Jak řešit problémy při přechodu z REST na GraphQL?
Zdravím všechny, chtěl bych se podělit o své myšlenky a zkušenosti ohledně přechodu z REST na GraphQL, což je pro mě aktuálně dost palčivý problém. Mám za sebou nějaké projekty postavené na RESTful API a teď si říkám, že by bylo super zkusit GraphQL, ale nevím úplně, jak začít. Narazil jsem na spoustu materiálů, ale zatím jsem se nedostal k tomu, abych to mohl aplikovat v praxi. Nejde mi jen o to, jak vytvořit základní GraphQL server, ale spíš o to, jak řešit konkrétní problémy, které mohou nastat během migrace. Například, jak se vypořádat s různými dotazy, které uživatelé měli ve starém REST API? Jak zajistit, aby nová API byla efektivnější a nezpůsobila zmatek v aplikaci? A co třeba optimalizace výkonu? Slyšel jsem, že s GraphQL může být obtížnější sledovat výkon než u REST. Jaké nástroje nebo strategie doporučujete pro monitoring API? A co se týče autentizace a autorizace - jak tohle všechno uchopit v GraphQL? Jak to udělat tak, aby to bylo bezpečné a zároveň přehledné? Pokud máte nějaké tipy nebo zkušenosti, byl bych moc vděčný za každou radu. Chci se vyhnout častým chybám a udělat ten přechod co nejhladší.