GraphQL.cz/Fórum/Co dělat, když mi GraphQL vrací chybu, ale já nevím, proč?

Co dělat, když mi GraphQL vrací chybu, ale já nevím, proč?

Stalo se mi něco zvláštního s GraphQL a potřeboval bych poradit. Pracoval jsem na jednom projektu a najednou, když jsem zkoušel udělat dotaz, mi API začalo vracet nějakou podivnou chybu. Nejdřív jsem si říkal, že to bude asi nějaká malá chyba v syntaxi, ale po kontrole kódu jsem neviděl nic špatného. Zkoušel jsem dotaz poslat několikrát a pokaždé to samé. Chybová zpráva je dost vágní a já nevím, co by mohla znamenat. Ověřil jsem si schéma, všechno vypadá v pořádku. Také jsem se podíval na servery a logy, ale tam žádné další informace nejsou. Mám pocit, že to může být něco s autentiakcí nebo oprávněními, ale nemám tušení jak to zjistit. Zkoušel jsem různé varianty dotazu a vymýšlel alternativní přístupy, ale nic nepomohlo. Myslíte si, že by mohlo být něco špatně se serverem nebo s daty? Jaké jsou nejlepší praktiky pro ladění těchto chyb? Je možné, že problém může být v cache nebo v nějakých parametrech? Jsem trochu bezradný a uvítám jakoukoli pomoc nebo tipy, jak by se dalo zjistit, co konkrétně je špatně. Díky moc za každé slovo.

179 slov
1.8 minut čtení
15. 5. 2024
Viktor Hloušek
Viktor Hloušek

Zní to jako frustrující situace. Když GraphQL vrací chybu a ty nevíš proč, zkus pár věcí. Nejprve se podívej na autentizaci – jestli nějaké tokeny nebo API klíče nejsou vypršelé. Pak prozkoumej oprávnění. Možná se změnilo, kdo má přístup k určitým datům nebo operacím. Zkus také použít GraphQL Playground nebo Apollo Client, pokud je máš, protože ty ti můžou ukázat víc detailů o chybách. Pokud máš možnost, porovnej to s jinými dotazy, které fungují – jestli tam není nějaký rozdíl. Také se ujisti, že server je v pořádku a že nedošlo k žádným změnám v backendu. Někdy může být problém i v cache, takže zkus vymazat a obnovit cache, pokud to jde. Můžeš zkusit i dotaz z jiného klienta nebo přes Postman, abys vyloučil problémy s konfigurací tvého prostředí. Snad něco z toho pomůže!

134 slov
1.3 minut čtení
21. 1. 2025
Pavel Jílek
Pavel Jílek

Zní to jako frustrující situace. Když GraphQL vrací divné chyby, může to být víc věcí najednou. Pokud jsi si jistý, že dotaz je správný a schéma sedí, tak fakt zkontroluj autentiakci a oprávnění. Někdy může být problém v tom, že na serveru došlo k nějakým změnám a tvoje tokeny už nemají dostatečné oprávnění. Zkus poslat dotaz s jiným uživatelským účtem nebo zkontrolovat, jestli máš správné tokeny.

Když mluvíš o cache, tak to taky může hrát roli. Někdy se API snaží využívat mezipaměť a vracení starých odpovědí může vést k chybám. Zkus to vyčistit nebo zavolat endpoint, který invaliduje cache. A nezapomeň, že i data můžou být problém – pokud se něco změnilo na úrovni dat (např. odstranění nebo změna struktury), může to způsobit chyby.

Pokud žádný z těchto tipů nepomůže, snaž se získat víc informací z logů serveru nebo použij GraphiQL, kde můžeš testovat dotazy a vidět podrobnější chybové hlášky. Hodně štěstí!

152 slov
1.5 minut čtení
8. 2. 2025
Simona Brožová
Simona Brožová

Zní to, jako bys měl problém s autentiakcí nebo oprávněními, jak si říkal. Zkus zkontrolovat, jestli máš správný token nebo jestli jsou oprávnění pro ten dotaz nastavené správně. Někdy může být problém i v cache – zkus vymazat cache na klientovi nebo serveru, pokud to jde. Hlavně se podívej na logy API, jestli tam náhodou není něco konkrétnějšího, co by ti napovědělo. Jinak taky můžeš vyzkoušet GraphQL Playground nebo Insomnia, abys otestoval dotaz tam a viděl, jestli je to problém s tvým kódem nebo s API. Pokud používáš nějaký middleware, zkontroluj i ten. A pokud ti to pořád hází stejnou chybu, můžeš zkusit zavolat jiný endpoint a zjistit, jestli je problém systémový. Držím palce, ať se na to brzy přijdeš.

120 slov
1.2 minut čtení
20. 1. 2025
Jitka Bártová
Jitka Bártová
Podobné otázky