GraphQL.cz/Fórum/Můžu použít caching pro subgraphy v Apollo GraphQL?

Můžu použít caching pro subgraphy v Apollo GraphQL?

Zajímalo by mě, jestli je možné implementovat caching pro subgraphy, které používám v Apollo GraphQL. Rád bych věděl, jak to vlastně funguje, a jestli se to dá udělat efektivně. Vím, že Apollo má nějaké vestavěné mechanismy pro caching, ale nevím, jak se to dotýká subgraphů. Může mi někdo vysvětlit, jestli je to vůbec možné? A pokud ano, jaké jsou nejlepší praktiky? Mám obavy z výkonu a chci se ujistit, že subgraphy nebudou zbytečně zpomalovat celou aplikaci. Narazil jsem na pár článků o cachingu v Apollo Clientu, ale nikde jsem nenašel konkrétní informace o tom, jak to aplikovat na subgraphy. Mám používat federaci nebo stačí klasický Apollo Server? Jakým způsobem bych měl manipulovat s cache? Budu vděčný za jakékoli tipy nebo odkazy na materiály, které by mi mohly pomoct pochopit tuto problematiku lépe.

132 slov
1.3 minut čtení
25. 8. 2023
Daniela Navrátilová

Caching pro subgraphy v Apollo GraphQL je určitě možný. Apollo má nějaké vestavěné cache mechanismy, jako Apollo Client, který umí ukládat odpovědi a znovu je používat, což může ušetřit spoustu času při opakovaných dotazech. Pokud používáš Apollo Federation, tak to vlastně funguje na principu, že každý subgraph může mít vlastní cache a Apollo Gateway pak může efektivně agregovat data. Doporučuje se využívat cache na úrovni jednotlivých subgraphů, aby se snížilo zatížení serveru a urychlil se přístup k datům.

Základní praktiky jsou, že bys měl mít nastavené cache invalidation strategie, aby se ti neukládaly zastaralé data. Můžeš taky experimentovat s TTL (time-to-live) pro různé typy dat. Pokud plánuješ používat federaci, dává to smysl, protože to přidává další vrstvu optimalizace a umožňuje lépe řídit, kdy a jak se data mají cachovat.

Dobrý nápad je také sledovat výkon a ladit cache podle potřeby. Určitě se mrkni na dokumentaci k Apollo Clientu i Apollo Serveru a hledej příklady, co fungují pro caching v kontextu subgraphů.

161 slov
1.6 minut čtení
7. 8. 2024
Jindřiška Buchtová

Caching pro subgraphy v Apollo GraphQL je určitě možný a může to být super efektivní. Když používáš Apollo Federation, tak máš výhodu centralizovaného přístupu, kde můžeš víc optimalizovat dotazy a zkrátit latenci tím, že subgraphy se můžou sdílet a cachovat lépe. Apollo Server má vestavěné caching mechanismy, takže pokud používáš Apollo Client, můžeš také využít jeho cache pro ukládání dat.

Důležitý je nastavit si správně TTL (time-to-live) pro cache. To ti pomůže udržet data čerstvá, ale zároveň minimalizovat zbytečné dotazy na server. Můžeš taky manipulovat s cache pomocí direktiv v GraphQL schématu nebo ručně invalidovat cache při změnách dat.

Pokud se bojíš výkonu, zkus sledovat, kolik dotazů tvé subgraphy generují a optimalizuj resolvery, aby vracely jen nezbytná data. Také se podívej na Apollo Studio pro monitoring a analýzu výkonu dotazů. Určitě to chce experimentovat a najít ten správný balans mezi výkonem a čerstvostí dat.

144 slov
1.4 minut čtení
14. 5. 2023
Simona Světlíková

Caching pro subgraphy v Apollo GraphQL je určitě možný a může hodně pomoct s výkonem. Když používáš Apollo Federation, tak subgraphy mohou mít svoje vlastní caching strategie. V podstatě se dá využít Apollo Server, který má vestavěné caching mechanismy, ale pokud jde o federaci, tak to může být trošku složitější, protože každý subgraph může mít jiný cache management.

Doporučuji se podívat na HTTP caching a jak funguje Apollo Client. Můžeš třeba použít in-memory cache nebo implementovat custom caching mechanismus na úrovni resolverů. V případě federace bys měl mít na paměti, že každý subgraph může mít jinou strukturu dat a caching strategie.

Co se týče výkonu, je dobré si udělat analýzu, které dotazy jsou časté a co by mohlo být efektivně cachováno. Můžeš taky zkusit použít cache invalidation strategie, aby ses vyhnul stale datům. Zkrátka to chce experimentovat a najít co nejefektivnější přístup pro tvůj konkrétní případ.

144 slov
1.4 minut čtení
13. 4. 2024
Bohumil Vojtěch
GraphQL.cz/Články/Caching strategií
Optimalizace výkonu s cachingem v GraphQL dotazechPrůvodce k implementaci cachingových technik v GraphQL pro zlepšení výkonu a snížení latence dotazů.
1000 slov
10 minut čtení
26. 1. 2022
Andrea Malá
Přečíst článek
Podobné otázky