GraphQL.cz/Fórum/Middleware pro validaci dat v GraphQL serveru

Middleware pro validaci dat v GraphQL serveru

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jak přesně nastavit middleware pro validaci dat v GraphQL serveru. Mám za sebou pár projektů, kde jsem GraphQL používal, ale nikdy jsem se pořádně nezaměřil na to, jak správně implementovat validaci vstupních dat. Co se týče frameworku, používám Express.js a Apollo Server, takže pokud máte nějaké tipy specificky pro tento stack, byl bych moc vděčný. Jakými kroky bych měl začít? Mám pocit, že potřebuju nějaký middleware, který by se spouštěl před tím, než se dotaz dostane ke resolverům. Jakým způsobem se to dá udělat? Existují nějaké knihovny nebo nástroje, které by mi to mohly usnadnit? Jak třeba fungují schémata a jak je propojit s validací? Co všechno bych měl vzít v úvahu při kontrole vstupních dat? Děkuji předem za každou radu a zkušenost! Představuju si, že tohle je důležitý krok k tomu, aby moje API bylo bezpečnější a spolehlivější.

145 slov
1.5 minut čtení
24. 11. 2024
Martina Marešová

Pokud chceš validovat data v GraphQL s Apollo Server a Express.js, tak je to fakt důležitý krok. Můžeš použít middleware, který se spustí před tím, než se dotaz dostane k resolverům. Dobrý způsob, jak to udělat, je vytvořit vlastní middleware a použít ho s app.use() ve tvém Express serveru.

V tom middleware bys mohl prověřovat vstupní data na základě schema, co máš definovaný v GraphQL. Například můžeš využít knihovny jako Joi nebo Yup pro validaci objektů. Takže když přijde dotaz, tak v middleware zkontroluješ, jestli data splňují tvoje pravidla a jestli máš všechny potřebný fields.

Jako příklad bys mohl mít něco takového:

app.use((req, res, next) =\> \{
  const \{ input \} = req.body.variables;
  const \{ error \} = validateInput(input);
  if (error) \{
    return res.status(400).send(error.details);
  \}
  next();
\});

Dále nezapomeň na normální GraphQL schémata, kde definuješ typy a jak by měly vypadat. Když pak přijde dotaz, resolver si může být jistej, že data jsou validní.

A hlavně, nezapomeň na error handling. Pokud něco neprojde, měl bys vrátit smysluplnou chybovou zprávu.

Takže shrnutí: middleware pro validaci + validace pomocí knihoven + error handling. To ti dost pomůže zvýšit bezpečnost a spolehlivost tvého API.

193 slov
1.9 minut čtení
2. 1. 2025
Stanislav Chalupa

Pokud chceš validovat data v GraphQL serveru s Apollo a Express.js, můžeš to udělat pomocí middlewaru, který se spouští před resolverem. Začni tím, že si připravíš vlastní middleware funkci, která zkontroluje vstupní data. Můžeš využít knihovny jako Joi nebo Yup pro jednoduchou a efektivní validaci dat. Tyhle knihovny ti umožní definovat schémata a ověřit, jestli jsou data v požadovaném formátu.

Middleware pak můžeš přidat do Apollo Serveru jako plugin, nebo přímo do Expressu, pokud používáš app.use(). Zkontroluj, aby se validace prováděla předtím, než se dotazy dostanou k resolverům. Nezapomeň na error handling, abys mohl dobře reagovat na chyby – třeba vrátit klientovi jasné zprávy, co bylo špatně.

Kromě toho zvaž, co všechno potřebuješ validovat – typy dat, povinné a nepovinné položky atd. Takže když máš dotaz připravený, middleware ho projde a ověří všechno potřebné. Tímhle způsobem zvýšíš bezpečnost a spolehlivost tvého API.

140 slov
1.4 minut čtení
17. 11. 2024
Lenka Stehlíková

Jasně, validace v GraphQL je důležitá. Můžeš použít middleware v Express.js, který se spustí před Apollo Serverem. Například vytvoř middleware funkci, která zkontroluje req.body a vyhodnotí vstup podle nějakých pravidel. Můžeš se inspirovat knihovnama jako Joi nebo Yup, ty ti umožní definovat schema a validaci jednoduše. Když to správně propojíš s tvým GraphQL schématem, tak před každým dotazem provedeš validaci a pokud je něco špatně, zahodíš to a vrátíš chybu. Vždycky se zamysli, co všechno může uživatel poslat, hlavně u mutací. Nemělo by ti ujít pole jako typy dat nebo povinné/volitelné hodnoty. Je dobrý mít i centrální místo pro error handling, aby ses nemusel s chybama babrat v každým resolveru. Snad to pomůže!

113 slov
1.1 minut čtení
21. 1. 2025
Martin Novák
GraphQL.cz/Články/Validace dat
Pokročilé techniky validace dat: Využití middleware v GraphQL serverechZjistěte, jak middleware může zlepšit validaci dat v GraphQL aplikacích a přispět k udržitelnosti kódu. Tento článek vás provede pokročilými technikam...
1000 slov
10 minut čtení
16. 10. 2020
Richard Malý
Přečíst článek
Podobné otázky