu: nastav server s podporou subscriptions (WebSockety), použij správné knihovny jak na backend, tak frontend, a pak už jenom sleduj příchozí data. Snad to pomůže!

196 slov
2 minut čtení
3. 6. 2023
Zdeňka Jirásková

Subscriptions v GraphQL jsou super pro real-time data, ale trochu to chce víc práce než klasický REST. Hlavně potřebuješ WebSockety. Tady je pár kroků, co udělat.

1. Server: Potřebuješ GraphQL server, který podporuje subscriptions, jako třeba Apollo Server nebo Hasura. Ty umožňují snadno nastavit WebSocket endpoint.
  2. WebSockety: Musíš mít nastavený WebSocket server na tvém backendu, aby mohl posílat zprávy klientům. Je to vlastně alternativa k HTTP, která ti umožní udržovat otevřené spojení a dostávat aktualizace v reálném čase.
  3. Klient: Na mobilní aplikaci použij knihovnu jako Apollo Client nebo Relay, které už mají podporu pro subscriptions. Budeš potřebovat nakonfigurovat klienta tak, aby se připojil k tvému WebSocket endpointu a poslouchal na zprávy.
  4. Dotazy: Když chceš dostávat data, musíš napsat subscription query (dotaz), který specifikuje, co tě zajímá (třeba nové zprávy nebo změny stavu).
  5. Testování: Můžeš použít nástroje jako GraphQL Playground nebo Postman pro testování subscriptions na serveru předtím, než to napojíš na appku.
    Jakmile máš všechno nastavené, měl bys být schopný přijímat real-time notifikace do tvé mobilní aplikace bez problémů.
179 slov
1.8 minut čtení
29. 3. 2024
Aleš Řezník

Subscriptions v GraphQL jsou super pro real-time data, takže je to skvělý krok, pokud chceš, aby tvoje mobilka měla aktuální info. Základem je mít server, který podporuje WebSockety – to je klíč. Na backend můžeš použít třeba Apollo Server nebo Hasura, obojí umí subscriptions.

Na klientské straně potřebuješ Apollo Client (nebo jinou knihovnu jako Relay), která umí pracovat s WebSockety. V podstatě si nastavíš WebSocket spojení a pak subscribuješ na konkrétní události. Když se něco změní na serveru, pošle ti to aktualizaci přes ten WebSocket.

Je dobrý mít i nějaký mechanismus pro reconnect, protože WebSockety můžou občas spadnout. Pak se ti hodí nějaké eventy na sledování stavu spojení.

Doporučuji začít s jednoduchým příkladem – třeba sledovat změny v nějakém seznamu položek. Takže si vytvoříš jednoduchou subscription query a pak ji napojíš na UI. Tímhle způsobem budeš mít real-time data a tvá aplikace bude mnohem víc interaktivní.

148 slov
1.5 minut čtení
6. 5. 2023
Václav Štefan
GraphQL.cz/Články/GraphQL a mobilní zařízení
Použití Subscriptions v GraphQL pro Real-time Funkce na Mobilních ZařízeníchObjevte, jak implementovat subscriptions v GraphQL a přinést reálné aktualizace uživatelům mobilních aplikací. Zjistěte, jak zlepšit uživatelskou zkuš...
1000 slov
10 minut čtení
27. 7. 2021
Ondřej Kučera
Přečíst článek
Podobné otázky