GraphQL.cz/Fórum/Co použít na monitorování výkonu GraphQL API, když mám malé projekty?

Co použít na monitorování výkonu GraphQL API, když mám malé projekty?

Mám menší projekt, kde používám GraphQL API a chtěl bych zjistit, jakým způsobem mohu efektivně monitorovat výkon tohoto API. Na začátku jsem si myslel, že to nebude tak důležité, ale čím víc se do toho dostávám, tím víc si uvědomuji, jak klíčové je mít přehled o tom, jak API funguje a kde by mohly být případné problémy. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké jednoduché a přístupné nástroje, které zvládnou monitorovat výkon bez toho, abych musel investovat velké množství času nebo peněz. Hlavně bych chtěl něco, co by mi ukázalo dobu odezvy dotazů, rychlost načítání a případně i chyby, které by se mohly objevit. Nechci na to mít žádný složitý systém s rozhraním, které je pro mě těžké pochopit. Je nějaký způsob, jak si to nastavit třeba i v rámci svých stávajících nástrojů? Možná nějaké knihovny nebo pluginy? Nebo existuje možnost využít cloudové služby? Jde mi prostě o to mít nějaký základní přehled bez velkého úsilí. A co se týče dat, která bych měl sledovat – je něco konkrétního, na co bych se měl zaměřit? Díky za jakoukoliv radu alebo nápad!

180 slov
1.8 minut čtení
28. 4. 2024
Dana Mašková

Monitorování výkonu GraphQL API se dá udělat docela jednoduše. Pokud hledáš něco bez velkýho úsilí, můžeš zkusit třeba Prometheus s Grafanou. To ti dá dobrý přehled o odezvách a chybách. Další možnost je použít Apollo Engine, pokud používáš Apollo Server, ten má dobrý monitoring přímo zabudovaný. Jestli chceš něco jednoduššího, tak si můžeš napsat vlastní middleware, co bude zaznamenávat čas začátku a konce dotazu a pak to logovat někam do souboru nebo do konzole. Na sledování chyb se dá použít třeba Sentry nebo Rollbar, což je taky dost jednoduchý na nastavení. Měl bys sledovat hlavně dobu odezvy, počet chyb a využití paměti, to ti dá dostatek informací. Zkus si nastavit alerty na chyby a dlouhý odezvy, to ti pomůže rychle reagovat na problémy.

123 slov
1.2 minut čtení
10. 5. 2024
Roman Mašek

Jasně, monitorování GraphQL API může být fakt důležitý, i když máš malý projekt. Zkus třeba použít nějaké jednoduché nástroje jako Grafana nebo Prometheus. Ty se dají snadno nastavit a můžeš si tam sledovat dobu odezvy, chybovost a další metriky. Pokud nechceš mít na serveru nic složitýho, tak se mrkni na služby jako Datadog nebo New Relic – ty mají i free plány a dost dobrý monitoring.

Pokud preferuješ něco lehčího a bez velkých investic, můžeš použít knihovny jako Apollo Server, který má vestavěný možnosti logování a sledování dotazů. Můžeš si přidat middleware pro monitorování výkonu. Hlavně sleduj, jak dlouho ti dotazy trvají a jestli se objevujou nějaký chyby – to je základ.

Taky se zaměř na to, kolik dat vracíš v odpovědích, jestli nemáš zbytečně velký payloady. Zkus taky optimalizovat dotazy, aby se ti nezatěžoval server víc než je potřeba. Drž se toho a měl bys mít docela dobrý přehled o výkonu. Hodně štěstí.

153 slov
1.5 minut čtení
18. 10. 2023
Milada Kašparová

K monitorování výkonu GraphQL API máš pár možností, které jsou docela jednoduchý na nastavení. Můžeš začít s něčím jako je Apollo Engine (teď Apollo Studio), což je super pro GraphQL a dává ti základní metriky o dobu odezvy a chybovosti. Základní verze je zdarma, takže pro menší projekty ideální.

Další možností je použít nějakou knihovnu pro logging, třeba Winston nebo Pino, a logovat si důležité informace přímo do svých serverových logů. Můžeš si pak udělat custom middleware, který ti bude sledovat časy dotazů a případně chybový stav.

Pokud hledáš cloudové řešení, tak třeba Google Cloud Monitoring nebo AWS CloudWatch by mohly být fajn, ale to už můžeš mít trochu víc komplikovaný, záleží na tom, jak moc chceš ladit.

Jako data, co sledovat – rozhodně se zaměř na dobu odezvy dotazů, úspěšnost odpovědí a error rate. Když začneš vidět nějaký vzory v tom, co trvá dlouho nebo co padá, tak už můžeš začít optimalizovat.

Tyhle věci ti dají dobrý přehled bez toho, abys musel do toho investovat moc času nebo peněz. Zkus to a uvidíš.

172 slov
1.7 minut čtení
1. 3. 2023
Marie Škodová
GraphQL.cz/Články/Debugging a nástroje
Nástroje pro monitorování výkonu GraphQL API: Jak efektivně sledovat a diagnostikovat výkon vašeho APIZjistěte, jaké nástroje a techniky můžete použít k monitorování a optimalizaci výkonu vašeho GraphQL API. Naučte se, jak diagnostikovat problémy a zle...
1000 slov
10 minut čtení
9. 7. 2022
Marek Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky