Logování citlivých dat v GraphQL – Co všechno zvážit?
Zdravím všechny, mám dotaz ohledně logování citlivých dat při používání GraphQL. Všichni víme, že GraphQL umožňuje velmi flexibilní a efektivní práci s API, ale co se stane, když se dostaneme k tomu, že potřebujeme logovat požadavky a odpovědi, které obsahují citlivé informace, jako jsou osobní údaje uživatelů nebo přístupové tokeny? Jak se vyhnout potenciálním bezpečnostním rizikům spojeným s tímto procesem? Je důležité mít na paměti, že logy mohou být cílem pro útočníky a jakýkoliv únik těchto informací může mít vážné důsledky. Zajímalo by mě, jestli někdo z vás má zkušenosti s tím, jak správně řídit logování v GraphQL aplikacích. Jakým způsobem byste doporučili filtrovat nebo anonymizovat citlivé údaje před jejich zaznamenáním? Existují nějaké osvědčené postupy nebo knihovny, které by nám mohly pomoci? A co otázka souladu s GDPR nebo jinými legislativními normami – jak na to při logování? Rád bych slyšel vaše názory a rady, protože tohle je téma, které mě opravdu zajímá a myslím si, že to může být užitečné pro mnoho dalších vývojářů v komunitě.