GraphQL.cz/Fórum/Proč mi nefunguje invalidace cache v GraphQL dotazech?

Proč mi nefunguje invalidace cache v GraphQL dotazech?

Když pracuji s GraphQL, narazil jsem na problém, který mě trápí. Mám dotazy, které by podle mého měly fungovat s invalidací cache, ale nějak to nefunguje tak, jak bych očekával. Snažím se mít co nejefektivnější aplikaci a věřím, že správná invalidace cache je klíčová pro její výkon. Například, když provedu změnu v databázi, očekávám, že se to projeví okamžitě i v odpovědích z GraphQL. Ale bohužel, i po provedení potřebných kroků se zdá, že se starší data stále vrací. Zkoušel jsem různé techniky pro invalidaci cache a také jsem upravoval některé hlavičky, ale zdá se, že GraphQL ignoruje tyto změny. Ujistil jsem se, že mám správně nastavené caching strategie a také jsem se podíval na možné problémy s proxy serverem, ale pořád nic. Také jsem zkoušel vymazat cache ručně a znovu spustit dotazy, ale výsledek byl pořád stejný. Přitom jsem četl spoustu článků o tom, jak by invalidace cache měla fungovat v kontextu GraphQL a docela mě to frustruje. Mám pocit, že něco dělám špatně nebo že mi něco uniká. Mohli byste mi prosím poradit nebo sdílet vaše zkušenosti? Proč si myslíte, že mi ta invalidace cache nefunguje a co bych měl zkontrolovat? Díky moc za jakoukoli pomoc!

198 slov
2 minut čtení
27. 9. 2024
Bedřich Slavík

Zní to jako frustrující problém. Invalidace cache v GraphQL může být tricky. Zkus si projít, jak máš nastavené cache-control hlavičky. Jestli používáš Apollo Client, tak tam můžeš mít nějaké nastavení, co ovlivňuje cachování. Třeba se podívej na to, jestli nemáš nastavené nějaké policy, která ti brání v tom, aby se dotazy aktualizovaly po změně dat. Další věc je, že pokud máš proxy nebo CDN, tak ty můžou taky cachovat odpovědi, což by mohlo být důvod, proč vidíš stará data. Zkus vymazat cache na serveru a zkontrolovat, jestli se ti to projevuje v UI po refreshi. Měj na paměti, že někdy je potřeba použít explicitní invalidaci cache po provedení mutace. Možná by stálo za to zkontrolovat i logging a response headers, abys viděl, co se tam vlastně vrací. Držím palce!

129 slov
1.3 minut čtení
11. 10. 2024
Radek Kouba

Myslím, že problém může být v tom, jak je cache nastavena na serveru nebo jak se na to díváš z klienta. Zkontroluj, jestli máš správně nastavené hlavičky pro cache kontrolu, třeba Cache-Control nebo ETag. Někdy to může být i problém s tím, jak GraphQL resolvery vrací data. Pokud používáš nějakou knihovnu na cache, jako Apollo Client, tak zkontroluj, jestli máš správně nastavenou politiku fetchu. Můžeš zkusit použít no-cache pro konkrétní dotazy anebo použít refetchQueries po mutaci. Taky se ujisti, že nemáš nějaký proxy server mezi klientem a serverem, co by mohl cacheovat odpovědi. Tohle všechno může mít vliv na to, proč se ti stará data pořád vrací. Možná by stálo za to i podívat se na logy a jestli se tvoje mutace fakt provedly správně.

125 slov
1.3 minut čtení
29. 12. 2024
Vladimíra Vobořilová

Takže invalidace cache v GraphQL může bejt pěkně oříšek. Pokud máš problém s tím, že se ti zobrazej starý data, zkus se podívat na pár věcí. Zaprvé, ujisti se, že máš správně nastavený hlavičky jako Cache-Control a ETag. Ty můžou dost ovlivnit, jak se cache chová. Dál, pokud používáš Apollo Client nebo něco podobnýho, možná budeš muset udělat nějakou manualní invalidaci. Zkus použít refetchQueries po mutaci nebo writeQuery, abys přepsal cache přímo. Taky si ověř, jestli nemáš někde globální cache, která by mohla zasahovat do výsledků. Někdy to může bejt i v nastavení serveru nebo proxy – zjisti, jestli tam nemáš něco, co by ti blokovalo aktualizace. Jakmile uděláš změnu v databázi, měl bys mít nějaký mechanismus na pročištění cache. Držím palce, ať to rozlouskneš!

125 slov
1.3 minut čtení
16. 1. 2025
Daniela Karásková
GraphQL.cz/Články/GraphQL caching techniky
Nejčastější chyby při implementaci caching technik v GraphQLPřehled běžných chyb a jak se jim vyhnout při práci s cache v GraphQL. Tento článek nabízí praktické tipy pro optimalizaci GraphQL API pomocí caching ...
1000 slov
10 minut čtení
11. 4. 2024
Pavel Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky