GraphQL.cz/Fórum/Co jsou hlavní výhody schema-first přístupu v GraphQL?

Co jsou hlavní výhody schema-first přístupu v GraphQL?

Zajímalo by mě, jaké jsou hlavní výhody schema-first přístupu v GraphQL. V poslední době se hodně mluví o různých přístupech k návrhu GraphQL API a já jsem narazil na schema-first. Představuje to vlastně způsob, jakým se nejdřív definuje schéma, a teprve potom se implementují samotné resolvery, že? Přemýšlím, proč by někdo měl zvolit právě tento přístup místo třeba code-first, kde se začíná od kódu. Jaké konkrétní výhody to může mít pro tým, který vyvíjí API? Mám na mysli třeba usnadnění spolupráce mezi front-end a back-end vývojáři nebo možné zrychlení procesu vývoje. Dále bych rád věděl, jestli je schema-first nějak lépe škálovatelný nebo jestli přináší nějaké výhody při testování a dokumentaci. Zajímal by mě také názor na to, jak se schema-first přístup osvědčil v praxi, pokud máte někdo zkušenosti. Děkuji za jakékoli postřehy nebo tipy!

134 slov
1.3 minut čtení
21. 8. 2024
Magdaléna Trnková

Schema-first přístup má rozhodně své výhody, hlavně když jde o spolupráci mezi front-end a back-end týmy. Takže jako první věc, definuješ schéma, což dává jasný obraz o tom, jaká data můžeš očekávat. Front-end vývojáři pak mohou pracovat na UI a testovat API ještě předtím, než je backend hotový. To dost zrychluje celkový proces vývoje. Navíc máš dokumentaci automaticky generovanou podle schématu, takže se nemusíš bát, že bys něco zapomněl popsat. Ohledně škálovatelnosti, schema-first tohle umí skvěle – když potřebuješ přidat nové funkce, jen upravíš schéma a pak se s tím hrají resolvery. To pomáhá udržovat všechno čisté a organizované. Z vlastní zkušenosti musím říct, že nám to dost pomohlo s testováním – když máš schéma, tak si snadno naplánuješ testy na základě toho, co schéma nabízí. V praxi to funguje dobře, zvlášť v týmech s různými rolemi. Takhle může každý rychle naskočit do projektu a mít jasnou představu o tom, co API dělá.

153 slov
1.5 minut čtení
9. 6. 2024
Barbora Konečná

Schema-first přístup má pár jasných výhod, které můžou dost pomoct týmu. Hlavní věc je, že schéma definuješ jako první, což znamená, že front-end a back-end můžou pracovat na stejném základě. Front-end se může soustředit na to, co potřebuje, a back-end ví, co má implementovat. To dost zjednodušuje komunikaci a snižuje šanci na nedorozumění.

Z hlediska škálovatelnosti je to také fajn. Jakmile je schéma hotové, můžeš ho snadno rozšiřovat bez nutnosti měnit už existující kód. To usnadňuje i testování, protože můžeš mít testy přímo založené na schématu a ověřovat tak konzistenci oproti API.

Pokud jde o dokumentaci, schema-first často produkuje lépe čitelnou dokumentaci automaticky díky nástrojům jako GraphQL Playground nebo Apollo. Takže se ti tím pádem ušetří čas.

Osobně jsem viděl praktické aplikace tohoto přístupu a fungovalo to docela dobře, hlavně v projektech s více lidmi v týmu. Takže pokud máte hodně spolupracovníků, schema-first může být dobrá volba.

144 slov
1.4 minut čtení
17. 11. 2023
Šárka Adámková

Schema-first přístup v GraphQL má fakt zajímavý výhody. Hlavně je to super pro spolupráci mezi front-end a back-end týmy, protože když máte schéma hotové, může front-endista začít pracovat na integrování API i bez toho, aby musel čekat na implementaci resolvers. Další plus je, že jasně vidíš, co API umí a jaký data vrací, což usnadňuje dokumentaci.

Taky to zrychluje vývoj, protože architektura je už daná a víš, jak se bude kód vyvíjet. Můžeš snadno testovat jednotlivý resolvery proti definovanému schématu. Většinou to pak taky lépe škáluje, protože když se schéma změní, celý tým ví, co má upravit.

Mám zkušenost, že když jsme nasadili schema-first u našeho projektu, tak se nám podařilo vyhnout dost problémům s nekompatibilitou dat mezi front-endem a back-endem. Přímo ve schématu můžeš mít i komentáře a popisy, což usnadňuje orientaci v API během vývoje. Takže pokud hledáš efektivní způsob, jak udržovat pořádek v projektu a usnadnit spolupráci, schema-first je fajn volba.

154 slov
1.5 minut čtení
24. 11. 2024
Vladimíra Bartošová
GraphQL.cz/Články/API design
Využití schema-first přístupu při návrhu GraphQL APIJak schema-first metoda pomáhá formovat API a sjednocovat tým během vývoje. Přečtěte si, jaký má schema-first přístup vliv na vývoj GraphQL API a jeho...
1000 slov
10 minut čtení
5. 7. 2020
Lucie Kovářová
Přečíst článek
Podobné otázky