GraphQL.cz/Fórum/Jak řešit problémy při přechodu z REST na GraphQL?

Jak řešit problémy při přechodu z REST na GraphQL?

Zdravím všechny, chtěl bych se podělit o své myšlenky a zkušenosti ohledně přechodu z REST na GraphQL, což je pro mě aktuálně dost palčivý problém. Mám za sebou nějaké projekty postavené na RESTful API a teď si říkám, že by bylo super zkusit GraphQL, ale nevím úplně, jak začít. Narazil jsem na spoustu materiálů, ale zatím jsem se nedostal k tomu, abych to mohl aplikovat v praxi. Nejde mi jen o to, jak vytvořit základní GraphQL server, ale spíš o to, jak řešit konkrétní problémy, které mohou nastat během migrace. Například, jak se vypořádat s různými dotazy, které uživatelé měli ve starém REST API? Jak zajistit, aby nová API byla efektivnější a nezpůsobila zmatek v aplikaci? A co třeba optimalizace výkonu? Slyšel jsem, že s GraphQL může být obtížnější sledovat výkon než u REST. Jaké nástroje nebo strategie doporučujete pro monitoring API? A co se týče autentizace a autorizace - jak tohle všechno uchopit v GraphQL? Jak to udělat tak, aby to bylo bezpečné a zároveň přehledné? Pokud máte nějaké tipy nebo zkušenosti, byl bych moc vděčný za každou radu. Chci se vyhnout častým chybám a udělat ten přechod co nejhladší.

191 slov
1.9 minut čtení
13. 9. 2023
Jan Matějka

K přechodu z REST na GraphQL je dobrý přistupovat postupně. Začněte tím, že si uděláte inventuru všech dotazů, co máte v REST API. Zjistěte, které jsou nejčastější a jaké data se vlastně vrací. GraphQL vám pak umožní tyhle dotazy zkombinovat a optimalizovat.

Pokud uživatelé zvyklí na REST potřebují nějaké specifické dotazy, můžete vytvořit "legacy" endpointy v GraphQL, které budou mapovat na vaše stávající REST API, dokud si lidi nezvyknou na nový systém.

Co se týče výkonu, předem byste měli myslet na caching. Mějte na paměti N+1 problém s dotazy – použijte dataloadery pro agregaci dotazů do jedné. Pro monitorování vám pomůžou nástroje jako Apollo Engine nebo GraphQL Metrics.

Autentizaci a autorizaci řešte přes middleware. Tokeny jako JWT nebo OAuth2 můžete snadno implementovat a udržet to čisté. Když to uděláte správně, GraphQL může být stejně bezpečný jako REST.

Celkově je důležité dobře zdokumentovat nové API a komunikovat to s týmem, aby se zabránilo zmatkům. Hodně štěstí s migrací!

155 slov
1.6 minut čtení
16. 11. 2024
Michaela Stará

Přechod z REST na GraphQL může být fakt výzva, ale dá se to zvládnout. První věc, co bych doporučil, je udělat si dobrý plán. Rozhodni se, které části API chceš převést jako první. Můžeš začít s jednoduchými dotazy a postupně přidávat složitější operace. Co se týče uživatelských dotazů, tak je dobrý mít jakousi mapu – třeba si projdi staré endpointy a vytvoř si odpovídající GraphQL schéma, aby to mělo smysl a uživatelé na tom moc netratili.

Efektivita v GraphQL je v tom, že si můžeš vybrat přesně, co potřebuješ, takže se snaž být opatrný s dotazy, aby se ti nestalo, že ti vrátí všechno a budeš mít problém s výkonem. Monitoring může být na začátku trochu složitější, ale nástroje jako Apollo Engine nebo Datadog ti můžou hodně pomoct sledovat výkon a ladit případné problémy.

Pokud jde o autentizaci, tak já bych šel cestou tokenů – JWT je celkem populární volba, protože je to jednoduchý a efektivní způsob, jak udržet věci bezpečné. Měj na paměti i hlídání oprávnění – můžeš použít middleware pro kontrolu přístupu podle rolí. Takže shrnuto: plánuj, sleduj výkon a nezapomeň na bezpečnost. Hodně štěstí!

185 slov
1.9 minut čtení
28. 12. 2023
Vladimíra Čermáková

Přechod z REST na GraphQL může být fakt složitý, ale je to zvládnutelný proces. Nejlepší je začít tím, že si uděláš analýzu stávajícího REST API a zjistíš, jaké dotazy a struktury dat jsou aktuálně používány. To ti pak pomůže naplánovat GraphQL schéma tak, aby odpovídalo potřebám uživatelů.

Co se týče různých dotazů, můžeš využít GraphQL fragmenty a query pro optimalizaci – tím se dá snadno přizpůsobit, co všechno se vrací bez nutnosti měnit frontend.

K výkonu – jo, sledování výkonu může být výzva. Doporučuji použít nástroje jako Apollo Server s Apollo Engine nebo jiný monitoring, který ti pomůže s analýzou dotazů a optimalizací backendu. A nezapomeň na batching dotazů pomocí DataLoaderu, to dost zefektivní načítání dat.

Pokud jde o autentizaci a autorizaci, je dobrý nápad mít centrální middleware, který ověří tokeny předtím, než se dostanou k resolverům. Můžeš taky implementovat role-based access control (RBAC) přímo v resolvers, abys měl pod kontrolou, kdo co může dělat.

Celkově je fajn postupovat krok za krokem a pořád testovat, jak API funguje. Nenech se odradit a snaž se učit z každého kroku, co děláš.

179 slov
1.8 minut čtení
18. 5. 2024
Žaneta Bezděková
GraphQL.cz/Články/GraphQL a více zdrojů dat
Integrace REST API s GraphQL: Jak na to bez problémů?Průvodce pro vývojáře, kteří chtějí úspěšně integrovat existující REST API do nového GraphQL serveru. Naučte se krok za krokem, jak na to!
1000 slov
10 minut čtení
9. 5. 2020
Marek Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky