GraphQL.cz/Fórum/Jak řešit více chyb v GraphQL dotazu najednou?

Jak řešit více chyb v GraphQL dotazu najednou?

Když se snažím pracovat s GraphQL, občas se stává, že mi při jednom dotazu vyhodí více chyb najednou. Je to docela frustrující, protože místo jednoho problému musím řešit celou řadu chyb a já si často nejsem jistý, kde vlastně začít. Například, co když se mi v dotazu objeví chyba v syntaxi, ale zároveň i nějaká validační chyba týkající se typů? Jak se na to dívat? Je lepší nejprve opravit syntaktické chyby a teprve potom se vrhnout na ty validační, nebo je možné nějakým způsobem všechny chyby vyřešit najednou? Zkoušel jsem použít různé nástroje pro debugging, ale i tak mám pocit, že to moc nepomáhá. Taky by mě zajímalo, jestli existují nějaké osvědčené postupy, jak strukturovat dotazy, aby se minimalizovalo riziko vzniku vícero chyb najednou. Co třeba použití fragmentů nebo jak správně definovat schéma? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti. Jaké tipy byste doporučili pro efektivní práci s GraphQL dotazy a jak to udělat tak, abych se zbytečně netrápil s opravováním chyb?

162 slov
1.6 minut čtení
16. 3. 2024
Ivana Jarošová

Zkus si to vzít tak, že když máš víc chyb v GraphQL dotazu, je dobrý začít od syntaktických chyb. Ty jsou většinou jasný a snadno se opravujou. Jakmile tohle vyřešíš, můžeš se vrhnout na validační chyby. Měj na paměti, že ty validační častokrát vyjdou z toho, že něco není v souladu se schématem, takže je dobrý mít schéma na paměti, když dotazy stavíš.

Taky se zaměř na strukturu dotazu. Použití fragmentů může dost pomoct, protože oddělíš logiku a snáz odchytíš problémy. A co se týče ty nástroje na debugging? Zkus třeba GraphiQL nebo Apollo Client DevTools – ty ti můžou ukázat, kde je problém. Takže shrnuto – nejdřív syntaxi, pak validaci, používej fragmenty a měj schéma na očích. Držím palce!

120 slov
1.2 minut čtení
14. 10. 2024
Roman Khýr

Když se ti v GraphQL dotazu objeví víc chyb, tak je to fakt otrava. Obecně bych doporučil zaměřit se nejdřív na syntaktické chyby, protože ty většinou zastaví zbytek vyhodnocení dotazu. Jakmile je opravíš, můžeš se vrhnout na validační chyby týkající se typů a dalších aspektů. Někdy je dobrý používat nástroje jako Apollo Client nebo GraphiQL, co ti pomůžou s hezkým zobrazením chyb a detailnějšími informacemi.

Další tipy – snaž se dotazy strukturovat s použitím fragmentů, to ti ušetří spoustu času a sníží šanci na chyby ve velkých dotazech. A jasně, dobře definovaný schéma ti taky může hodně pomoct, jasně vymezené typy a direktivy ti usnadní práci. Takže jo, postupuj systematicky – nejdřív syntaxi, pak validace a snaž se to mít co nejlépe nastavené už od začátku.

126 slov
1.3 minut čtení
11. 1. 2025
Jaroslav Král

Když řešíš víc chyb v GraphQL dotazu, většinou je lepší začít s těmi syntaktickými. Ty ti totiž často blokují celý dotaz a pokud máš špatnou strukturu, tak se k těm validačním ani nedostaneš. Zkus si to rozdělit na menší části a testovat jednotlivé úseky, třeba pomocí Playgroundu nebo Insomnia. Fragmenty fakt můžou pomoct, pokud chceš zjednodušit opakující se části a tím i snížit možnost chyb. A co se týče schématu, jasně definuj typy a používej výchozí hodnoty, to může hodně usnadnit život. Nakonec, zkus mít dotazy co nejjednodušší a postupně přidávat komplikace, abys viděl, kde se to láme. Debugging může být frustrující, ale když si na to uděláš systém, tak ti to ušetří nervy.

114 slov
1.1 minut čtení
16. 12. 2024
Miroslava Burianová
GraphQL.cz/Články/Error handling v GraphQL
Účinné vzory pro zpracování vícero chybových stavů v jednom GraphQL dotazuObjevte, jak efektivně spravovat vícero chybných stavů v rámci jednoho GraphQL dotazu a optimalizujte tak uživatelskou zkušenost a výkon vaší aplikace...
1000 slov
10 minut čtení
5. 7. 2022
Lucie Kovářová
Přečíst článek
Podobné otázky