GraphQL.cz/Fórum/Jak sledovat rychlost odpovědí GraphQL API bez složitých nástrojů?

Jak sledovat rychlost odpovědí GraphQL API bez složitých nástrojů?

Zajímalo by mě, jakým způsobem můžu sledovat rychlost odpovědí mého GraphQL API, aniž bych musel používat nějaké složité nástroje nebo platformy. Chci mít přehled o tom, jak dlouho trvá zpracování jednotlivých dotazů, ale nechci se zabývat nastavením a konfigurací náročných monitorovacích systémů. Mám na mysli něco jednoduchého a přímočarého, co mi umožní vidět latenci a případně i další metriky jako je počet požadavků. Zkoušel jsem už několik různých přístupů, ale buď byly příliš komplikované nebo nefungovaly tak, jak jsem očekával. Napadlo mě třeba použít vestavěné funkce pro logování nebo nějaké základní HTTP nástroje, ale nevím, jestli to bude stačit. Jak to děláte vy? Máte nějaké tipy na snadné metody sledování výkonu GraphQL API? Jaký nástroj nebo techniku byste doporučili pro někoho, kdo se nechce zabývat složitou analýzou? Děkuji za jakoukoli radu!

131 slov
1.3 minut čtení
29. 3. 2024
Nikola Říhová

Sledování latence GraphQL API může být fakt easy, stačí pár jednoduchých triků. Pokud nechceš ztrácet čas s nějakými složitými nástroji, zkus to přímo v kódu. Můžeš si nastavit middleware, který ti při každém dotazu zaznamená start a end čas. Tím pádem budeš mít přesně vidět, kolik času ti dotaz zabere. Pokud používáš třeba Express.js, můžeš využít balíček jako morgan pro logování HTTP požadavků a k tomu přidat časovou značku. Další možností je použít jednoduchý nástroj jako Postman, kde si můžeš udělat kolekci dotazů a pak sledovat latenci přímo tam, i když to není tak detailní. Pokud chceš mít přehled o počtu požadavků, stačí si to prostě logovat do souboru nebo do konzole. Měj na paměti, že pokud jde o produkci, chce to být opatrný s logováním, abys nezahltil server. Zkrátka, jdi na to jednoduše a uvidíš, co ti vyhovuje.

139 slov
1.4 minut čtení
16. 12. 2024
Milada Kašparová

Jednoduchý způsob, jak sledovat rychlost odpovědí GraphQL API, je použít jednoduché logování přímo ve svém serverovém kódu. Můžeš si do resolverů přidat časové značky, kdy dotaz začíná a končí, a pak si to logovat do konzole nebo do souboru. Časový rozdíl ti ukáže, jak dlouho se dotaz zpracovával.

Další možností je použít middleware, pokud používáš nějaký framework jako Express. Můžeš napsat vlastní middleware, který bude měřit čas potřebný na zpracování každého požadavku a pak tyto údaje logovat. Je to celkem přímočaré a nemusíš se bavit s komplikovanými nástroji.

Pokud chceš mít trochu víc přehled o počtu požadavků a latenci, můžeš zkusit použít Prometheus s Grafanou. Ale to už je trošku víc práce. Takže jestli chceš něco fakt jednoduchého, jdi asi tou cestou s logováním přímo v kódu. Je to rychlé, efektivní a nebude ti to zabírat moc času.

137 slov
1.4 minut čtení
13. 12. 2024
Stanislav Šimůnek

Když chceš sledovat rychlost odpovědí GraphQL API bez nějakých složitých nástrojů, tak to vlastně není až tak těžký. Můžeš použít základní logování, co už máš v serveru. Třeba v middleware si můžeš napsat funkci, která změří čas před a po zpracování požadavku a pak to logneš někam, třeba do souboru nebo na konzoli. Takhle snadno zjistíš latenci.

Další možnost je použít nějaké jednoduché HTTP nástroje jako Postman nebo cURL. V Postmanu ti to ukáže časy odpovědi hned, jak testuješ dotazy. A cURL ti zase může ukázat, kolik času trvalo vyřídit požadavek pomocí --write-out.

Jestli chceš mít přehled i o počtu požadavků, tak se dá jednoduše přidat počítadlo do toho middleware, co jsem zmínil.

Nakonec můžeš taky uvažovat o nějakém lehčím monitoringu, jako je třeba Prometheus s Grafanou, ale to už bude trochu víc práce. Ale pro začátek ti snad stačí to jednoduchý logování a pár testů v Postmanu.

146 slov
1.5 minut čtení
30. 11. 2024
Miroslava Burianová
GraphQL.cz/Články/Debugging a nástroje
Nástroje pro monitorování výkonu GraphQL API: Jak efektivně sledovat a diagnostikovat výkon vašeho APIZjistěte, jaké nástroje a techniky můžete použít k monitorování a optimalizaci výkonu vašeho GraphQL API. Naučte se, jak diagnostikovat problémy a zle...
1000 slov
10 minut čtení
9. 7. 2022
Marek Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky