GraphQL.cz/Fórum/Proč mi GraphQL API nevrací všechny data, co očekávám?

Proč mi GraphQL API nevrací všechny data, co očekávám?

Nedávno jsem začal pracovat s GraphQL API a musím říct, že mě to velmi baví. Všechno se zdá být skvělé, dokud jsem nezačal mít problémy s tím, že mi API nevrací všechny data, co jsem očekával. Mám nastavený dotaz, který by měl vracet určité informace o uživatelích, ale když si výsledek prohlížím, tak tam některé pole chybí. Zkoušel jsem to několikrát a pořád to samé. Zajímalo by mě, jestli je možné, že by něco bylo špatně v mém dotazu? Možná nemám správně nastavené práva nebo přístupové úrovně? V dokumentaci jsem se snažil najít odpovědi, ale pořád jsem to nepochopil. Někdo mi říkal, že GraphQL může mít nějaké specifické omezení nebo že je potřeba použít fragmenty na některé datové struktury? Jak to vlastně funguje? Taky bych rád věděl, jestli se může stát, že server nevrátí všechna data kvůli nějakým interním logikám? Mám také podezření, že by mohl být problém s verzí API nebo s nějakou změnou v datovém modelu. Co si o tom myslíte? Jaké máte zkušenosti s těmito problémy? Děkuju za jakoukoliv radu alebo tip!

175 slov
1.8 minut čtení
5. 10. 2024
Luboš Kalous

Zdravím, tohle může mít víc důvodů. První věc, co bych zkontroloval, je samotný dotaz. Ujisti se, že všechny pole, co chceš, máš opravdu uvedený v dotazu. GraphQL je dost striktní a když něco vynecháš, tak to prostě nevrátí. Pak taky zkontroluj práva – některé API mají omezený přístup na základě uživatelských rolí, takže třeba nemáš povolený přístup k některým datům.

Co se týká fragmentů, tak jestli pracuješ s většími datovými strukturami, tak bys mohl použít fragmenty pro usnadnění dotazů a organizaci kódu. Ale jde to i bez nich.

Některý servery můžou mít interní logiku, která filtruje data podle různých podmínek. Taky se může stát, že se API změnilo a ty používáš starou verzi nebo něco v datovém modelu bylo upraveno. Je dobrý kouknout na changelog API nebo na dokumentaci.

Zkus si dotaz ještě jednou projít a jestli máš pocit, že je všechno v pořádku, tak zkus oslovit podporu API nebo komunitu, třeba někdo měl podobný problém.

154 slov
1.5 minut čtení
18. 1. 2025
Martina Malá

Možná jsi narazil na vícero problémů. Za prvé, zkontroluj, co přesně dotazuješ. GraphQL ti vrátí jen to, co si řekneš, takže jestli nějaké pole nezmiňuješ, tak ti prostě nepřijde. Můžeš mít taky problém s právy – některý data můžou být chráněný a ty na ně nemáš přístup. Zkus se podívat do dokumentace k API, jestli tam není něco ohledně oprávnění.

Další věc je, že pokud používáš fragmenty, ujisti se, že jsou správně nastavený a že zahrnují všechna potřebná pole. Taky se může stát, že server prostě nevrátí určitá data kvůli interní logice nebo limitačním pravidlům, třeba aby šetřil výkon nebo něco podobného. A pokud jsi nedávno aktualizoval API nebo změnil verzi, mohli tam přidat nějaký breaking changes.

Doporučuji projít logy API (pokud máš na to přístup) a zkontrolovat odpovědi přímo na dotazy, abys viděl, co se děje. Zkus si taky udělat jednoduchý dotaz, který by měl vracet to, co ti chybí, a uvidíš, co se stane. Takže shrnuto – podívej se na dotaz, oprávnění a verzi API.

167 slov
1.7 minut čtení
17. 1. 2025
Bedřich Matoušek

Zdar, tyhle problémy s GraphQL jsou docela běžný. První, co bych zkontroloval, je ten tvůj dotaz – jestli tam máš všechna potřebná pole. GraphQL ti dává možnost vybrat si přesně, co chceš, takže pokud něco nepíšeš, tak to nedostaneš. Pak bys měl mrknout na oprávnění – některý API mají takový omezení, že ti vrátí jen data, na která máš práva. Taky se může stát, že server vrací jiná data než očekáváš kvůli interní logice nebo nějakým podmínkám. Zkus si projít dokumentaci a ověřit verzi API, co používáš; možná tam proběhly změny. A pokud je nějaký fragmenty v dokumentaci, klidně je použij, občas to pomůže získat víc informací. Držím palce!

109 slov
1.1 minut čtení
5. 1. 2025
Věra Benešová
GraphQL.cz/Články/Graph Notebook Tutorial
Debugging a Troubleshooting s pomocí Graph Notebook: Jak na běžné problémy v GraphQL APIZjistěte, jak efektivně využít Graph Notebook pro ladění a řešení problémů v GraphQL API. Naučte se techniky a tipy, které vám pomohou vyřešit nejčast...
1000 slov
10 minut čtení
19. 11. 2022
Tereza Horáková
Přečíst článek
Podobné otázky