GraphQL.cz/Fórum/Jak se používají Apollo Client DevTools pro ladění GraphQL?

Jak se používají Apollo Client DevTools pro ladění GraphQL?

Tímto bych se chtěl zeptat, jak vlastně fungují Apollo Client DevTools a jak je nejlepší používat je při ladění GraphQL aplikací? Nedávno jsem začal pracovat s Apollo Clientem a GraphQL a slyšel jsem, že tyhle DevTools jsou super užitečné, ale zatím jsem je moc nezkoumal. Jaké jsou konkrétní funkce, které mohou pomoci při ladění? Například, co všechno se dá sledovat a jak to ovlivňuje výkon aplikace? Mám pocit, že když něco nefunguje, tak bych to mohl snadno najít právě s těmito nástroji. Také by mě zajímalo, jestli mají nějaké tipy na to, co se vyplatí sledovat nebo na co si dávat pozor? A co třeba nějaké konkrétní příklady z praxe, kdy DevTools skutečně pomohly vyřešit nějaký problém? Vím, že tam je nějaká možnost sledovat dotazy a odpovědi, ale jak přesně to funguje a co všechno se tam dá nastavit? Jestli někdo má zkušenosti s tímto nástrojem a mohl by se podělit o své poznatky, byl bych moc vděčný. Díky!

159 slov
1.6 minut čtení
24. 6. 2023
Václav Žižka

Apollo Client DevTools jsou super nástroj na ladění GraphQL aplikací. Umožňují ti vidět, co se děje za oponou, když pracuješ s Apollo Clientem. Můžeš sledovat všechny aktivní dotazy, jejich odpovědi a cache. To ti umožňuje rychle zjistit, jestli se něco nenačítá správně nebo jestli ti třeba něco chybí v cache.

Jedna z nejlepších funkcí je možnost vidět, jaké dotazy byly posílány na server a jaké odpovědi se vrací. Tím pádem můžeš lehce odhalit, jestli je problém na tvé straně nebo na serveru. Když máš problém s výkonem, můžeš sledovat, kolik dat se načítá a jak dlouho to trvá. To ti dá dobrý přehled o tom, jestli se ti někde netvoří zbytečné dotazy nebo duplicity.

Doporučuji si dávat pozor na cache, což je další důležitá funkce. Můžeš si prohlédnout aktuální stav cache a zjistit, co je v ní uloženo. Pokud vidíš, že se data nezobrazují tak, jak by měla, může to být indikátor toho, že se nedostáváš k aktuálním datům.

V praxi jsem měl situaci, kdy mi nefungovalo načítání seznamu položek. S DevTools jsem zjistil, že dotaz selhal kvůli špatné syntaxi na serveru. Bez těchto nástrojů bych musel procházet celý kód a hledat chybu mnohem déle.

Takže rozhodně doporučuji si to vyzkoušet. Je to opravdu užitečné pro ladění a ušetří ti spoustu času.

208 slov
2.1 minut čtení
29. 11. 2023
Karel Kovář

Apollo Client DevTools jsou fakt užitečný nástroj na ladění, když pracuješ s GraphQL. Jakmile je nainstaluješ jako rozšíření do prohlížeče, můžeš snadno sledovat všechny dotazy a jejich odpovědi. Nabízejí ti přehled o tom, co se děje v Apollo Clientu, což ti hodně pomůže při hledání problémů.

Jedna z nejlepších funkcí je, že vidíš všechny aktivní dotazy, jejich stav (jestli jsou loading nebo completed) a data, která dostáváš zpět. To ti umožňuje zjistit, jestli něco selhává na úrovni API nebo třeba jestli se data správně cachují. Takže když něco nefunguje, můžeš zkontrolovat, jestli je problém v dotazu nebo odpovědi.

Doporučuji si dávat pozor na varování a chyby v DevTools. Například, když máš příliš mnoho dotazů najednou, může to zpomalit aplikaci. Také si můžeš nastavit sledování cache a vidět, jak se data mění, což může být super pro optimalizaci výkonu.

V praxi mi DevTools hodně pomohly, když jsem měl problém s tím, že se data neaktualizovala po změně v aplikaci. Díky sledování cache jsem zjistil, že Apollo Client nebyl správně nastavený na invalidaci cache po mutaci.

Takže shrnutí? Sledování dotazů a odpovědí je klíčové. Snaž se využívat ty varovný hlášky a dávat pozor na výkon. Když narazíš na problém, DevTools by měly být první zastávka.

200 slov
2 minut čtení
1. 2. 2024
Bedřich Vejvoda

Apollo Client DevTools jsou fakt super na ladění GraphQL aplikací. Když je máš nainstalovaný, můžeš sledovat všechny dotazy a odpovědi, co se posílají z klienta na server. Hlavně se ti zobrazí historie těchto dotazů, což je mega užitečný, když chceš zjistit, co přesně se děje. Můžeš vidět, jak dlouho každý dotaz trvá, což ti pomůže identifikovat potenciální problémy s výkonem.

Další fajn věc je, že ti to ukáže cache Apollo Clientu. Můžeš si prohlížet data, co jsou v cache uložený a zkontrolovat, jestli tam něco nechybí nebo jestli se to správně aktualizuje. Když ti něco nefunguje, často je to otázka špatné manipulace s cache nebo chybných dotazů, takže tohle je hodně cenný.

Tipy? Určitě se zaměř na sledování stavů dotazů – loading, error a data. Když vidíš nějakou chybu, tak můžeš hned zjistit, co ji způsobilo a řešit to. Taky sleduj duplicitu dotazů – pokud se ti posílají stejné dotazy víckrát za sebou bez potřeby, může to zpomalit výkon aplikace.

Mám zkušenost s tím, že jsem měl problém s načítáním dat a až díky DevTools jsem zjistil, že se mi dotazy neprováděly správně kvůli špatné implementaci useQuery hooku. Hned jsem to opravil a všechno začalo fungovat jak má. Takže doporučuji si DevTools pořádně prostudovat a využívat jejich možnosti!

207 slov
2.1 minut čtení
15. 7. 2024
Jarmila Dobešová
GraphQL.cz/Články/Debugging a nástroje
Využití Apollo Client DevTools pro debugging: Jak efektivně ladit vaše GraphQL aplikaceObjevte, jak Apollo Client DevTools usnadňuje debugging a testování vašich GraphQL aplikací. Získejte tipy a triky pro maximální využití tohoto mocnéh...
1000 slov
10 minut čtení
21. 1. 2023
Filip Bartoš
Přečíst článek
Podobné otázky