GraphQL.cz/Fórum/Jaké metriky by měly být prioritou při diagnostice výkonu GraphQL API?

Jaké metriky by měly být prioritou při diagnostice výkonu GraphQL API?

Zajímalo by mě, na co se zaměřit při měření výkonu mého GraphQL API. Mám pocit, že mám příliš mnoho dat a nevím, co je opravdu důležité sledovat. Je jasné, že latence požadavků je nějakým způsobem klíčová, ale co dál? Odpovídá počet dotazů za sekundu nějaké normě nebo standardu? Jak moc důležité jsou chyby, které se v API objeví a jaký vliv mají na celkový výkon? Měl bych sledovat i doby odezvy jednotlivých resolverů? A co třeba průměrná velikost odpovědi? Zajímá mě, jestli existují nějaké obecné doporučení nebo osvědčené postupy pro sledování těchto metrik. Mám také obavy z toho, jak moc může být zatížení serveru ovlivněno různými typy dotazů. Je dobré mít nějaké benchmarky a srovnání s jinými API? Jak si mám vlastně nastavit priority při monitorování těchto metrik, abych mohl efektivně diagnostikovat případné problémy? Pokud máte zkušenosti s tímto tématem, budu rád za každou radu a tipy na to, jak přistoupit k analýze výkonu GraphQL API.

156 slov
1.6 minut čtení
30. 4. 2024
Libor Kalous
Libor Kalous

Když mluvíme o výkonu GraphQL API, tak určitě se zaměř na latenci. To je jasný signál, jak rychle odpovídáš na dotazy. Ale kromě toho by ses měl podívat na počet dotazů za sekundu – to ti ukáže, jak moc je server zatížený. Chyby jsou další důležitá věc, protože pokud ti API vrací hodně chyb, tak to může být signál hlubších problémů.

Sledování dob odezvy jednotlivých resolverů je taky dobrý nápad, protože uvidíš, kde může být úzké hrdlo. Průměrná velikost odpovědi ti dá představu o tom, kolik dat posíláš a jestli náhodou nezatěžuješ klienty příliš velkým objemem.

Něco jako benchmarky s jinými API můžeš použít k určení toho, co je normální pro tvoje použití. Je dobrý mít nějaké základní metriky pro porovnání, aby ses mohl orientovat. Nakonec si udělej priority podle toho, co nejvíc ovlivňuje uživatelský zážitek a co tvůj server zvládá. Všechny tyhle metriky ti pomůžou efektivně diagnostikovat problémy a optimalizovat výkon.

152 slov
1.5 minut čtení
22. 11. 2023
Jakub Konečný
Jakub Konečný

Když jde o výkon GraphQL API, tak latence je fakt důležitá. Sleduj průměrnou dobu odezvy a snaž se ji mít co nejnižší, aby uživatelé nečekali. Pak je dobrý mít přehled o počtu dotazů za sekundu – to ti řekne, jestli je server přetížený. Chyby jsou taky klíčový, obzvlášť 4xx a 5xx kódy, protože ukazují na problémy s dotazy nebo serverem.

Doby odezvy jednotlivých resolverů bys měl sledovat, abys věděl, kde můžeš optimalizovat. Velikost odpovědi má vliv na přenos dat, takže sleduj průměrnou velikost – pokud jsou odpovědi moc velký, zvaž fragmentaci dat nebo paging.

Nastav si nějaké benchmarky a porovnávej to s dalšíma API, aby sis udělal představu o tom, co je normální. Monitorování těchto metrik ti pomůže zjistit slabá místa a optimalizovat výkon. Nezapomeň se podívat i na zatížení serveru v závislosti na různých typech dotazů – můžeš mít náročnější dotazy a jednoduché dotazy, které zatěžují server jinak.

V podstatě zaměř se na latenci, počet dotazů, chyby a doby odezvy resolverů a budeš mít dobrý základ pro diagnostiku výkonu.

170 slov
1.7 minut čtení
10. 1. 2024
Bohuslav Havel
Bohuslav Havel

Když se bavíš o sledování výkonu GraphQL API, zaměř se hlavně na pár klíčovek. Latence je určitě základ, ale kromě toho sleduj i počet požadavků za sekundu – to ti dá představu o zatížení. Chyby? Ty jsou kritický, protože ukazují na problémy. Pokud máš hodně chyb, něco je špatně a to ovlivní i uživatelskou zkušenost.

Zaměř se taky na doby odezvy resolverů, to je důležitý aspekt, protože můžeš vidět, který resolver ti dělá problémy. Průměrná velikost odpovědi ti taky může říct, jestli se neblížíš k nějakým limitům nebo jestli nepotřebuješ optimalizovat dotazy.

Je fajn mít nějaké benchmarky a porovnat se s jinými API, pomůže ti to zjistit, jestli jsi na dobré cestě. Nezapomeň si nastavit priority podle toho, co je pro tvůj projekt nejdůležitější. Tímhle způsobem můžeš efektivně diagnostikovat problémy a zlepšovat výkon.

132 slov
1.3 minut čtení
28. 7. 2024
Jan Vaculík
Jan Vaculík
Podobné otázky