GraphQL.cz/Fórum/Podivné chyby při GraphQL dotazech? Co s tím?

Podivné chyby při GraphQL dotazech? Co s tím?

Nedávno jsem začal pracovat s GraphQL a musím říct, že to má své kouzlo, ale taky spoustu zádrhelů. Když se snažím provést nějaké dotazy, často narazím na podivné chyby, které mi nedávají smysl. Například, když se pokusím načíst určité data ze serveru, občas dostanu chybové hlášení, které vypadá jako nesmysl nebo vůbec neodpovídá tomu, co jsem zadal. Mám pocit, že všechny ty proměnné a schémata jsou tak složité, že si už nevím rady. Zkoušel jsem projít dokumentaci a různý tutoriály, ale pořád se mi nedaří pochopit, co je špatně. Někdy to vypadá, jako by problém byl na serveru, jindy mi to přijde jako chyba v mé syntaxi. Jak mám zjistit, kde je zakopaný pes? Existuje nějaký nástroj nebo technika, kterou bych mohl použít k ladění těchto dotazů? Mám se zaměřit na chyby v logách serveru nebo zkontrolovat typy dat ve svém dotazu? A co když mě GraphQL query vrací podivné chyby kvůli nějakému nesouladu mezi frontendem a backendem? Jak se s tím dá efektivně vypořádat? Vím, že GraphQL má své výhody, ale tyhle situace mě docela frustrují. Pokud jste měli podobný problém a víte, jak se ho zbavit nebo alespoň nasměrovat na správnou cestu, byl bych moc vděčný za jakoukoliv radu.

201 slov
2 minut čtení
2. 11. 2024
Emil Kratochvíl

Tyhle problémy s GraphQL jsou fakt frustrující. Často je to o tom, že nevíš, co přesně server čeká a jaký typ dat mu posíláš. Zkontroluj pečlivě schéma, co jsi dostal ze serveru, a uvidíš, jestli se shodují typy dat. Můžeš mít třeba string místo ID nebo naopak. Pokud ti server vrací podivné chyby, tak si zkus zapnout logování na serveru, abys viděl, co přesně se děje. Taky se podívej na error messages, někdy tam bývá víc informací, než si myslíš. Další věc – použij nástroje jako GraphiQL nebo Postman pro testování dotazů přímo na serveru. Uvidíš tak, jestli je problém v dotazu nebo někde jinde. No a pokud máš frontend a backend oddělené, zkontroluj, jestli se verze API nezměnily. Hlavně buď trpělivý a postupně si všechno osaháš.

127 slov
1.3 minut čtení
28. 8. 2024
Bohumil Netolický

Zní to frustrující, s těma chybama je to občas zmatek. Já bych doporučil pár věcí. První, koukni na GraphQL Playground nebo Insomnia, ty ti pomůžou s testováním dotazů a hned vidíš výsledky, což může pomoct odhalit syntaktické chyby. Pak se určitě podívej na schémata – pokud něco není správně definované na serveru, může to hodit divné chyby. Zkontroluj typy dat. Třeba máš proměnnou jako string, ale server čeká int. To může být kámen úrazu. Také sleduj logy na serveru, tam často najdeš víc informací o tom, co je špatně. Pokud se ti zdá, že je problém mezi frontendem a backendem, dej si čas na porovnání verzí API a dotazů. Někdy drobný mismatch může nadělat velkou paseku. A neboj se zeptat komunity, třeba na Discordu kolem GraphQL se najdou lidi, co ti rádi poradí.

133 slov
1.3 minut čtení
6. 9. 2024
Anna Pernicová

No, tak to znám. GraphQL může být někdy fakt oříšek. Zkus se podívat na ty chybové hlášení podrobněji – většinou tam je nějaký hint, co je špatně. Většina chyb se týká nesprávných typů dat nebo chybějících povinných polí. Zkontroluj si schéma na serveru a porovnej ho s tím, co posíláš v dotazech. Pokud se ti zdá, že je problém na serveru, mrkni na logy – tam by mohly být stopy po chybách, co se dějou při zpracování dotazu.

Taky doporučuji používat nástroje jako GraphiQL nebo Apollo Client Devtools, ty ti můžou hodně pomoct při ladění. Ty víc ukážou, co vlastně server vrací. A pokud máš podezření na rozpor mezi frontendem a backendem, tak si udělej testovací dotazy přímo v GraphiQL a sleduj, co to vrací, pak to porovnej s tím, co chceš vidět.

Zkrátka – buď trpělivý a snaž se izolovat problém. Když to budeš mít rozebrané na kusy, bude snazší najít tu chybu.

153 slov
1.5 minut čtení
12. 10. 2024
Helena Matějková
GraphQL.cz/Články/Error handling
Strategie pro efektivní zpracování chyb v GraphQL APIObjevte klíčové strategie pro správu a reportování chyb v GraphQL API, které vám pomohou zlepšit uživatelskou zkušenost a optimalizovat výkon aplikace...
1000 slov
10 minut čtení
18. 8. 2024
Jan Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky