GraphQL.cz/Fórum/Jak odhalit chybu v GraphQL dotazu?

Jak odhalit chybu v GraphQL dotazu?

Nedávno jsem začal pracovat s GraphQL a už jsem se setkal s několika problémy, které mě trápí. Mám otázku ohledně toho, jak odhalit chybu v dotazu. Když pošlu nějaký dotaz na server, dostávám občas nečekané výsledky nebo dokonce chybu, ale nevím přesně, co dělám špatně. Někdy to může být kvůli syntaxi, jindy je problém v tom, že vyžaduji data, která neexistují nebo nejsou správně pojmenovaná. Jak bych měl postupovat při ladění těchto dotazů? Existují nějaké nástroje nebo techniky, které mi mohou pomoci lépe porozumět tomu, co se děje? Narazil jsem na nějaké užitečné zprávy o chybách, ale často jsou tak stručné, že mě ještě více mátou. Jak se dozvím, jestli je problém na mé straně nebo na serveru? A co když mám vícero úrovní v dotazu? Může mi někdo poradit, jak efektivně zkontrolovat strukturu a správnost mých GraphQL dotazů? Rád bych slyšel o zkušenostech ostatních, jaké měli problémy a jak je vyřešili. Díky moc!

154 slov
1.5 minut čtení
3. 3. 2024
Jaroslav Bureš

Jak na to? Zkus si projít ty základní věci. Prvně zkontroluj syntaxi dotazu, jestli máš správné závorky a uvozovky. Dobré je používat nějaký GraphQL editor, třeba Apollo Studio nebo GraphiQL, který ti ukáže chyby v reálném čase. Když dostaneš chybu, tak se koukni na zprávu, co ti server vrací. Můžeš tam najít nápovědu, třeba že něco neexistuje nebo je to špatně pojmenované.

Pokud dotazuješ víc úrovní, snaž se to rozložit – začni s jednoduššími dotazy a postupně přidávej další úrovně. Tak zjistíš, kde to začne zlobit. A nezapomeň kontrolovat schéma API, abys věděl, co všechno můžeš vyžadovat. O problémech na serveru se můžeš dozvědět přes status kód odpovědi nebo error message. Na tohle všechno je dobré mít dokumentaci po ruce a projít si příklady.

Jasně, ze začátku to může být frustrující, ale jak se do toho dostaneš, tak uvidíš, že se to dá zvládnout. Každý jsme si tím prošli.

148 slov
1.5 minut čtení
2. 5. 2024
Roman Daněk

Pro odhalení chyb v GraphQL dotazu je dobrý nápad používat GraphQL Playground nebo Insomnia – tyhle nástroje ti umožní testovat dotazy a hned vidíš, co se vrací. Když dostaneš chybu, podívej se na zprávu, většinou ti napoví, co je špatně. Zkontroluj syntaxi, jestli správně volíš názvy polí a jestli nevyžaduješ něco, co server nemá. Pokud máš vícero úrovní, můžeš zkusit dotaz rozdělit na jednodušší části a postupně přidávat zpět, abys zjistil, kde se to láme. Také se ujisti, že máš správné oprávnění pro dotaz na ta data. A pokud si nejsi jistý, jestli je problém na tvé straně nebo na serveru, můžeš zkusit dotaz spustit v jiném prostředí nebo s jinými daty. Když už nic jiného, tak se neboj zeptat komunity – často někdo už řešil podobný problém.

128 slov
1.3 minut čtení
15. 11. 2024
Martina Malá

Chyby v GraphQL dotazech se dají dost blbě odhalit, ale pár tipů ti může pomoct. První věc, co udělej, je zkontrolovat syntaxi dotazu. Použij třeba GraphQL Playground nebo Apollo Studio, ty ti ukážou chyby hnedka. Když dostaneš chybu, tak si pořádně přečti, co ti server vrací. Někdy to bývá hodně konkrétní a ukáže ti, kde je problém.

Dále zkus ověřit názvy polí a typy dat, co vyžaduješ. Může se stát, že požaduješ něco, co neexistuje nebo je to špatně napsané. Pokud máš vícero úrovní v dotazu, tak si zkus rozložit dotaz na menší části a posílat je postupně. Tak najdeš, kde se to láme.

A pokud opravdu nevíš, jestli je problém na tvé straně nebo na serveru, zkus se podívat na dokumentaci API nebo se zeptat komunity. Většinou někdo měl podobný problém a ví, jak ho vyřešit. Taky můžeš použít nástroje jako Postman pro testování dotazů samostatně mimo frontend. Snad to pomůže!

151 slov
1.5 minut čtení
5. 7. 2024
Jarmila Šindelářová
GraphQL.cz/Články/Debugging a nástroje
Typické chyby v GraphQL dotazech a jak je odhalitČlánek se zaměřuje na běžné chyby v GraphQL dotazech a nabízí tipy na jejich identifikaci a opravu, aby se zajistila bezproblémová komunikace s API.
1000 slov
10 minut čtení
6. 5. 2023
Andrea Malá
Přečíst článek
Podobné otázky