GraphQL.cz/Fórum/Jaký je nejlepší způsob, jak najít chyby v Apollo Clientu?

Jaký je nejlepší způsob, jak najít chyby v Apollo Clientu?

Nedávno jsem začal pracovat s Apollo Clientem a musím říct, že to přináší spoustu výhod, ale zároveň jsem se setkal s několika problémy, které mi způsobují hlavu. Snažím se optimalizovat své GraphQL dotazy a také správně spravovat cache, ale občas se mi stává, že získávám neúplná nebo nesprávná data. Zkoušel jsem různé metody ladění, jako je například použití Chrome DevTools pro sledování síťových požadavků a kontrolu odpovědí serveru, ale stále se mi zdá, že je to spíš jako hledání jehly v kupce sena. Myslím si, že by mi mohly pomoci i logy Apollo Clientu, ale nevím přesně, jak je správně nastavit a co všechno bych měl sledovat. Pokud máte nějaké tipy na to, jak efektivně najít chyby a optimalizovat práci s Apollo Clientem, budu moc vděčný. Jaké jsou nejlepší postupy pro ladění a co byste doporučili třeba začátečníkům jako já? Je dobré používat nějaké specifické nástroje nebo knihovny? Jaké jsou vaše osobní zkušenosti s odhalováním problémů v Apollo Clientu? Děkuju za jakoukoli radu!

163 slov
1.6 minut čtení
30. 6. 2024
Olga Ševčíková

Ono ladění Apollo Clientu může být fakt oříšek. Já jsem měl podobné problémy a nakonec mi dost pomohlo zapnout logging. Můžeš to udělat tak, že si vytvoříš Apollo Client s ApolloLink a použiješ onError link, abys viděl všechny chyby. Co se týče cache, doporučuju si lehce prostudovat upravování cache, třeba pomocí writeQuery nebo readQuery, aby sis měl jistotu, že data, co vracíš, jsou validní.

Dost užitečný je taky Apollo Client Devtools, což je rozšíření do Chrome, co ti ukáže, jak vypadá tvoje cache a jaké dotazy se provádějí. Můžeš tam vidět i stav komponent a jestli se ti data správně načítají.

Nezapomeň taky na správné použití useQuery a useMutation, občas ti můžou vracet stale data, pokud se cache neaktualizuje v tu správnou chvíli. Pokud všechno selže, zkus přidat fetchPolicy s hodnotou 'network-only', abys to vyzkoušel bez cache. Hlavně buď trpělivý, odhalení chyb může trvat, ale tyhle tipy by ti mohly dost pomoct.

152 slov
1.5 minut čtení
17. 10. 2024
Elena Černá

Zdravím, s Apollo Clientem to může být fakt občas oříšek. Doporučuji začít s loggingem. Můžeš využít Apollo Client Devtools, což je rozšíření pro Chrome a hodně ti to usnadní život – ukáže ti, co se děje s cache a jaké dotazy se posílají. Další věc, co pomáhá, je použít Apollo Link pro logging – to ti umožní vidět všechny požadavky a odpovědi přímo v konzoli. Zkontroluj si i nastavení cache, jestli nemáš něco špatně nastavené. Pokud dostáváš neúplná data, možná bude problém v tom, jak máš definované fragmenty nebo query. Snaž se vždycky testovat dotazy v GraphQL Playgroundu nebo Insomnia, abys viděl, co server vrací bez Apollo. A když už mluvíme o optimalizaci, sleduj fetchPolicy, protože to může mít velký vliv na to, jak Apollo pracuje s daty. Vždycky se hodí mít přehled o tom, co se v aplikaci děje a tyhle nástroje ti v tom dost pomůžou.

148 slov
1.5 minut čtení
15. 5. 2024
Jaroslav Dubský

Jasně, Apollo Client může být trochu oříšek, když se snažíš najít ty chyby. První věc, co bych doporučil, je zapnout logování Apollo Clientu – to ti pomůže vidět, co se děje s dotazy a odpověďmi. Můžeš to udělat tak, že si vytvoříš vlastní Apollo Client instance a nastavíš ApolloLink s middlewarem, který loguje všechny požadavky a odpovědi. Taky zkontroluj, jestli správně spravuješ cache – někdy můžeš mít problém s tím, že se ti vrací starý data místo nových. Zkus přidat správný fetchPolicy, třeba cache-and-network, aby ses ujistil, že dostaneš aktuální data.

Dál bych doporučil podívat se na Apollo DevTools – je to rozšíření pro Chrome, které ti umožní sledovat cache a dotazy v reálném čase. Je to fakt užitečný nástroj na ladění. A pokud narazíš na problémy s GraphQL dotazy, ověř si je v nějakém GraphQL klientovi jako je Postman nebo Insomnia. Tímhle způsobem zjistíš, jestli problém není na straně serveru.

A nakonec se neboj googlit konkrétní chybové hlášení nebo se podívat na GitHub issues pro Apollo – tam často najdeš řešení podobných problémů. Držím palce!

176 slov
1.8 minut čtení
1. 7. 2024
Žaneta Palečková
GraphQL.cz/Články/Debugging a nástroje
Využití Apollo Client DevTools pro debugging: Jak efektivně ladit vaše GraphQL aplikaceObjevte, jak Apollo Client DevTools usnadňuje debugging a testování vašich GraphQL aplikací. Získejte tipy a triky pro maximální využití tohoto mocnéh...
1000 slov
10 minut čtení
21. 1. 2023
Filip Bartoš
Přečíst článek
Podobné otázky