GraphQL.cz/Fórum/Kdy začít používat subgraphy ve svém GraphQL projektu?

Kdy začít používat subgraphy ve svém GraphQL projektu?

Mám otázku ohledně toho, kdy je vlastně ten správný čas začít používat subgraphy v mém GraphQL projektu. Jsem si vědom, že subgraphy mohou pomoci s organizací dat a jejich efektivním načítáním, ale nejsem si jistý, jestli je to něco, co bych měl implementovat hned od začátku nebo až ve chvíli, kdy projekt začne růst. Je tady někdo, kdo by mi mohl poradit? Jaké jsou konkrétní situace nebo podmínky, které by měly nastat, abych měl jasnou indikaci, že je čas přejít na subgraphy? Mám pocit, že pokud to udělám příliš brzy, mohl bych si zbytečně zkomplikovat práci, ale na druhou stranu nechci čekat příliš dlouho a pak se potýkat s problémy s výkonem nebo organizací dat. Jak to vidíte vy? Máte nějaké tipy nebo doporučení, jak se rozhodnout? Jaké výhody nebo nevýhody vidíte v zavedení subgraphů v různých fázích vývoje projektu? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti.

147 slov
1.5 minut čtení
20. 12. 2024
Josef Šimůnek

Tak jo, na tohle téma mám pár myšlenek. Myslím si, že subgraphy jsou fakt užitečný, ale hodně záleží na tom, jak velký máš projekt. Pokud jsi na začátku a máš jednoduchý API, tak bych je asi neřešil hned. Zbytečně bys si mohl zkomplikovat vývoj a spoustu času strávit jejich nastavením.

Ale jakmile začneš mít víc entit a složitější dotazy, tak to může být dobrý nápad je zavést. Například když ti začne naskakovat víc dat a ty budeš potřebovat optimalizovat výkon nebo se ti budou zamotávat vztahy mezi datama. Subgraphy ti můžou pomoct udržet věci přehledný a efektivní.

Pokud začneš vidět problémy s výkonem nebo těžko organizuješ data, tak to je jasnej signál. Takže doporučuji sledovat, jak se projekt vyvíjí a podle toho se rozhodovat. Je fajn mít subgraphy v záloze, ale netlač se do toho hned ze začátku.

136 slov
1.4 minut čtení
13. 11. 2024
Anna Chalupová

Pokud přemýšlíš o subgraphech, nejlepší je začít je zvažovat, když se tvůj projekt začne rozrůstat. Jestli máš zatím malou aplikaci s pár datovými modely, klidně to můžeš nechat být a pracovat s jedním GraphQL schématem. Jakmile začneš mít složitější relační data, více typů dotazů nebo plánuješ přidávat nové funkce, to už je signál, že bys mohl subgraphy využít. Pomůžou ti lépe organizovat data a optimalizovat výkon. Na druhou stranu, pokud to nasadíš moc brzo, může to zbytečně zkomplikovat vývoj. Takže se zamysli nad tím, jak rychle tvůj projekt roste a co všechno plánuješ do budoucna. Pokud vidíš, že už teď máš moc dotazů a datových struktur, tak neváhej a začni to rozdělovat na subgraphy. Ale jestli si nejsi jistý, klidně počkej – někdy je lepší mít jednoduché řešení na začátku a pak navyšovat komplexitu podle potřeby.

136 slov
1.4 minut čtení
8. 11. 2024
Viktor Kalous

Kdy začít se subgraphy? To je fakt dobrá otázka. Obecně bych řekl, že pokud máš projekt, co se pomalu rozjíždí a nemáš ještě moc dat nebo dotazů, tak to asi není nutný spěchat s subgraphy. Ale jakmile začneš vidět, že tvůj GraphQL API roste, máš víc entit a složitější dotazy, tak je lepší na ně myslet dřív než pozdě. Subgraphy ti můžou pomoct s oddělením různých částí logiky a zjednodušením dotazů. Když začneš mít pocit, že je těžký udržet přehled a výkon začíná klesat, tak to je jasnej signál, že bys měl subgraphy zavést. Můžeš si tím ušetřit spoustu práce v budoucnu. Na začátku to může vypadat jako zbytečná komplikace, ale když máš víc dat a požadavků, tak se to vyplatí. Takže když ti projekt začně růst do větších rozměrů, určitě na ně nezapomeň.

134 slov
1.3 minut čtení
24. 9. 2024
Václav Svoboda
GraphQL.cz/Články/API design
Kdy a jak používat subgraphy v rámci federovaných GraphQL APIObjevte, jak efektivně využívat subgraphy při tvorbě modulárních GraphQL API pro vaše projekty a získejte cenné rady pro jejich integraci do širšího e...
1000 slov
10 minut čtení
19. 1. 2024
Martin Černý
Přečíst článek
Podobné otázky