GraphQL.cz/Fórum/Proč mi nevrací data z GraphQL, i když dotaz vypadá správně?

Proč mi nevrací data z GraphQL, i když dotaz vypadá správně?

Už nějakou dobu se snažím rozjet projekt, kde používám GraphQL pro získávání dat a narazil jsem na problém, který mě docela trápí. Sestavil jsem dotaz, který podle mě vypadá naprosto správně a očekávám, že mi vrátí data, ale místo toho dostávám prázdnou odpověď. Zkontroloval jsem syntaxi a vlastně i všechny parametry, ale pořád nic. Zajímalo by mě, jestli někdo z vás měl podobnou zkušenost, nebo jestli byste měli nějaké tipy ohledně toho, co všechno zkontrolovat. Myslel jsem si, že GraphQL je super přehledné a intuitivní, ale tenhle problém mě fakt frustruje. Možná je něco špatně s připojením k serveru nebo s definicí schématu? Nevíte třeba, jestli to může mít něco společného s oprávněními na serveru? Případně, co když jsou data opravdu prázdná nebo mám třeba špatně nastavené filtry? Rád bych věděl, jestli je třeba možné zjistit víc informací o tom, proč dotaz nevrací žádnou odpověď. Pomohlo by mi i vědět, jaké nástroje nebo metody používáte vy při debugování GraphQL dotazů. Jak vlastně správně formátovat dotazy a co vše se dá udělat pro to, abych si byl jistý, že dotaz funguje? Kdyby někdo měl nějaké tipy na ladění nebo příklady problémů, které vedly k podobným situacím, budu moc vděčný. Každá rada se cení!

202 slov
2 minut čtení
27. 2. 2024
Jan Matějka

Měl jsem podobnej problém, tak zkusím poradit. Nejprve se podívej na to, jestli je server vůbec dostupnej a jestli ti vrací nějakou odpověď, i když třeba prázdnou. Zkus se kouknout do logu serveru, jestli tam nejsou nějaký chybový hlášky. Můžeš mít špatně nastavený oprávnění, tzn. že ten uživatel, co se snažíš dotazovat, nemá přístup k těm datům. Dále zkontroluj definici schématu – jestli jsou pole správně pojmenovaný a odpovídají tomu, co se snažíš získat. Taky se ujisti, že používáš správný filtry a parametry v dotazu. Někdy může být problém v tom, že data prostě nejsou k dispozici nebo jsou prázdný. Zkus si dotaz jednoduše zjednodušit a postupně přidávat další pole, abys viděl, kde může být problém. Co se týče ladění, doporučuji použít GraphQL Playground nebo Insomnia – ty ti ukážou i strukturu dat a případný chyby hned. Když to pořád nefunguje, můžeš zkusit např. GraphiQL, to je taky fajn pro testování dotazů. Doufám, že to pomůže!

156 slov
1.6 minut čtení
5. 7. 2024
Václav Štefan

Můžeš mít víc problémů. Zkontroluj pár věcí: zaprvé, jestli dotaz opravdu odpovídá schématu. Třeba se ti tam pletou názvy nebo jsi zapomněl na povinné argumenty. Další věc, mrkni na oprávnění – pokud nemáš správný token nebo je tvůj uživatel omezený, tak taky nic nedostaneš. Někdy se stává, že data prostě nejsou v databázi, takže se ujisti, že tam něco existuje. Zkus použít GraphQL Playground nebo Insomnia na testování dotazu a uvidíš, co se vrací – můžeš tam najít víc detailů o chybě. Možná zkus i přidat debug logy na serveru, pokud máš přístup, abys viděl, proč se dotaz nezdaří. A taky projdi případné filtry, co používáš – klidně jsou špatně nastavené a tím pádem nezískáš nic. Tak hodně štěstí s laděním!

121 slov
1.2 minut čtení
9. 7. 2024
Vladimíra Ševčíková

Může být víc důvodů, proč ti dotaz nevrací data. Zkus zkontrolovat, jestli máš správně nastavené schéma a jestli je server, na který se dotazuješ, online a dostupný. Někdy může být problém v oprávněních – třeba nemáš přístup k těm datům, co se snažíš načíst. Také se ujisti, že filtry a argumenty v dotazu jsou správně nastavené, protože špatně aplikované filtry můžou vrátit prázdné výsledky.

Pokud máš možnost, zkus použít GraphQL Playground nebo jiný nástroj pro testování dotazů, tam uvidíš případné chyby nebo varování. Taktéž se podívej do logů serveru, jestli tam není nějaká zmínka o problému. Data můžou být taky prostě prázdná a to se může stát i při správném dotazu. Takže si ověř, že na serveru skutečně něco máš.

Když si nejsi jistej syntaxí, projdi si dokumentaci k API nebo příklady ostatních dotazů – to ti může pomoct. A pokud nic nefunguje, zkus se zeptat na fóru nebo GitHubu projektu, třeba tam někdo narazil na podobný problém.

157 slov
1.6 minut čtení
11. 1. 2024
Radek Havelka
GraphQL.cz/Články/Debugging a nástroje
Typické chyby v GraphQL dotazech a jak je odhalitČlánek se zaměřuje na běžné chyby v GraphQL dotazech a nabízí tipy na jejich identifikaci a opravu, aby se zajistila bezproblémová komunikace s API.
1000 slov
10 minut čtení
6. 5. 2023
Andrea Malá
Přečíst článek
Podobné otázky