GraphQL.cz/Fórum/Middleware pro validaci v Apollo Serveru?

Middleware pro validaci v Apollo Serveru?

Zajímalo by mě, jestli se dá využít middleware pro validaci vstupních dat v Apollo Serveru. Mám na mysli, jestli je to nějaký běžný postup, nebo jestli by to mohlo způsobit problémy s výkonem či s logikou GraphQL. Vím, že Apollo Server je dost flexibilní a umožňuje různé způsoby, jak zpracovávat požadavky, ale nejsem si jistý, jakým způsobem se to dá udělat správně. Chci zajistit, aby moje API bylo bezpečné a abych eliminoval špatná data ještě předtím, než se dostanou k resolverům. Mohu tedy napsat middleware, který bude provádět validaci dat před tím, než dojde k samotnému zpracování dotazu, nebo je lepší použít nějaké jiné řešení? Zajímalo by mě také, zda má někdo zkušenosti s tímto přístupem a jestli bych měl být opatrný na nějaké konkrétní aspekty. Jak to funguje ve srovnání s tradičními REST API? Můžete mi doporučit nějaké zdroje nebo příklady, které by mi pomohly? Díky moc!

148 slov
1.5 minut čtení
9. 12. 2021
Tomáš Vašíček

Middleware pro validaci dat v Apollo Serveru se dá použít, ale je na to potřeba trochu opatrnost. V podstatě bys mohl napsat middleware, který projde všechny příchozí dotazy a zkontroluje vstupy ještě předtím, než se dostanou k resolverům. To by ti mělo pomoct eliminovat špatná data a zvýšit bezpečnost. Je to víc v duchu tradičního REST API, kde jsi zvyklý mít validaci na úrovni endpointů.

Co se výkonu týče, může tam být nějaké zpoždění, pokud máš složité validace, ale většinou to není nějak zásadní problém. Dobrý nápad je používat knihovny jako Joi nebo Yup pro strukturovanou validaci, což ti ulehčí práci.

Jako alternativu můžeš také zvážit validaci přímo ve resolverech, což je běžné i v GraphQL. Jenže když to uděláš takhle, můžeš mít repetitivní kód. Když middleware napíšeš dobře, můžeš ho použít na více místech.

Zdroje? Zkus mrknout na oficiální dokumentaci Apollo Serveru, tam najdeš spoustu užitečných informací. Pak taky githubové repo s příklady a možná nějaké blogy o Apollo a GraphQL validaci. Hodně lidí to řeší různě, tak si najdi způsob, co bude fungovat nejlíp pro tebe.

175 slov
1.8 minut čtení
20. 12. 2023
Štěpán Vaculík

Middleware pro validaci v Apollo Serveru je určitě možnej přístup, ale není to úplně běžnej postup jako u REST API. Apollo umožňuje použít middleware, ale většinou se to dělá přes direktivy nebo pomocí vlastních resolverů, kde můžeš provádět validaci přímo. To ti dává větší kontrolu nad tím, co se děje ve tvém API.

Pokud bys chtěl použít middleware, tak bys měl mít na paměti, že by to mohlo zpomalit výkon, pokud tam budeš mít příliš složitou logiku. GraphQL je víc o dotazech a ty bys měl mít validaci co nejvíc optimalizovanou. Taky je dobrý si uvědomit, že v GraphQL můžeš dostat víc dat najednou a validace by měla být schopná se s tím vypořádat.

Co se týče porovnání s REST, tak v GraphQL většinou nemáš tolik endpointů, takže ten middleware by měl být spíš lehkej a rychlej. Když to uděláš správně, tak to můžeš mít hezky flexibilní.

Zdroje? Zkus číst dokumentaci k Apollo Serveru a mrknout na GitHub repozitáře s příklady. Tam najdeš spoustu inspirace. Takže jo, klidně do toho jdi, ale buď opatrnej s výkonem a designem.

177 slov
1.8 minut čtení
17. 1. 2024
Lenka Odehnalová

Jo, middleware pro validaci v Apollo Serveru se dá použít. Je to celkem běžný postup, jak zpracovat vstupní data a omezit špatný input už před tím, než to dojde ke resolverům. V podstatě můžeš napsat middleware, který bude validovat data podle nějakých pravidel a pokud jsou špatně, tak vrátí chybu ještě předtím, než se něco zpracovává. Tím pádem se ti zlepší bezpečnost API a výkon, protože se vyhneš zbytečným operacím s nevalidními daty.

Měl bys ale být opatrný na výkon, pokud máš hodně komplexní validace nebo hodně dotazů najednou. Ale v zásadě tohle funguje docela dobře a je to podobné jako u REST API, akorát v GraphQL máš víc volnosti v tom, co se vlastně validuje.

Když hledáš nějaké příklady nebo zdroje, tak doporučuji kouknout na oficiální dokumentaci Apollo Serveru nebo GitHub repo - často tam najdeš příklady middleware. Taky můžeš mrknout na různý knihovny jako Joi nebo Yup pro validaci dat. V podstatě je to všechno dost flexibilní a dá se to udělat pěkně.

164 slov
1.6 minut čtení
26. 8. 2022
Vladimíra Bartošová
GraphQL.cz/Články/Validace dat
Pokročilé techniky validace dat: Využití middleware v GraphQL serverechZjistěte, jak middleware může zlepšit validaci dat v GraphQL aplikacích a přispět k udržitelnosti kódu. Tento článek vás provede pokročilými technikam...
1000 slov
10 minut čtení
16. 10. 2020
Richard Malý
Přečíst článek
Podobné otázky