GraphQL.cz/Fórum/Jak zvládat vícero chyb v GraphQL dotazu?

Jak zvládat vícero chyb v GraphQL dotazu?

Už nějakou dobu se snažím pochopit, jak správně pracovat s GraphQL, ale v poslední době se mi stává, že se v mých dotazech objevuje víc než jedna chyba. Nejde jen o to, že mi server vrací chyby, ale někdy je to jako hledat jehlu v kupce sena. Když se pokusím odeslat dotaz, dostanu komplikovanou chybovou zprávu, ale často je obtížné zjistit, co konkrétně je špatně. Mám pocit, že když už opravím jednu chybu, objeví se další a já se dostávám do začarovaného kruhu. Jak efektivně identifikovat tyto chyby? Mám použít nějaké nástroje na debuggování nebo prostě začít od začátku a projít si dotaz po jednotlivých krocích? Zkoušel jsem různá IDE a některé z nich mají funkce pro validaci, ale i tak se mi zdá, že to není vždy úplně spolehlivé. Také by mě zajímalo, jestli existují osvědčené postupy při psaní dotazů, které by mi pomohly minimalizovat riziko vzniku chyb. Co děláte vy, když narazíte na vícero chyb? Jak zvládáte složité dotazy a jak se vyrovnáváte s frustrací z častých chyb? Ocenil bych jakékoli tipy nebo rady od zkušenějších kolegů.

179 slov
1.8 minut čtení
5. 12. 2023
Štěpán Řezník

S vícero chybama v GraphQL dotazech je to fakt o nervy. Většinou se vyplatí začít postupně, jako když skládáš puzzle – vezmi si ten dotaz po částech. Udělej si menší dotazy a zkontroluj, jestli fungují, pak je spoj dohromady. Když dostaneš chybovou hlášku, tak se neboj použít nástroje na debuggování, co ti ukážou strukturu dat a případné konflikty. IDE jako Apollo Client nebo GraphiQL mají fajn funkce na validaci a ulehčují práci s chybama. Je dobrý mít na paměti, že i drobné překlepy v názvech polí nebo typů můžou způsobit potíže. Co se týče osvědčených postupů – snaž se dodržovat konzistenci názvů a buď pozorný k typům dat. A pokud je to moc složitý, občas je lepší se na chvíli od toho odprostit a vrátit se k tomu s čistou hlavou. Frustrace je normální, tak se snaž nebrat to osobně.

140 slov
1.4 minut čtení
5. 9. 2023
Zdeněk Kadlec

Někdy je to fakt dřina, ty chyby v GraphQL dotazech. Z vlastní zkušenosti, když už máš vícero chyb, je fajn jít na to systematicky. Nejdřív se koukni, co ti server vrací. Mnoho chyb často souvisí s typy dat nebo tím, že se snažíš dotazovat něco, co vlastně neexistuje. Takže třeba začít s jednodušším dotazem a postupně přidávat pole nebo filtry, to může hodně pomoct.

Co se týče nástrojů, zkus GraphiQL nebo Apollo Client DevTools. Ty ti pomůžou vidět, co přesně posíláš na server a co ti vrací zpátky. A pokud používáš nějaké IDE, tak se ujisti, že máš povolenou validaci – většinou ti to ukáže syntaktické chyby ještě před tím, než to pošleš.

Když narazíš na víc chyb, doporučuju vyřešit jednu po druhé. Opravit jednu chybu a pak znovu odeslat dotaz, protože jinak se v tom ztratíš. Osvědčený postup? Dělat si přehledný strukturovaný dotaz a pořádně si ho projít před odesláním. A když to nejde, tak se nezapomeň zeptat komunity – často někdo narazil na podobný problém a může ti poradit.

171 slov
1.7 minut čtení
5. 8. 2023
Milan Hrdý

Když máš vícero chyb v GraphQL dotazu, je to fakt frustrující. Hlavně, když server vrací ty zmatený chybový zprávy. Mě osobně dost pomáhá postupné odstraňování chyb – třeba začít s minimálním dotazem a postupně přidávat pole, abys viděl, kdy se chyba objeví. Taky se vyplatí kouknout na GraphQL Playground nebo Apollo Client devtools, ty umí pěkně ukázat, co je v nepořádku.

Je dobrý mít přehled o schématu – vědět jaký typy a pole máš k dispozici, to ti ušetří spoustu času. A když narazíš na chybu, zkus se zaměřit na konkrétní část dotazu místo celku. Většinou to je nějaká překlep nebo špatná syntaxe.

Ověřovat si dotazy pomocí IDE je fajn, ale někdy prostě musíš sáhnout po papíře a udělat si nákres jak to vlastně máš mít. Pracuj i s validací a snaž se psát jednodušší dotazy, dokud se do toho neprokoušeš. A hlavně klid, každej to zažil.

148 slov
1.5 minut čtení
14. 3. 2024
Miroslava Burianová
GraphQL.cz/Články/Error handling v GraphQL
Účinné vzory pro zpracování vícero chybových stavů v jednom GraphQL dotazuObjevte, jak efektivně spravovat vícero chybných stavů v rámci jednoho GraphQL dotazu a optimalizujte tak uživatelskou zkušenost a výkon vaší aplikace...
1000 slov
10 minut čtení
5. 7. 2022
Lucie Kovářová
Přečíst článek
Podobné otázky