GraphQL.cz/Fórum/Jak nastavit WebSockets s GraphQL pro real-time přenos dat?

Jak nastavit WebSockets s GraphQL pro real-time přenos dat?

V poslední době se hodně zajímám o to, jak efektivně nastavit WebSockets v kombinaci s GraphQL pro real-time přenos dat. Potřebuji poradit, jakým způsobem vlastně začít. Mám už nějakou zkušenost s GraphQL, ale WebSockets mi přijdou jako nová dimenze, kterou bych rád prozkoumal. Jaké jsou nejlepší knihovny nebo frameworky, které by se daly použít pro implementaci? Je potřeba mít speciální server či něco podobného? Slyšel jsem o Apollo Serveru, ale nejsem si jistý, jakým způsobem to všechno propojit. Mám také obavy ohledně škálovatelnosti a výkonu – pokud budu mít hodně klientů připojených přes WebSockets, jak to ovlivní server? A co samotný front-end? Jakým způsobem by měl reagovat na změny a aktualizace dat v reálném čase? Existují nějaké osvědčené vzory nebo praktiky, které by mi mohly pomoci? Klidně bych přivítal i příklady kódu nebo odkazy na užitečné tutoriály, protože jsem si vědom toho, že dokumentace může být někdy matoucí. Děkuji za jakoukoliv pomoc nebo tipy!

154 slov
1.5 minut čtení
25. 9. 2021
Milena Janečková

Nastavit WebSockets s GraphQL pro real-time přenos dat je fakt zajímavá výzva. Pokud už máš nějakou zkušenost s GraphQL, tak Apollo Server je dobrá volba, protože má podporu pro WebSockets. Můžeš použít Apollo Server 2.x a k tomu přidat knihovnu jako subscriptions-transport-ws, která ti umožní posílat a přijímat data v reálném čase.

Co se týče serveru, tak nepotřebuješ nic speciálního, stačí ti Node.js server, na kterém to všechno poběží. Je dobré mít na paměti, že při hodně připojených klientech můžeš mít problémy s výkonem, takže je dobré myslet na škálování, třeba pomocí Redis nebo jiných message brokerů pro zpracování zpráv.

Na front-endu můžeš použít Apollo Client, který ti umožní subscribe na změny dat a reagovat na ně. Tím pádem když dojde k nějaké změně na serveru, klient se o tom dozví a může UI okamžitě aktualizovat. Snaž se používat optimistické aktualizace, aby uživatel měl pocit, že to všechno funguje rychle.

Pokud jde o příklady kódu, doporučuji mrknout na oficiální dokumentaci Apollo a taky nějaké tutoriály na YouTube - tam je spousta lidí, co to už ukazuje v praxi. Taky se podívej na GitHub repozitáře s ukázkovými projekty, to ti může dost pomoct. Držím palce!

191 slov
1.9 minut čtení
13. 6. 2024
Simona Lacinová

Pro nastavení WebSockets s GraphQL, doporučuji začít s Apollo Serverem, protože ten má docela dobrou dokumentaci a podporu pro WebSockety. Můžeš použít subscriptions-transport-ws pro správu WebSocket připojení. Budeš potřebovat server, kde nastavíš WebSocket endpoint, což není tak složité. Co se týče škálovatelnosti, můžeš zvážit použití Redis jako message broker, aby jsi mohl rozdělovat zprávy mezi více instancemi serveru. Tím pádem i víc klientů zvládneš lépe. Na front-endu pak můžeš použít Apollo Client, který se umí napojit na WebSockety a reagovat na změny v reálném čase pomocí subscribeToMore. Je dobré mít na paměti, že při hodně klientech se výkon může zhoršit, tak to chce otestovat a případně optimalizovat. Na GitHubu najdeš spoustu příkladů a tutoriálů, co se týče implementace. Zkus pro začátek jednoduchou aplikaci a pak to můžeš rozšiřovat. Hodně štěstí!

130 slov
1.3 minut čtení
22. 8. 2024
Marcela Staňková

WebSockets s GraphQL je fakt super, pokud chceš real-time přenos. Začni třeba s Apollo Serverem, ten to umí docela dobře. Musíš nastavit WebSocket transport a propojit ho s GraphQL subscriptions. Základní příklad by vypadal takhle: v Apollo Serveru přidáš WebSocket server a nastavíš subscriptions. Na front-endu pak použiješ Apollo Client, který má podporu pro WebSockets, takže se ti to spojí.

Co se týče výkonu, jo, WebSockets jsou náročnější na server, jestli máš hodně klientů, tak můžeš zkusit škálování – třeba pomocí Redis pro Message Broker, nebo použít něco jako AWS Lambda.

Pro front-end doporučuju sledovat změny pomocí useSubscription hooku z Apollo Clientu – ten ti vrátí data automaticky, když dojde k nějaké změně.

Dohromady je to víc o experimentování a testování co ti funguje nejlíp. Pro příklady a návody koukni na oficiální dokumentaci k Apollo a GraphQL, tam mají pár dobrých tutorialů. Hodně štěstí!

142 slov
1.4 minut čtení
3. 12. 2024
Žaneta Švábová
GraphQL.cz/Články/Real-time data s WebSockets
Optimalizace přenosu real-time dat pomocí WebSockets a GraphQLJak efektivně využívat WebSockets pro přenos živých dat v GraphQL aplikacích, která řešení volit pro minimální latenci.
1000 slov
10 minut čtení
13. 12. 2020
Richard Malý
Přečíst článek
Podobné otázky