GraphQL.cz/Fórum/Automatická validace vstupů v GraphQL API?

Automatická validace vstupů v GraphQL API?

Přemýšlím, jestli existuje nějaký efektivní způsob, jak automaticky validovat vstupy v GraphQL API. Mám na mysli něco, co by mi pomohlo zjednodušit práci s validací a zároveň mi zajistilo, že všechny příchozí data budou odpovídat potřebným pravidlům. Vím, že GraphQL má své vlastní schéma a typy, ale občas se stává, že potřebuju dodatečné ověření, které by mělo probíhat ještě předtím, než se dostanu k resolvers. Myslíte si, že je možné implementovat nějakou formu middleware nebo jinou techniku, která by mi umožnila provádět tuto automatickou validaci na úrovni API? Rád bych se vyhnul opakovanému psaní stejného validačního kódu pro každou query nebo mutation. Mělo by smysl použít pro tyto účely například knihovny jako Joi nebo Yup? Pokud máte nějaké zkušenosti s tímto tématem nebo víte o nějakých osvědčených postupech, budu moc vděčný za jakékoli rady. Je to pro mě docela důležité téma, protože chci mít jistotu, že moje aplikace bude odolnější a méně náchylná k chybám při práci s uživatelskými daty.

160 slov
1.6 minut čtení
28. 5. 2024
Jakub Baloun

Existuje pár způsobů, jak tohle řešit. Můžeš zkusit použít middleware v GraphQL serveru, který ti umožní provádět validaci předtím, než se data dostanou k resolverům. Knihovny jako Joi nebo Yup jsou super vhodné na tohle, protože ti umožní definovat schémata a pravidla pro validaci a pak je jednoduše zavoláš v middleware. Tím se vyhneš opakování validační logiky v každém resolveru. Další možností je použít custom direktivy v GraphQL, kde můžeš definovat vlastní pravidla přímo v schématu, ale to může být složitější na implementaci. Takže pokud hledáš jednoduchost a čistotu kódu, ten middleware s Joi nebo Yup by mohl být ideální řešení.

101 slov
1 minut čtení
26. 10. 2023
Miroslav Beran

Jo, validace vstupů v GraphQL API je celkem důležitá. Jak říkáš, GraphQL má svoje typy, ale někdy potřebuješ víc než jen základní kontrolu. Můžeš použít middleware, to funguje docela dobře. Třeba v Expressu můžeš napsat middleware, který vezme query a zvaliduje ji podle nějakých pravidel, co si nastavíš.

Knihovny jako Joi nebo Yup jsou super pro tohle. Můžeš si definovat schémata pro validaci, což ti ušetří spoustu času a nebudete muset psát stejný kód pro každou mutation nebo query. Takže si klidně udělej nějakou funkci, co se zavolá před resolvery a tam to všechno ověří.

Dobrý tip je mít taky centralizovanou error handling logiku, aby ses vyhnul chaosu s chybama. Celkově to zlepší stabilitu tvýho API a uživatelský zkušenosti. Držím palce s implementací!

122 slov
1.2 minut čtení
5. 7. 2024
Martin Jedlička

Jo, automatická validace v GraphQL API jde udělat docela jednoduše. Zkus použít middleware, který se spustí před resolvery. Můžeš si napsat vlastní middleware, co vezme request a zkontroluje data podle tvých pravidel. Jestli chceš ušetřit čas, knihovny jako Joi nebo Yup jsou super volba. S nima si vytvoříš schémata a pak je snadno využiješ v tom middleware. Tím pádem ti odpadne opakované psaní validačních funkcí pro každou query nebo mutation. Stačí to jen jednou definovat a máš klid. Taky se podívej na graphql-validate, to by ti mohlo pomoct s integrací validace přímo do GraphQL. Celkově, pokud chceš mít jistotu ohledně vstupů, tak tohle je dobrý směr. Vydržíš s tím pak víc problémů s chybama a budeš mít čistější kód.

119 slov
1.2 minut čtení
13. 7. 2023
Jan Štěpánek
GraphQL.cz/Články/Validace dat
Validace dat u uživatelských vstupů: Tipy pro efektivní návrh GraphQL APIObjevte klíčové strategie pro validaci dat v uživatelských vstupech a naučte se, jak efektivně navrhnout GraphQL API, které zajistí integritu dat.
1000 slov
10 minut čtení
18. 6. 2020
Tereza Horáková
Přečíst článek
Podobné otázky