GraphQL.cz/Fórum/Jak implementovat caching do GraphQL dotazů?

Jak implementovat caching do GraphQL dotazů?

Zdravím všechny, potřeboval bych se zeptat na něco ohledně cachování v GraphQL. Vím, že caching je důležitý pro zvyšování výkonu a snižování latence při práci s API, ale nějak se mi nedaří zjistit, jak to správně implementovat v kontextu GraphQL. Mám pár dotazů ohledně toho, jaké metody a techniky jsou doporučované pro caching v GraphQL dotazech. Zajímalo by mě, jestli je lepší využít nějaké knihovny, nebo jestli se dá použít vestavěné řešení v rámci serveru. Také mě zajímá, zda má smysl používat caching na úrovni jednotlivých resolvers, nebo bych měl zvolit globálnější přístup ke caching celého API. Jakým způsobem totiž zajistit, aby se data neduplikovala a aby byl cache efektivní? A co třeba invalidace cache? Jak to funguje v případě změn dat? Myslím si, že to je dost komplexní téma a rád bych slyšel vaše zkušenosti nebo doporučení. Zkusil jsem už několik příkladů a tutoriálů, ale stále mám pocit, že mi něco uniká, takže budu vděčný za každý tip nebo radu, kterou mi můžete dát. Děkuji předem!

167 slov
1.7 minut čtení
3. 12. 2022
Pavel Jílek

Caching v GraphQL se dá dělat různě, záleží na tvých potřebách a architektuře. Můžeš třeba použít Redis nebo Memcached pro globální caching. To funguje dobře, pokud chceš cachovat odpovědi na dotazy, který se často opakují. Můžeš to implementovat na úrovni resolvers, tak si můžeš vybrat, co chceš cachovat a jak dlouho to tam má zůstat.

Taky je dobrý kouknout na Apollo Client, umí cacheovat na frontendový straně a má i nějaký vestavěný mechanismy pro invalidaci cache, což je fajn. U serveru můžeš mít middleware, který kontroluje, jestli už data jsou v cache, než uděláš dotaz do DB.

Invalidace cache je fakt důležitá - když se změní data v DB, tak musíš zajistit, aby ses nedíval na starou verzi. Můžeš třeba použít časové TTL nebo nějaký trigger při změně dat. Prostě najít balanc mezi efektivitou a aktuálností dat, což je vždycky výzva. Tak hlavně experimentuj a sleduj, co ti funguje nejlíp.

150 slov
1.5 minut čtení
17. 1. 2025
Stanislav Slavík

Caching v GraphQL je fakt zajímavý téma. Určitě má smysl cachovat na úrovni resolvers – tím pádem můžeš mít rychlejší odpovědi tam, kde to nejvíc potřebuješ. Můžeš použít nějakou knihovnu jako Apollo Client, která má integrovanej caching, což hodně usnadní práci. Když třeba používáš REST API, tak můžeš cachovat odpovědi a pak prostě vracet ty data přímo z cache místo z databáze.

Důležitý je taky nastavit invalidaci cache, aby ses vyhnul zastaralým datům. Například, když se data změní (nový příspěvek nebo úprava), tak bys měl invalidovat cache pro dotazy, co ta data používají. Někdy to můžeš udělat třeba na základě časových razítek nebo pomocí subscriptions, když chceš mít real-time aktualizace.

Globální caching může být někdy složitější, protože musíš dávat pozor na to, co všechno se ukládá a kdy se to maže. Takže začni s resolvery a pak si to rozšiřuj podle potřeby. Nezapomeň sledovat výkon a experimentovat s různými přístupy – může to být opravdu hodně individuální.

156 slov
1.6 minut čtení
29. 12. 2024
Jindřiška Buchtová

Caching v GraphQL může být fakt tricky, ale je to zásadní pro výkon. Můžeš začít s cachingem na úrovni resolvers. Například pokud máš dotaz na uživatele, můžeš použít něco jako Redis nebo in-memory cache, aby ses vyhnul opakovaným dotazům k databázi. Záleží na tom, jak často se data mění.

Pokud chceš globálnější přístup, můžeš implementovat caching na úrovni API, ale dávej pozor, aby ses nedostal do situace, kdy data nejsou aktuální. Invalidace cache je důležitá – když se něco změní (např. update uživatele), musíš cache invalidovat, jinak budeš vracet zastaralá data. Můžeš použít nějaké TTL (time-to-live) hodnoty pro automatické vypršení cache, ale to je takový kompromis.

Knihovny jako Apollo Client mají vestavěné cache mechanismy, takže pokud používáš Apollo, zkus to. Ale i bez knihoven to jde, jen si dej pozor na synchronizaci dat a konsistenci. Klíč je najít balanc mezi výkonem a aktuálností dat.

143 slov
1.4 minut čtení
15. 10. 2024
Libor Němec
GraphQL.cz/Články/Caching strategií
Optimalizace výkonu s cachingem v GraphQL dotazechPrůvodce k implementaci cachingových technik v GraphQL pro zlepšení výkonu a snížení latence dotazů.
1000 slov
10 minut čtení
26. 1. 2022
Andrea Malá
Přečíst článek
Podobné otázky