GraphQL.cz/Fórum/Jak můžu zrychlit moje GraphQL dotazy?

Jak můžu zrychlit moje GraphQL dotazy?

Jak to udělat, aby mé GraphQL dotazy nebily na poplach, když se snažím načíst data? Mám pocit, že některé dotazy trvají věčnost a já se snažím najít způsob, jak je optimalizovat. Zkoušel jsem přidávat cache, ale pořád to není ono. Nevíte, jakým směrem se ubírat? Třeba jestli mám změnit strukturu schématu nebo jestli by pomohlo omezit množství dat, které vracím? Přemýšlel jsem také o použití fragmentů, ale nevím, jestli to skutečně zrychlí výkon. Když už mluvím o fragmentu, jak by to vlastně mělo fungovat v praxi? Mám nějaké dotazy, které vrací obrovské množství položek a přitom potřebuju jen pár z nich. Mělo by smysl rozdělit tyto dotazy na menší části? A co víc, jak moc by měla být normalizována moje databáze pro GraphQL? Myslíte si, že víc normalizace znamená rychlejší dotazy? Rád bych slyšel vaše zkušenosti s optimalizací a co všechno jste vyzkoušeli. Jaké techniky máte osvědčené a co určitě nefunguje? Vím, že existují různé nástroje na profiling dotazů, ale který z nich je nejlepší a co všechno bych měl sledovat? Jsem si vědom toho, že musím mít dobrou strategii pro optimalizaci výkonu, ale co byste poradili jako první krok? Bude to chtít kompletní revizi mého API nebo stačí menší úpravy? Jaké jsou vaše tipy na vyladění výkonu GraphQL dotazů?

210 slov
2.1 minut čtení
13. 3. 2022
Viktor Polák

Pokud chceš zrychlit svoje GraphQL dotazy, tady je pár tipů, co by mohly pomoct. První věc, co bych udělal, je zredukovat množství dat, co se vrací. Zkus si přehodnotit, jestli fakt potřebuješ všechny fieldy ze schématu nebo jestli můžeš omezit výstup na to nejnutnější. Fragmenty ti můžou pomoct zjednodušit dotazy a udělat je přehlednější, ale hlavně se zaměř na to, abys nepřetěžoval server víc než je nutný.

Další věc je cachování, pokud už používáš nějaké, zkontroluj jestli je to nastavený správně. Taky se může hodit použít lazy loading nebo pagination u velkých datových sad – fakt to může zrychlit načítání. A přemýšlej o optimalizaci databáze – někdy může víc normalizace znamenat pomalejší dotazy kvůli spojení tabulek. To chce najít balanc.

Profilování dotazů je taky dobrý krok. Zkus nějaký nástroje jako Apollo Studio nebo GraphQL Voyager pro analýzu. Sleduj latenci a zjisti, kde se to zpomaluje. A pokud máš podezření na velké dotazy, klidně je rozděl na menší části. Někdy stačí i menší úpravy v API než kompletní revize.

Hlavně experimentuj a testuj změny po malých krocích.

174 slov
1.7 minut čtení
28. 12. 2023
Jindřich Chalupa

Když se snažíš zrychlit GraphQL dotazy, můžeš zkusit pár věcí. První, co bych udělal, je omezit množství dat, co vracíš. Většina dotazů může být optimalizována tím, že si vybereš jen ty pole, které skutečně potřebuješ. Fragmenty můžou být užitečné, když chceš opakovaně používat stejné části dotazu a ušetřit tak čas při plánování – ale hlavně se zaměř na to, co opravdu potřebuješ.

Další věc, co můžeš udělat, je zavést paginaci. Pokud ti dotazy vrací hodně položek, rozdělení na menší části může výrazně zrychlit načítání. Zkus taky analyzovat schéma – jestli jsou tam zbytečné spojení nebo složité vztahy mezi entitami, může to zpomalovat dotazy.

Co se týče normalizace databáze, mělo by to být v rovnováze. Přílišná normalizace může přidat složitost a zpomalit dotazy, protože víc spojení znamená víc operací při načítání dat. Místo toho se zaměř na optimalizaci konkrétních dotazů a podívej se na indexy v databázi.

Profiling nástrojů je taky dobrý nápad, zkus třeba Apollo Studio nebo GraphQL Voyager pro vizualizaci a sledování výkonu. Sleduj hlavně latenci a kolik dat se vrací při jednotlivých dotazech. Pokud vidíš opakující se pomalé dotazy, zaměř se na ně jako první. Revize API může být užitečná, ale často stačí menší úpravy a optimalizace tam, kde to bude nejvíc potřeba.

205 slov
2.1 minut čtení
15. 11. 2023
Kristýna Procházková

Zrychlení GraphQL dotazů je fakt důležitý téma. První věc, co bys měl zkusit, je omezit množství dat, co se vrací. Místo toho, abys načítal vše najednou, rozdělit dotazy na menší části se určitě vyplatí. Fragmenty jsou dobrý pro to, abys udržel dotazy přehledné a efektivní, takže na ně nezapomínej. Zkus použít paginaci, když máš hodně dat a zajisti, že se vrací jen to, co fakt potřebuješ.

Další věc je optimalizace schématu. Možná by stálo za to udělat revizi a zjednodušit některý typy nebo relace. Víc normalizace v databázi může znamenat komplikovanější dotazy a tedy pomalejší výkon, takže najdi ten správný balanc.

Profilování dotazů je taky klíčový. Zkus používat nástroje jako Apollo Engine nebo GraphQL Voyager, abys viděl, co ti zabírá čas. Snaž se zaměřit na ty nejpomalejší dotazy a přemýšlej nad jejich optimalizací.

Na závěr - klidně začni s malýma úpravama a pak uvidíš, jak se to vyvíjí. Revize celého API může být náročná a možná ani nebude potřeba na začátku.

159 slov
1.6 minut čtení
6. 1. 2024
Jitka Bártová
GraphQL.cz/Články/Graph Notebook Tutorial
Optimalizace výkonu dotazů v Graph Notebook: Techniky pro zlepšení rychlosti a efektivity vašich GraphQL dotazůV tomto článku se podíváme na techniky optimalizace výkonu dotazů v Graph Notebook. Naučíme se, jak zrychlit a zefektivnit naše GraphQL dotazy, a to i...
1000 slov
10 minut čtení
4. 4. 2021
Barbora Němcová
Přečíst článek
Podobné otázky