GraphQL.cz/Fórum/Problémy s latencí při WebSockets a GraphQL

Problémy s latencí při WebSockets a GraphQL

Zdravím všechny, potřeboval bych se podělit o svoje zkušenosti a zároveň se zeptat na radu. V poslední době jsem se pustil do vývoje aplikace, která využívá GraphQL spolu s WebSockets. Na začátku to vypadalo skvěle, ale čím víc jsem pracoval na real-time funkcionalitě, tím víc jsem si začal všímat problémů s latencí. Mám totiž pocit, že moje zprávy nebo notifikace dorazí s nějakým zpožděním, což rozhodně není ideální pro uživatelský zážitek. Zkoušel jsem optimalizovat dotazy v GraphQL, aby byly co nejefektivnější, ale pořád to není ono. Například uživatelé často reagují na události s prodlevou, což je pro mě velký problém. Možná dělám něco špatně při implementaci WebSockets? Nebo je možné, že mám nevhodné nastavení serveru? Jaké jsou nejlepší praktiky pro minimalizaci latence při práci s těmito technologiemi? Zajímalo by mě také, jestli někdo z vás měl podobné problémy a jak je vyřešil. Mám pocit, že by mi pomohly nějaké tipy nebo osvědčené postupy od vás, kteří máte více zkušeností. Je to hrozně frustrující a rád bych našel způsob, jak to zlepšit. Děkuju moc za jakékoli rady a tipy!

178 slov
1.8 minut čtení
1. 1. 2025
Magdaléna Šimková

Zní to jako frustrující problém. Měl jsem podobné potíže, když jsem kombinoval WebSockets a GraphQL. Zjistil jsem, že latence může být ovlivněná několika faktory. První věc, co bych zkontroloval, je síťové připojení a zda server nemá nějaké bottlenecky. Pokud používáš nějaký hosting, tak se podívej na jejich latenci mezi klientem a serverem.

Dále, pokud posíláš velké množství dat v dotazech, zkuste je optimalizovat, aby byly co nejmenší. Možná omezit payload nebo používat subscriptions jen tam, kde je to opravdu nutné. A nezapomeň na cachování - pokud to dává smysl, může ti to vyhnout zbytečným dotazům na server.

Jak jsi nastavil WebSockets? Někdy může být problém v tom, jak je server konfigurován pro udržování spojení. Zkus se podívat na timeouty a udržovací zprávy (ping/pong), které by mohly pomoci udržet spojení aktivní a snížit latenci.

A poslední rada – monitoruj výkon aplikace. Záznamy o výkonnosti ti mohou ukázat přesně, kde problém je. Držím palce, ať najdeš řešení!

153 slov
1.5 minut čtení
21. 6. 2023
Viktor Jahoda

Zní to frustrující. Když se mluví o latenci u WebSockets a GraphQL, tak může být víc faktorů, co to ovlivňuje. Zkus zkontrolovat, jestli máš správně nastavené WebSocket servery a jestli nedochází k nějakým ztrátám paketů. Latence může být taky ovlivněna tím, jak máš nastavené dotazy v GraphQL. Pokud děláš moc složitých dotazů nebo chceš načítat příliš dat najednou, může to trvat déle. Zkus optimalizovat dotazy na minimum a rozdělit je na menší části, pokud je to možné.

Dále se podívej na síťové podmínky – jestli máš nějaké problémy s internetem nebo jestli server není přetížený. Taky pomůže mít WebSocket server blíž uživatelům, pokud je to možné, aby se snížila latence při komunikaci.

Myslím, že monitoring výkonu aplikace ti může také hodně pomoci pochopit, kde je problém. Zkus něco jako Grafana nebo Prometheus pro sledování latence a ostatních metrik. Hodně štěstí, snad to brzy vyřešíš!

142 slov
1.4 minut čtení
4. 5. 2024
Matěj Kovář

Čau, tak s latencí při WebSockets a GraphQL mám taky zkušenosti. Zjistil jsem, že hodně záleží na tom, jak máš nastavený server a jak optimalizuješ dotazy. Zkus se podívat na to, jak často posíláš zprávy – jestli to není zbytečně moc často, může to způsobovat lag. Další věc, co pomohlo, je použít nějaké optimalizace jako batching pro GraphQL dotazy, abys snížil počet requestů. A nezapomeň na caching – někdy se dá využít cache na serveru, aby se snížila zátěž a latence. Taky zkontroluj síť a ping mezi klientem a serverem, to může dost ovlivnit výkon. Pokud máš možnost, vyzkoušej nějaké load balancery nebo CDN pro rozložení zátěže. Držím palce, ať se ti to podaří vyladit!

115 slov
1.2 minut čtení
19. 6. 2024
Rudolf Kuchař
GraphQL.cz/Články/Real-time data s WebSockets
Optimalizace přenosu real-time dat pomocí WebSockets a GraphQLJak efektivně využívat WebSockets pro přenos živých dat v GraphQL aplikacích, která řešení volit pro minimální latenci.
1000 slov
10 minut čtení
13. 12. 2020
Richard Malý
Přečíst článek
Podobné otázky