GraphQL.cz/Fórum/Jak efektivně zachytit chyby při vícero dotazech v GraphQL?

Jak efektivně zachytit chyby při vícero dotazech v GraphQL?

Nedávno jsem se pustil do práce s GraphQL a narazil jsem na problém, který mě docela trápí. Zkouším udělat více dotazů najednou, ale když něco selže, tak jak mám efektivně zachytit ty chyby? Mám pocit, že to není úplně jednoduché, protože někdy se stane, že jeden dotaz projde a druhý ne. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké osvědčené postupy nebo techniky na správu chyb v těchto situacích. Jak se dají strukturovat odpovědi, abych byl schopen jasně vidět, co v každém dotazu selhalo? Měl by člověk používat nějaké speciální knihovny nebo funkce na zpracování chyb? A co třeba logování chyb - je dobré to mít na paměti i u GraphQL? Taky mě zajímá, jestli je nějaký rozdíl mezi chybami v jednotlivých dotazech versus chybami ve vícero dotazech najednou. Jak se na to díváte vy? Jak jste to řešili v praxi? Rád bych slyšel vaše názory a tipy, které mi mohou pomoci lépe pochopit efektivní strategii pro zachytávání chyb v GraphQL.

159 slov
1.6 minut čtení
20. 2. 2024
Alena Šimůnková

Když děláš vícero dotazů v GraphQL, je fakt složitý to správně ošetřit. U GraphQL máš možnost, že i když jeden dotaz selže, ostatní můžou projít, což je super, ale pak se ti to komplikuje s chybama. Měj na paměti, že GraphQL vrací pole chyb v odpovědi, takže když něco není v pořádku, můžeš to vidět přímo tam. Je dobrý mít nějakou logiku na zpracování těch chyb globálně – třeba middleware nebo error handler, co ti to hezky zabalí a vrátí uživatelsky přívětivé zprávy.

Co se týče logování, určitě doporučuju logovat chyby. Můžeš použít nějaké knihovny jako Winston nebo Log4j pro Node.js a zaznamenávat si důležitý informace o tom, co nefungovalo. To se hodí na debugging později.

Z pohledu struktury odpovědí je fajn mít jasný formát. Třeba zahrnout ID dotazu do chybové zprávy, abys viděl, který dotaz selhal. A jo, mezi jednotlivýma dotazama a vícero dotazama najednou jsou rozdíly. U jednotlivých dotazů se zaměřuješ na konkrétní problém, u vícero dotazů bys měl brát v potaz celkový kontext a jak se jednotlivé chyby ovlivňují.

Takže shrnuto: jasně loguj chyby, používej globální error handling a dej si pozor na strukturu odpovědí. V praxi je to dost o zkušenostech a ladění toho, co funguje nejlíp pro tvůj případ.

201 slov
2 minut čtení
19. 1. 2025
Milan Průcha

Když se bavíme o chybách v GraphQL, tak to může být fakt oříšek, zejména když se snažíš udělat vícero dotazů najednou. Základ je chápat, že GraphQL ti vrací chyby jako součást odpovědi, i když některé dotazy projdou. Měl bys mít na paměti, že v odpovědi budou buď data, nebo pole chyb – a pokud něco selže, tak se podívej do toho pole "errors". Je fajn mít nějakou strukturu, třeba že si uděláš custom error handling na frontendu, kde si pro každý dotaz zkontroluješ, jestli je v odpovědi error a podle toho pak s tím naložit.

Co se týče logování, tak určitě je dobrý to mít na paměti. Můžeš si logovat jak response, tak error, abys viděl, co se stalo. A pokud ti jde o víc dotazů najednou, doporučil bych si udělat nějakou logiku, která ti zkombinuje výsledky a vrátí ti to v přehledném formátu. Například můžeš mít seznam dotazů a u každého sledovat jeho status - jestli prošel nebo ne.

Důležité je taky mít na zřeteli rozdíl mezi chybami jednotlivých dotazů a těmi celkovými. Když jeden dotaz selže, můžeš stále dostat data z ostatních dotazů. Takže klidně můžeš využít fragmenty nebo query batching a pak si ty chyby logicky zpracovat na úrovni aplikace. Na závěr - čekej na různé knihovny jako Apollo Client nebo Relay, které mají už zabudované funkce na error handling – může to hodně usnadnit práci.

227 slov
2.3 minut čtení
18. 1. 2025
Adam Dobeš

Zachytávání chyb v GraphQL může být trochu oříšek, když děláš vícero dotazů najednou. Hlavní věc je, že GraphQL ti vrátí strukturovanou odpověď i s chybama. Takže pokud jeden dotaz selže, ostatní můžou klidně projít a ty dostaneš výsledek ve formátu, kde budeš mít chyby vypsané pod klíčem "errors". Doporučuji si to pořádně prozkoumat, abys viděl, co přesně selhalo. Můžeš to pak zpracovávat na frontendu, abys uživateli ukázal relevantní informace.

Pokud jde o logování, určitě to měj na paměti. Když se něco posere, je dobré mít záznamy o tom, co se dělo, což ti může hodně pomoct při debugování.

Když jde o víc dotazů současně, tak si dej pozor na to, že GraphQL ti nevrátí nějaký globální error na všech dotazech, ale spíš na úrovni jednotlivých. Takže budeš muset implementovat nějakou logiku, která ti to hezky zabalí a ukáže chyby jednotlivě.

Existují knihovny jako Apollo Client nebo Relay, které ti s tímhle můžou pomoct a mají hezké způsoby jak spravovat chyby. Ale zase záleží na tvém projektu a jak moc chceš jít do hloubky.

Shrnul bych to tak, že efektivní zachytávání chyb v GraphQL vyžaduje dobrou strukturu odpovědí a logování plus znalost toho, co se kde pokazilo.

195 slov
2 minut čtení
29. 12. 2024
Roman Khýr
GraphQL.cz/Články/Error handling v GraphQL
Účinné vzory pro zpracování vícero chybových stavů v jednom GraphQL dotazuObjevte, jak efektivně spravovat vícero chybných stavů v rámci jednoho GraphQL dotazu a optimalizujte tak uživatelskou zkušenost a výkon vaší aplikace...
1000 slov
10 minut čtení
5. 7. 2022
Lucie Kovářová
Přečíst článek
Podobné otázky