GraphQL.cz/Fórum/Jak efektivně testovat GraphQL dotazy v Graph Notebook?

Jak efektivně testovat GraphQL dotazy v Graph Notebook?

Zajímalo by mě, jaké jsou nejlepší tipy a triky na testování GraphQL dotazů přímo v Graph Notebooku? Vím, že je to skvělý nástroj pro rychlou práci s GraphQL, ale občas se mi stane, že nevím, jak přesně formulovat dotazy nebo jak efektivně využít různé funkce, které tento nástroj nabízí. Můžete mi poradit, jaké jsou osvědčené postupy při testování různých scénářů a jak minimalizovat chyby při práci s API? Taktéž by mě zajímalo, jestli existují nějaké tipy na organizaci dotazů tak, aby se mi lépe orientovalo mezi nimi a abych mohl snadno provádět opakované testy. A co třeba nějaké doporučení na nejlepší praktiky pro ladění chyb v těchto dotazech? Jsem si vědom, že GraphQL má své specifika a rád bych se vyhnul běžným pastem při testování. Pokud má někdo zkušenosti s tímto tématem nebo by mohl sdílet nějaké příklady úspěšných dotazů, byl bych za to opravdu vděčný. Jak tedy přistoupit k tomu efektivnímu testování v Graph Notebooku? Děkuji předem za vaše rady!

161 slov
1.6 minut čtení
29. 10. 2024
Richard Dunka

Při testování GraphQL dotazů v Graph Notebooku je pár triků, co ti můžou dost pomoct. Nejdřív, používej fragmenty – pomůže ti to zjednodušit dotazy a snížit opakování. Když si budeš chtít udržet přehled, organizuj dotazy do různých sekcí nebo si je pojmenovávej tak, aby bylo jasné, co dělají. Můžeš si taky vytvořit nějaké šablony pro často používané dotazy.

Další věc – využívej introspekci API. To ti ukáže, jaké typy a pole jsou dostupné, takže nehledáš zbytečně ve špatných místech. Když ti něco nefunguje, kontroluj si syntax a typy – GraphQL je dost citlivý na tohle. Pokud ti dotaz vrací chybu, podívej se na chybovou zprávu; většinou tam najdeš tipy, co je špatně.

Pokud testuješ víc scénářů, zvaž si napsat poznámky k jednotlivým dotazům nebo si je dávat do nějakého dokumentu. Takže až se k tomu vrátíš po čase, nebudeš muset pátrat po tom, co jsi vlastně dělal. No a hlavně, buď trpělivý a klidně googli příklady od jiných lidí, to může dost usnadnit práci.

163 slov
1.6 minut čtení
26. 2. 2023
Helena Kyselová

Při testování GraphQL dotazů v Graph Notebooku je dobré mít pár tipů na paměti. Nejdřív, využívej auto-doplnění, to ti ušetří spoustu času a sníží šanci na chyby při psaní. Taky se hodí mít připravené fragmenty dotazů, které můžeš snadno kopírovat a upravovat podle potřeby – zkrátí to čas a zvýší přehlednost.

Zkus si organizovat dotazy do různých sekcí nebo souborů podle témat, třeba uživatelé, produkty atd. To ti pomůže rychle najít, co potřebuješ, když děláš opakované testy.

Pokud narazíš na chybu, procházej si logy a výstupy – GraphQL ti většinou vrátí dost podrobnou chybu, takže to můžeš lehce ladit. A nezapomeň na validaci vstupů, to ti hodně pomůže vyhnout se běžným problémům.

A ještě jeden tip: pokus se psát dotazy co nejjednodušší a postupně je rozšiřovat, místo aby ses zmáčkl do jednoho složitého dotazu. Tak je mnohem snazší identifikovat, kde nastal problém.

Takže shrnuto: využij auto-doplnění, organizuj si dotazy, sleduj logy pro ladění a začni jednoduše. Uvidíš, že se v tom brzy zorientuješ.

160 slov
1.6 minut čtení
16. 6. 2023
Robert Karásek

Takže, co se týče testování GraphQL dotazů v Graph Notebooku, mám pár tipů. Za prvé, vždycky začni s jednoduchými dotazy. Zjisti si, jaký mají strukturu a co ti vlastně vrací. Můžeš zkusit použít Introspection dotazy, abys zjistil, jaké typy a pole API nabízí. Pomocí příkladů z dokumentace si můžeš vytvořit vlastní dotazy a postupně je zkoušet.

Dále je dobré používat proměnné v dotazech. Pokud máš opakované testy, tak si je dej do proměnných, abys nemusel pořád přepisovat stejný kód. To ti hodně ušetří čas a sníží počet chyb.

K organizaci dotazů doporučuji vytvářet si komentáře přímo do notebooku. Když budeš mít víc dotazů, tak se ti hodí mít vedle sebe poznámky, co každý dělá. Můžeš mít i sekce na "testovací" dotazy a "produkční" dotazy.

Když narazíš na chybu, snaž se ji co nejdřív zreprodukovat a podívat se na chyby v konzoli. Skvělý tip je kontrolovat odpovědi API - pokud ti něco vrací jako null nebo prázdný seznam, tak víš, že někde je problém. A nezapomeň se dívat na logy serveru, tam můžeš najít užitečné informace.

A ještě jeden tip – snaž se testovat postupně a mít jasnou představu o tom, co chceš získat. Jakmile začneš experimentovat s komplikovanějšími dotazy, tak se to může rychle zkomplikovat a ty pak budeš tápat v tom, co vlastně děláš. Takže pomalu a s rozmyslem.

217 slov
2.2 minut čtení
8. 6. 2024
Zdeněk Kadlec
GraphQL.cz/Články/Graph Notebook Tutorial
Zefektivnění API testování s Graph Notebook: Jak využít Graph Notebook pro detailní testování a ladění GraphQL APIObjevte, jak může Graph Notebook revolučně změnit API testování a ladění GraphQL. Naučte se efektivní metody a tipy pro zajištění kvality vašich API.
1000 slov
10 minut čtení
3. 7. 2022
Tomáš Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky