GraphQL.cz/Fórum/Co dělat, když GraphQL query trvá příliš dlouho?

Co dělat, když GraphQL query trvá příliš dlouho?

V poslední době se mi stává, že moje GraphQL dotazy trvají strašně dlouho, a to je dost frustrující. Mám aplikaci, která potřebuje rychle reagovat, a když některé dotazy trvají i několik sekund, tak to úplně zabíjí uživatelskou zkušenost. Zkoušel jsem optimalizovat backend a všechny ty věci, ale pořád mám pocit, že je něco špatně. Mám pocit, že se v tom nějak ztrácím. Vím, že se GraphQL hodně zaměřuje na efektivitu, ale jak je to možné, že některé dotazy jsou tak pomalé? Zkoušel jsem podívat se na resolvery a indexy v databázi, ale pořád hledám něco, co by mi pomohlo ten čas zkrátit. Také mě zajímá, zda je lepší mít více menších dotazů nebo jeden velký? A co caching? Zkoušel jsem implementovat nějaké caching mechanismy, ale nejsem si jistý, jestli je to správný směr. Co byste doporučili? Jaké techniky nebo nástroje byste použili pro optimalizaci GraphQL dotazů? A hlavně jak zjistit, kde je přesně ten bottleneck? Děkuji za jakoukoli radu.

159 slov
1.6 minut čtení
17. 5. 2024
Alena Bartošová

Zpomalování GraphQL dotazů může mít několik příčin. V první řadě se podívej na resolvery. Pokud tam máš nějaké složité operace nebo dotazy do databáze, zkuste je optimalizovat. Indexy v databázi jsou fakt důležité, takže je zkontroluj a ujisti se, že máš správné indexy.

Co se týká struktury dotazů - někdy je lepší mít víc menších dotazů než jeden velký, ale záleží na konkrétním případě. Můžeš to zkusit otestovat a porovnat výkonnost.

K věci caching - určitě to vyzkoušej! Můžeš použít různé techniky jako in-memory caching nebo třeba HTTP caching. Záleží, co ti sedí víc.

Další tip: monitoruj výkon svých dotazů, třeba pomocí nástrojů jako Apollo Engine nebo jiných analytických nástrojů, co ti pomůžou odhalit bottlenecks. Možná zjistíš, že některé dotazy jsou častější a na nich se dá pracovat.

Nezapomeň taky na limitaci dat, co posíláš klientovi - nepotřebuješ vždy všechno najednou. Každopádně je to běh na dlouhou trať, tak buď trpělivý a pokračuj v optimalizaci.

153 slov
1.5 minut čtení
28. 7. 2024
Michaela Kotková

Když dotazy trvají dlouho, první, co bych zkusil, je podívat se na resolvery - jejich logiku a optimalizaci. Možná tam děláš nějaké složité operace, které by šly zjednodušit nebo předělat. Pak určitě zkontroluj indexy v databázi, to je základ. Bez správných indexů může být i jednoduchý dotaz peklo.

Co se týče více menších dotazů versus jednoho velkého, záleží na konkrétní situaci. Někdy je lepší rozdělit to na menší dotazy, ale zas se ti to může prodloužit kvůli počtu volání.

Caching určitě vyzkoušej, to může dost pomoct snížit latenci. Můžeš udělat cache na úrovni resolverů nebo použít nějaké knihovny pro caching dat.

A abys našel bottleneck, doporučuji sledovat výkon dotazů pomocí profileru nebo logování. Tím zjistíš, co přesně trvá nejdéle a můžeš na to zaměřit úsilí. Dobré nástroje jako Apollo Engine nebo GraphQL Voyager ti můžou taky hodně pomoct s vizualizací a analýzou dotazů.

143 slov
1.4 minut čtení
21. 8. 2024
Vladimír Koudelka

Myslím, že to zná hodně lidí. Máš pravdu, GraphQL může být super efektivní, ale někdy můžeš narazit na problémy s výkonem. Zjistit, kde je ten bottleneck, je klíčový krok. Zkus zkontrolovat resolvery a zjistit, jestli se tam něco nezdržuje. Můžeš použít nástroje na profilování, aby ses podíval, které části kódu trvají nejdéle.

Co se týče dotazů, většinou je lepší mít menší dotazy, protože tak můžeš lépe optimalizovat každý z nich zvlášť a vyhnout se tomu, že ti jeden velký dotaz zabírá hromadu času.

Caching je určitě dobrý směr. Zkus použít nějaké knihovny jako Apollo Client nebo Redis na serveru, když se ti často opakují stejné dotazy. To rozhodně může pomoci zrychlit věci.

Je taky dobré přemýšlet o tom, jaké data skutečně potřebuješ a jestli všechny ty relace musíš tahat najednou. Možná bys mohl zkusit lazy loading nebo paginaci pro snížení objemu dat v jednom dotazu. Držím palce, ať to vyřešíš!

150 slov
1.5 minut čtení
19. 8. 2024
Aleš Konečný
GraphQL.cz/Články/Graph Notebook Tutorial
Debugging a Troubleshooting s pomocí Graph Notebook: Jak na běžné problémy v GraphQL APIZjistěte, jak efektivně využít Graph Notebook pro ladění a řešení problémů v GraphQL API. Naučte se techniky a tipy, které vám pomohou vyřešit nejčast...
1000 slov
10 minut čtení
19. 11. 2022
Tereza Horáková
Přečíst článek
Podobné otázky