GraphQL.cz/Fórum/Jak mohu rychle zjistit, proč mi GraphQL server vrací chybu?

Jak mohu rychle zjistit, proč mi GraphQL server vrací chybu?

Nedávno jsem začal pracovat s GraphQL a narazil jsem na problém, kdy mi server vrací různé chyby a já si nejsem jistý, jak je správně diagnostikovat. Mám dotaz, co by mělo být prvním krokem, když dostanu chybovou zprávu z GraphQL serveru? Zkoušel jsem projít dokumentaci, ale občas je to dost matoucí a ne vždy najdu to, co hledám. Měly by být nějaké konkrétní nástroje nebo techniky, které bych mohl použít k odhalení příčiny problému? Vím, že se chyby mohou lišit podle toho, co dělám, ale obvykle se objevují při volání API a já bych chtěl vědět, jestli existuje nějaký efektivní způsob, jak rychle zjistit, zda je problém na straně serveru nebo klienta. Také by mě zajímalo, jaké typy chyb jsou nejčastější a jak je mohu interpretovat. Nějaké rady nebo tipy na debugging by byly super. Děkuji!

136 slov
1.4 minut čtení
20. 7. 2024
Karel Tesař

Když ti GraphQL server hází chyby, první věc, co bys měl udělat, je podívat se na chybovou zprávu, co ti server vrací. Ty zprávy obvykle obsahují docela dost informací. Zkontroluj, jestli je to nějaká chyba v dotazu, třeba špatné názvy polí nebo typy dat. Další krok je ověřit si, jestli máš správná oprávnění pro ten dotaz. Někdy to může být problém s autentizací nebo autorizací.

Jako dobrý nástroj pro debugging doporučuju používat GraphQL Playground nebo Insomnia. Ty ti ukážou, jaké dotazy posíláš a co dostáváš zpátky. Pokud máš přístup k logům serveru, koukni se tam - tam můžeš najít další stopy o tom, co se děje.

Typické chyby zahrnují špatné resolvery, chybějící argumenty nebo špatné formáty dat. Můžeš zkusit také zjednodušit dotaz na minimum a postupně přidávat parametry zpět, abys zjistil, co přesně způsobuje problém. Když nevíš, jestli je to na serveru nebo klientu, můžeš vyzkoušet dotaz pomocí jiného API klienta nebo vyzkoušet ten samý dotaz v GraphiQL.

Takže shrnuto – sleduj chybové zprávy, zkontroluj dotaz a logy serveru a experimentuj s různými nástroji. Držím palce!

174 slov
1.7 minut čtení
17. 9. 2024
Bohumil Novotný

Když ti GraphQL server vrací chybu, první, co bych udělal, je podívat se na chybovou zprávu. Často tam bývá nějaká užitečná informace, co je špatně. Zkontroluj, jestli dotaz odpovídá schématu serveru, a jestli používáš správné názvy polí a argumentů. Pokud máš možnost, použij GraphiQL nebo Apollo Client, ty ti pomůžou s autocompletem a validací dotazů.

Dále se podívej na HTTP status kód. Pokud je to 4xx, většinou je chyba na tvé straně (špatný dotaz, neexistující endpoint atd.). Když je to 5xx, problém bude pravděpodobně na serveru.

Další věc je sledovat logy serveru, pokud máš přístup. Můžeš tam najít další detaily o chybě. Někdy pomůže i zjednodušit dotaz na minimum a pak postupně přidávat zpět další části, abys viděl, co přesně způsobuje problém.

Co se týče typických chyb – špatné typy dat (např. posílání textu místo čísla), neexistující ID ve vyhledávání nebo chybějící povinné argumenty jsou dost běžné. Zkus se taky podívat do dokumentace API, tam většinou najdeš příklady správných dotazů a odpovědí.

Debugování může být frustrující, ale postupným vylučováním bys měl být schopnej najít tu pravou příčinu.

177 slov
1.8 minut čtení
18. 7. 2024
Barbora Konečná

Když dostaneš chybu z GraphQL serveru, tak prvním krokem je podívat se na chybu samotnou. Obvykle se v odpovědi vrátí pole „errors“, kde najdeš nějaké detaily. Zjisti, co přesně ta chyba říká, jestli je třeba špatný dotaz nebo jestli něco chybí. Pak zkontroluj svůj dotaz s dokumentací API a ujisti se, že máš všechno správně – názvy polí, typy a argumenty.

Další věc je zkontrolovat, jestli je server dostupný a nepadl. Můžeš zkusit udělat jednoduchý dotaz jako \{ __schema \{ types \{ name \} \} \}, abys viděl jestli ti server vůbec odpovídá.

Existují i nástroje jako GraphiQL nebo Apollo Client DevTools, které ti mohou pomoct vidět, jaké dotazy posíláš a jaké odpovědi dostáváš ve skutečnosti. Taky můžeš použít konzolu pro sledování síťových požadavků, abys zjistil, co se děje na úrovni HTTP.

Nejčastější chyby jsou většinou spojené s nevalidními dotazy, autorizací (třeba tokenem) nebo s tím, že něco prostě neexistuje. Jakmile zjistíš, co je špatně, můžeš to opravit a zkoušet to znovu.

Debugging může být občas frustrující, ale když se naučíš číst ty chybové hlášky a ověřovat si věci krok po kroku, tak se to začne lepšit.

186 slov
1.9 minut čtení
14. 11. 2024
Adam Hloušek
GraphQL.cz/Články/Debugging a nástroje
Tipy pro efektivní debugging GraphQL serverů: Praktické techniky a nástrojeObjevte osvědčené metody a strategie pro efektivní debugging GraphQL serverů. Tento článek vám ukáže, jak odhalit a vyřešit problémy s vaším GraphQL s...
1000 slov
10 minut čtení
30. 3. 2024
Karolína Černá
Přečíst článek
Podobné otázky