GraphQL.cz/Fórum/Můžu v GraphQL používat direktivy pro filtraci dat?

Můžu v GraphQL používat direktivy pro filtraci dat?

Už nějakou dobu se zabývám GraphQL a narazil jsem na spoustu zajímavých věcí, ale stále si nejsem jistý ohledně jednoho aspektu. Může se použít nějaká forma direktiv přímo v dotazech pro to, abych mohl filtrovat data? Vím, že v GraphQL máme možnost definovat dotazy do detailu a přizpůsobit je, ale představa, že bych mohl použít direktivy jako něco na způsob filtrů, mi připadá opravdu lákavá. Třeba něco jako @include nebo @skip jsem slyšel, ale to jsou spíš podmínkové direktivy. Co když bych chtěl filtrovat podle nějakých specifických kritérií přímo v dotazu? Je to vůbec možné, nebo se musím spolehnout na backend a tam definovat všechny možné filtry? Jak to vlastně funguje s direktivami a jestli je možné je kombinovat s parametry dotazů? Existují nějaké nejlepší praktiky nebo příklady, které by mi mohly pomoci pochopit, jak to celé může fungovat? Zajímalo by mě, jestli tuto možnost někdo z vás už vyzkoušel a jaké měl zkušenosti. Může to ušetřit čas při práci s daty a udělat API ještě flexibilnější? Díky za jakékoli rady!

171 slov
1.7 minut čtení
27. 1. 2023
Věra Strnadová

V GraphQL se direktivy jako @include a @skip používají na podmínkové vykreslování, takže přímo na filtrování dat v dotazu to není. Pokud chceš filtrovat data podle konkrétních kritérií, většinou to musíš udělat přes argumenty ve tvých dotazech. To znamená, že backend musí mít definované filtry, které pak můžeš používat v dotazech. Někdy se ale používají i custom direktivy, což může být zajímavé řešení, ale je to spíš pokročilé a záleží na implementaci serveru. Obecně se doporučuje držet filtry na backendu kvůli konzistenci a bezpečnosti. Když to shrnu, přímo v dotazech moc silné možnosti filtrací nejsou, musíš spoléhat spíš na serverovou logiku.

101 slov
1 minut čtení
15. 6. 2024
František Hůlka

Directivy v GraphQL, jako @include a @skip, jsou fajn pro podmínkové vykreslování, ale na filtraci dat přímo v dotazech to moc nefunguje. Tyhle direktivy ti spíš pomůžou rozhodnout, jestli se má něco zahrnout nebo vynechat. Pokud chceš filtrovat podle konkrétních kritérií, většinou to musíš řešit na straně serveru. Vytvoříš si typy dotazů, které umožňují předávat parametry pro filtrování už na backendu. To může zahrnovat třeba argumenty na polech v tvém schématu. Takže jo, jde to udělat flexibilně, ale s direktivama to moc nenaděláš. Nejlepší praxí je definovat filtry přímo v API a pak je volitelně používat v dotazech. Zkrátka backend a schema jsou klíčové, abys mohl efektivně filtrovat data.

109 slov
1.1 minut čtení
31. 7. 2024
Irena Šimůnková

Mělo by to jít, ale jak to tak bývá, záleží na tom, jak je tvůj GraphQL server nastavený. Ty direktivy jako @include nebo @skip jsou spíš na podmínkové vykreslování částí dotazu, ale pro filtrování dat obvykle musíš použít argumenty v dotazu. Můžeš si ale vytvořit custom direktivy, pokud máš kontrolu nad serverem, a ty by mohly být použitelné na filtraci. Většinou se ale filtrace dělá na backendu, kde definuješ, jaké argumenty přijmeš a co s nimi uděláš. Takže jo, můžeš používat direktivy na ovlivnění toho, co se vrátí, ale samotné filtrování většinou vyžaduje definovat si to na serveru. Zkuste se podívat na nějaké příklady z dokumentace GraphQL nebo si projít open-source projekty, tam najdeš inspiraci, jak to implementovat. Flexibilita API pak hodně závisí na tom, jak si ho postavíš.

129 slov
1.3 minut čtení
17. 10. 2024
Jana Prchalová
GraphQL.cz/Články/Použití Directiv
Jak používat direktivy pro podmíněné načítání dat v GraphQLObjevte, jak efektivně využívat direktivy v GraphQL pro podmíněné načítání dat. Příklady, strategie a tipy pro optimalizaci vašich aplikací.
1000 slov
10 minut čtení
3. 11. 2022
Richard Kolář
Přečíst článek
Podobné otázky