GraphQL.cz/Fórum/Co použít na debugging dotazů v GraphQL?

Co použít na debugging dotazů v GraphQL?

Pojďme se bavit o tom, jak na to, když se pokoušíme ladit naše GraphQL dotazy. Je to docela výzva, když se něco nedaří a vy nevíte, co je špatně. Jaké nástroje nebo techniky používáte vy? Existuje spousta různých způsobů, jak zjistit, co se děje pod pokličkou při práci s GraphQL. Možná jste slyšeli o některých skvělých nástrojích jako Apollo Client nebo GraphiQL, které vám umožňují testovat dotazy přímo v prohlížeči. Ale co když tam narazíte na chybu? Jakou strategii byste měli zvolit pro efektivní debugging? Někdy je užitečné podívat se přímo na serverové logy, abyste viděli, jaké chyby se vrací. Nebo byste mohli použít nějaký debugger nebo profiling nástroj přímo v rámci vašeho API. Jaké máte zkušenosti s tímto procesem? Je něco, co vám pomohlo rychleji najít problém? A co říkáte na možnosti sledování výkonu vašich dotazů? Třeba víte o nějakých osvědčených postupech, které usnadňují ladění složitějších dotazů nebo mutací. Určitě by bylo zajímavé slyšet vaše názory a rady, protože ladění může být opravdu frustrující, pokud nevíte, kde začít.

169 slov
1.7 minut čtení
18. 1. 2025
Milada Zajícová

Když ladím GraphQL dotazy, tak většinou začínám v GraphiQL nebo Apollo Client, kde si můžu hrát s dotazy a vidět výsledky hned. Když něco nefunguje, tak nejdřív koukám na serverové logy – tam často uvidím, co za problém se děje. Někdy pomůže i přidat do resolverů nějaké debug výpisy, abych viděl, jestli vůbec dorazí správné data a jaký mají tvar.

Další věc, co dělám, je testovat dotazy po částech – vezmu jeden fragment a zkouším ho izolovaně, abych zjistil, kde je chyba. Profilování dotazů může taky odhalit, jestli se něco nezaseklo nebo není moc náročný. V poslední době jsem slyšel o nějakých nástrojích na sledování výkonu, ale moc jsem je ještě nezkoušel.

Jo a pokud je dotaz složitější, snažím se ho rozdělit na menší části a pracovat s nimi postupně. To mi pomáhá najít problém rychlejc. Takže tak no, občas je to boj, ale když se na to člověk podívá systematicky, dá se to zvládnout.

155 slov
1.6 minut čtení
21. 10. 2024
Štěpán Škoda

Když ladím GraphQL dotazy, tak většinou začnu s GraphiQL nebo Apollo Client, protože mám možnost vidět, co se děje přímo v prohlížeči. Když mi něco nefunguje, kouknu se na error messages, které dostávám, a snažím se je porovnat s dokumentací. Někdy je fakt užitečný podívat se do serverových logů, tam bývají detaily, co selhalo. Další věc, co mi pomáhá, je rozdělit složité dotazy na menší části a testovat je postupně. Profiling nástroje jako Apollo Engine můžou být super pro sledování výkonu dotazů – zjistíte, co trvá dlouho nebo kde jsou bottlenecky. Určitě taky doporučuji používat Query Complexity analysis, abyste se vyhnuli přetěžování serveru. A jakmile najdete problém, tak ho hned řešit, než se to nahromadí. Chyby jsou frustrující, ale když si vytvoříte systém a použijete správné nástroje, jde to mnohem líp.

131 slov
1.3 minut čtení
6. 7. 2024
Daniel Strnad

Když ladím GraphQL dotazy, většinou začínám v Apollo Clientu nebo GraphiQL. Tyhle nástroje jsou super, protože vidíš, jaký dotaz posíláš a co se vrací. Když narazím na chybu, tak hodně pomáhá prozkoumat serverové logy, tam často najdeš víc detailů o tom, co se pokazilo. Někdy je taky fajn použít debugger v IDE, abych viděl, co se děje přímo v backendu.

Další tip, co mě hodně pomohl, je rozdělit složitější dotazy na menší části a testovat je postupně. Takže místo jednoho velkého dotazu si udělám několik menších a sleduju, kde to přestává fungovat. A snažím se mít i nějaké měření výkonu, abych viděl, jak dlouho trvá vykonání dotazu – to může ukázat na problémové oblasti.

Co se týče mutací, tak tam je dobrý mít jasné chyby a odpovědi ze serveru. Pokud ti to vrací nějakou chybu s validací nebo s daty, tak to často ukazuje na problém s tím, co posíláš. No a nakonec, pokud dělám něco složitějšího s relacemi dat, tak si vždycky zkontroluju schéma GraphQL a ujistím se, že mám správné názvy a typy. Mějte na paměti, že i drobná chyba může vše pokazit.

183 slov
1.8 minut čtení
21. 10. 2024
Jakub Dušek
GraphQL.cz/Články/Debugging a nástroje
Tipy pro efektivní debugging GraphQL serverů: Praktické techniky a nástrojeObjevte osvědčené metody a strategie pro efektivní debugging GraphQL serverů. Tento článek vám ukáže, jak odhalit a vyřešit problémy s vaším GraphQL s...
1000 slov
10 minut čtení
30. 3. 2024
Karolína Černá
Přečíst článek
Podobné otázky