Bezpečnostní ohrožení WebSocketů s GraphQL?
Zajímalo by mě, jestli při používání WebSocketů s GraphQL hrozí nějaká bezpečnostní rizika. Když se podívám na to, jak oba tyto nástroje fungují, připadá mi, že kombinace může být docela silná, ale zároveň mám obavy z možných zranitelností. Například, jak se vlastně zabezpečuje komunikace přes WebSocket? Mohou útočníci nějakým způsobem manipulovat s daty, které se posílají mezi klientem a serverem? A co autentizace? Je potřeba mít ji nějak speciálně řešenou, když používáme GraphQL ve spojení s WebSockety? Viděl jsem pár různých přístupů k ochraně API, ale nevím, co je nejefektivnější pro tento konkrétní případ. Jaký dopad mohou mít útoky jako Cross-Site WebSocket Hijacking nebo jiné podobné na aplikace využívající GraphQL přes WebSocket? Vůbec bych chtěl vědět, jestli se tyto technologie navzájem ovlivňují z pohledu bezpečnosti, nebo zda je lepší používat je odděleně. Hlavně se totiž bojím toho, že když použiji WebSockety na real-time data v mé aplikaci postavené na GraphQL, tak bych mohl otevřít nějaké zadní vrátka pro útočníky. Máte někdo zkušenosti s tímto spojením? Jaké máte rady nebo doporučení pro zabezpečení takových aplikací?