GraphQL.cz/Fórum/Jak zrychlit načítání JSON odpovědí v GraphQL?

Jak zrychlit načítání JSON odpovědí v GraphQL?

Narazil jsem na problém s rychlostí načítání JSON odpovědí, když pracuji s GraphQL. V poslední době jsem si všiml, že moje aplikace, která používá GraphQL pro dotazy na data, začíná být pomalejší, než bych chtěl. Když posílám dotazy, dostávám odpovědi, ale trvá to docela dlouho a mám pocit, že to má vliv na uživatelskou zkušenost. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké osvědčené postupy nebo techniky, jak zrychlit tyto JSON odpovědi. Mám rozhraní, které se spojuje s několika různými zdroji dat a občas to vypadá jako by se to zasekávalo. Napadlo mě, jestli je lepší optimalizovat samotné dotazy nebo spíš na úrovni serveru? Co třeba cachování? Mělo by smysl implementovat cachování na serverové straně nebo spíš na klientské? Jaké nástroje nebo knihovny byste doporučili pro monitorování a optimalizaci výkonu GraphQL API? Taky uvažuji o tom, zda by pomohlo omezit množství vracených dat nebo přizpůsobit strukturu datových modelů. Jaký máte názor na fragmenty v GraphQL? Mohou mi pomoci s rychlostí načítání? Pokud máte nějaké tipy, co by mohlo zlepšit celkovou rychlost a efektivitu mé aplikace při práci s JSON odpověďmi v GraphQL, byl bych moc vděčný za vaše rady. Vím, že je toho hodně a různých přístupů, takže se těším na vaše názory a zkušenosti.

203 slov
2 minut čtení
25. 9. 2024
Libor Odehnal

Myslím, že je dobrý nápad podívat se na optimalizaci dotazů. Můžeš zkusit používat fragmenty, což ti pomůže vracet jen potřebná data a sníží to objem odpovědí. Taky zvaž cachování, ideálně na serveru, to může dost pomoct, protože ušetříš čas při opakovaných dotazech. Na klientské straně můžeš cachovat výsledky, ale větší efekt to bude mít na serveru. Monitorování výkonu můžeš udělat třeba s Apollo Engine nebo jinými nástroji jako GraphQL Metrics. Určitě se koukni na strukturu svých datových modelů – když je to moc složité, tak to může zpomalovat načítání. A ještě, pokud máš nějaké dotazy, co vracejí velké množství dat, zkus je omezit jen na to, co fakt potřebuješ. To by mohlo značně zrychlit odpovědi.

115 slov
1.2 minut čtení
20. 8. 2022
Roman Hácha

Nejdřív si zkontroluj, jaké dotazy vlastně posíláš. Můžeš mít zbytečně složité dotazy, co tahají víc dat, než potřebuješ. Zkus optimalizovat ty dotazy, aby vracely jen to, co opravdu potřebuješ. Fragmenty můžou pomoct, protože ti umožní sdílet části dotazů a tím zjednodušit strukturu.

Cachování je super nápad, můžeš zkusit server-side cache na časté dotazy nebo dokonce client-side cache, aby se ti to zbytečně neprovádělo pořád. Třeba Apollo Client má nějaké vestavěné možnosti pro cachování, tak se na to podívej.

Jinak monitorovat výkon můžeš pomocí různých nástrojů jako Apollo Engine nebo GraphQL Voyager, co ti ukážou, kde jsou slabiny. A taky nezapomeň na optimalizaci databáze, jestli máš víc zdrojů dat, tak se ujisti, že jsou dobře nastavené indexy a dotazy v DB nejsou pomalý.

Celkově to chce kombinaci několika přístupů – optimalizace dotazů, cachování a monitoring. Držím palce.

135 slov
1.4 minut čtení
29. 8. 2023
Šárka Adámková

Pokud ti jde o zrychlení načítání JSON odpovědí v GraphQL, asi bych začal optimalizací dotazů. Zkontroluj, jestli nevracíš víc dat, než potřebuješ, to může hodně zpomalovat. Fragmenty můžou být fajn, protože ti pomůžou opakovaně používat části dotazů a tím je zjednodušit. Určitě se zamysli nad cachováním – na serveru i na klientovi. Například Redis je super pro server-side caching a můžeš taky zkusit Apollo Client cache na frontendu. Monitorování ti pomůže najít úzká místa, zkusi něco jako Apollo Engine nebo jiný monitoring pro GraphQL. A co se týče struktury datových modelů, snaž se je mít co nejjednodušší a jasně definované. Méně komplikované dotazy většinou vedou k rychlejšímu načítání. Taky si zkus hrát s load balancerem nebo optimalizací databázových dotazů, protože to může hodně pomoct. Hlavně nečekej, že se to vyřeší samo, chce to trochu práce.

135 slov
1.4 minut čtení
3. 8. 2023
Bohumil Novotný
GraphQL.cz/Články/Práce s JSON response
Optimalizace JSON odpovědí v GraphQL: Rychlost a Efektivita na Prvním MístěObjevte metody pro zrychlení načítání JSON odpovědí a zvýšení výkonu aplikací postavených na GraphQL.
1000 slov
10 minut čtení
23. 4. 2020
Jana Procházková
Přečíst článek
Podobné otázky