GraphQL.cz/Fórum/Jak můžu zrychlit načítání dat v Apollo Clientu?

Jak můžu zrychlit načítání dat v Apollo Clientu?

Koukám, že se mi načítání dat v Apollo Clientu nějak zpomalilo a nevím si s tím rady. Mám pocit, že to trvá strašně dlouho, než se data dostanou na stránku, a to i když mám docela slušný server. Zkoušel jsem různé optimalizace, ale pořád to není ono. Možná dělám něco špatně nebo používám špatný přístup k dotazům. Uvažoval jsem o lazy loadingu nebo nějakém caching mechanismu, ale úplně nevím, co by pro mě mohlo fungovat nejlépe. Přemýšlel jsem taky o tom, jestli by nebylo lepší rozdělit některé dotazy na menší části, aby se to načítalo rychleji. Můžete mi někdo poradit, co všechno by se dalo udělat pro zrychlení načítání dat? Myslíte, že by pomohlo upravit query nebo třeba použít fragmenty? Jaký máte názor na použití Apollo Link pro optimalizaci? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a tipy, protože už mě to začíná fakt štvát a rád bych měl aplikaci, která je rychlá a reaguje hned. Díky moc!

156 slov
1.6 minut čtení
26. 12. 2024
Michal Šváb

Zrychlení načítání dat v Apollo Clientu může být celkem výzva, ale pár tipů by ti mohlo pomoct. Zkus se podívat na to, jak máš nastavený caching. Apollo má vestavěný cache, ale pokud ho nevyužíváš naplno, tak to může data zpomalit. Můžeš zkusit použít cache-first strategii, aby ses vyhnul zbytečným dotazům na server, když už máš data v cache.

Dále je dobré se zamyslet nad optimalizací svých dotazů. Pokud musíš načítat hodně dat najednou, zkus je rozdělit do menších částí – třeba využít paginaci nebo lazy loading. Fragmenty taky můžou ušetřit čas, protože si tím můžeš udržet dotazy čistý a efektivní.

Pokud už používáš Apollo Link, tak se podívej na jeho nastavení. Například můžeš použít apollo-link-batch-http, což umožní batchování víc dotazů do jednoho requestu a zlepší to latenci.

Zkontroluj i výkon serveru a jak dlouho trvá zpracování dotazů. Někdy je problém v backendu a ne na frontendu. A nakonec monitoruj síťové požadavky – tam můžeš zjistit, kolik času ti jednotlivé requesty zabírají a podle toho ladit. Držím palce!

164 slov
1.6 minut čtení
11. 11. 2024
Tomáš Vašíček

Zkus se podívat na několik věcí. Nejdřív, co se týče dotazů, zjednoduš je. Pokud můžeš, rozděl je na menší části, ať se ti nenačítají všechny data najednou, to může trochu urychlit ten proces. Fragmenty můžou taky pomoct, hlavně pokud máš velké objekty, tak tím snížíš množství dat, co posíláš.

Caching je další důležitý aspekt. Zkontroluj si nastavení cache v Apollo Clientu, měl bys mít nastavený optimistický update a ideálně nějakou strategii pro refetching dat. Apollo Link ti může pomoct třeba s batchingem dotazů nebo s cachingem vzdáleně, takže to určitě vyzkoušej.

Lazy loading může být super pro data, která nejsou hned potřeba. Takže pokud máš nějaké méně důležité informace, načti je až po zbytek stránky.

A nakonec zvaž, jestli nemáš někde bottleneck na serverovce – třeba špatně napsaný resolver nebo něco takovýho. Zkus použít nástroj jako Apollo Client Devtools, ten ti ukáže, kde se tvoje dotazy zpomalují. Držím palce!

148 slov
1.5 minut čtení
27. 11. 2024
Vladimíra Čermáková

Zrychlení načítání dat v Apollo Clientu může být otázka vícero aspektů. První věc, co bys mohl zkusit, je optimalizace dotazů. Zkontroluj, jestli dotazy nevrací víc dat než potřebuješ. Místo velkých dotazů na všechny data, zkus použít fragmenty a načítat menší části, jak jsi zmínil. Fragmenty ti pomůžou rozdělit dotazy a snížit objem přenášených dat.

Další věc je caching. Apollo Client má vestavěný cache mechanismus, tak se ujisti, že ho správně využíváš. Můžeš nastavit cachePolicy tak, aby používal cached data, pokud jsou dostupná. To by mohlo urychlit načítání po prvním požadavku.

Lazy loading je taky super nápad, pokud máš hodně dat – načti jen to, co potřebuješ teď, a zbytek postupně.

Co se týče Apollo Link, tak tam můžeš vyzkoušet různé linky na optimalizaci jako je Apollo Link State nebo Apollo Link Retry pro lepší správu chyb a retry logiku.

Jestli používáš React, tak se podívej i na useQuery hook – ujisti se, že ho správně používáš a že se ti nezpomalují re-rendery komponent kvůli špatné optimalizaci stavu.

Zkrátka: optimalizovat dotazy, využívat cache, používat fragmenty a experimentovat s lazy loadingem a Apollo Link. Držím palce!

180 slov
1.8 minut čtení
9. 1. 2025
Blanka Hlaváčová
GraphQL.cz/Články/GraphQL na frontendu
Optimalizace výkonu Apollo Client v React aplikacíchV tomto článku se podíváme na efektivní techniky optimalizace Apollo Client pro rychlé načítání dat a plynulou uživatelskou zkušenost v React aplikací...
1000 slov
10 minut čtení
28. 1. 2024
Pavel Kratochvíl
Přečíst článek
Podobné otázky