GraphQL.cz/Fórum/Co dělat, když GraphQL API vrací nečekané chyby?

Co dělat, když GraphQL API vrací nečekané chyby?

Stalo se mi něco zvláštního, a chtěl bych se zeptat, jestli má někdo podobnou zkušenost. Pracuji na projektu, kde používám GraphQL API a občas se mi stává, že vrací nečekané chyby. Někdy to jsou chybové zprávy, které nedávají smysl, a jindy je to prostě 500 interní chyba serveru. Zkoušel jsem projít dokumentaci, ale nenarazil jsem na nic, co by mi pomohlo vyloučit problém. Mám podezření, že by to mohlo být způsobeno špatnými dotazy nebo třeba nevhodným nastavením serveru. Může se to dít i kvůli špatným oprávněním? Jak byste doporučili začít s diagnostikou takového problému? Myslím, že by bylo fajn mít nějaký systém pro odhalení chyb, ale zatím úplně nevím, kde začít. Když použiji nástroje jako Apollo Client nebo jiný debugger, někdy stále nic neukáže. Někdy se mi dokonce stane, že API vrátí odpověď bez chyby, ale data jsou prázdná nebo nesprávná. Co s tím? Je nějaká osvědčená metoda pro testování GraphQL dotazů? Vím, že existují různé nástroje na testování API a tak, ale jaké konkrétně byste doporučili? A co když mám podezření na problém na straně serveru? Jakým způsobem bych měl komunikovat s backend tým nebo správcem API? Mám se snažit najít chybu sám nebo je lepší jim poslat všechnu dokumentaci a čekat na jejich reakci? Zažil to někdo z vás? Jsem fakt zmatený a nevím si rady, proto bych ocenil jakékoli tipy nebo rady.

225 slov
2.3 minut čtení
3. 1. 2025
Denisa Volfová

Zní to, jako že máš dost nervy s tím API. Tak začni tím, že si zkontroluješ dotazy, co posíláš. Zkus je otestovat v GraphQL Playground nebo Insomnia, abys viděl, jaký dostaneš výstup. Co se týče chyb, podívej se na response body – občas tam najdeš víc informací než v chybových kódech.

Pokud ti API vrací prázdná data, zkontroluj, jestli máš správně nastavené oprávnění. Někdy může být problém i na straně serveru a fakt to může udělat chaos. Jestli máš podezření na chybu serveru, tak neváhej a napiš backend týmu. Je lepší jim poslat konkrétní dotaz a výstup, který dostáváš, plus třeba kroky, jak k tomu došlo. Když mají dost informací, tak se jim to lépe řeší.

Ohledně testování – můžeš zkusit Postman nebo podobné nástroje pro API testování. Ty ti mohou pomoct s testováním různých scénářů. Vždycky je dobrý mít i logy z serveru, pokud máš přístup, protože tam může být další vodítko k tomu, co se děje. Každopádně držím palce, ať to brzy vyřešíš!

164 slov
1.6 minut čtení
1. 1. 2025
Antonín Prchal

Tohle je fakt otravný problém. Zkus se nejdřív zaměřit na ty dotazy, co posíláš. Ověř, že jsou správně napsané, a že všechny parametry mají správný typ. Mnohdy stačí drobná chybička a API ti vrátí něco, co nečekáš. Když ti to vrátí 500 chybu, tak to může být na serveru, ale taky můžeš mít špatná oprávnění. Zkus si projít logy na serveru, pokud na ně máš přístup, nebo se zeptej backend týmu.

Doporučuji použít Postman nebo Insomnia na testování API dotazů, tím zjistíš, jestli je problém na tvé straně nebo na serveru. Pokus se zjistit, co konkrétně server vrací – sleduj odpovědi a hlášky. Pokud dostaneš prázdná data, zkontroluj databázi, jestli tam vůbec něco je.

Když se obrátíš na backend tým, tak jim poskytněte všechny relevantní informace – dotazy, co jsi posílal, jaký byl výstup a všechno okolo toho. To jim ušetří čas a ti pak možná rychleji najdou problém. Ale neváhej si zkusit hledat i sám, tak se toho hodně naučíš.

161 slov
1.6 minut čtení
26. 12. 2024
Ivana Veselá

Když ti GraphQL API vrací nečekané chyby, tak to může být fakt oříšek. Zkus se podívat na pár věcí. Za prvé, zkontroluj, jestli dotazy děláš správně a jestli máš všechny potřebný oprávnění. Někdy je problém v tom, že dotaz nemá správnou strukturu nebo chybí nějaký argument. Pak sleduj odpovědi, jestli jsou tam nějaký užitečný informace v chybových hláškách.

Pokud se ti občas vrací 500 interní chyba, tak to může být problém na serveru a tam asi moc neuděláš. Zkus zjistit, jestli je problém opakovatelný, nebo jestli se to stává jen občas. Pokud se ti vrátí prázdná data, zkontroluj, jestli jsi vůbec připojený k tý správný databázi nebo jestli tam jsou vůbec nějaký data.

Co se týče testování, můžeš zkusit Postman nebo Insomnia pro API testování, tyhle nástroje ti umožní posílat dotazy a hned vidět odpovědi. Jestli máš podezření na server, tak bych doporučil poslat backendu co nejvíc informací – jaký dotaz jsi posílal, co ti to vrátilo a co bys od toho očekával. Ale neboj se si taky udělat vlastní průzkum. Hlavně ale buď konkrétní, ať tě pochopí.

Držím palce, ať se ti to podaří vyřešit!

185 slov
1.9 minut čtení
15. 11. 2024
Blanka Vlčková
GraphQL.cz/Články/Error handling v GraphQL
Monitorování a logování chyb v GraphQL API: Klíčové strategie pro úspěch vaší API infrastrukturyObjevte efektivní strategie pro sledování a logování chyb v GraphQL API. Jak správné monitorování může zlepšit výkon a spolehlivost vašeho API?
1000 slov
10 minut čtení
14. 8. 2022
Ondřej Kučera
Přečíst článek
Podobné otázky