GraphQL.cz/Fórum/Jak správně použít error format v GraphQL odpovědích?

Jak správně použít error format v GraphQL odpovědích?

Zajímalo by mě, jak je to vlastně s error formátem v GraphQL odpovědích. Snažím se pochopit, jakým způsobem se mají chyby vracet klientovi, aby to dávalo smysl a bylo to použitelný. Narazil jsem na různé příklady, ale pořád mám pocit, že si nejsem jistý tím, co je nejlepší praxe. Mám na mysli, jestli by se měly vracet chyby ve specifickém formátu, nebo jestli je důležitější prostě vrátit nějakou informaci, i když to nebude ideální. Zároveň mě zajímá, co všechno by mělo být součástí té chybové odpovědi – měl bych přidávat i nějaké ID chyby nebo alespoň popis, proč k tomu došlo? A co třeba status kód? Myslím, že se mi zatím nepodařilo najít nic konkrétního, co by mi dalo jasnou představu o tom, jak to udělat správně. Dále bych rád věděl, jestli jsou nějaké standardy nebo doporučení od komunity ohledně error handlingu v GraphQL, které bych měl mít na paměti při návrhu API. Jestli někdo máte zkušenosti nebo tipy, budu moc rád za vaše názory a rady.

167 slov
1.7 minut čtení
4. 3. 2023
Aleš Konečný

Když jde o error handling v GraphQL, většinou se chyby vrací v rámci speciálního pole errors v odpovědi. To by mělo mít formát jako pole objektů, kde každý objekt reprezentuje jednu chybu. Dobrý nápad je přidat nějaké ID chyby nebo unikátní kód, aby se to dalo snadno identifikovat a logovat. Popis chyby by měl být srozumitelný, aby klient věděl, co se pokazilo.

Status kód není součástí standardní GraphQL odpovědi, ale můžeš ho přidat jako HTTP header nebo prostě vrátit na úrovni serveru, pokud bys chtěl dávat ještě víc informací. Ale většinou to klienti už chápou na základě toho, co se vrací v errors.

Myslím, že nejlepší praxí je snažit se o konzistentnost – pokud máš nějaký specifický format chybových zpráv, drž se ho napříč API. Někde jsem četl o standardech jako GraphQL Spec, ale to je spíš základní úroveň. Takže v podstatě: jasné popisy, unikátní ID a snaž se být konzistentní.

149 slov
1.5 minut čtení
20. 10. 2024
Rudolf Machač

Tak tohle je fakt důležitá otázka. V GraphQL se obvykle chyby vrací v poli "errors", což je takový standard. Můžou tam být různý detaily jako message, extensions a případně nějaký custom fieldy, třeba ID chyby nebo stack trace, pokud to dává smysl. Je dobrý mít popis, co se stalo, aby to klient snadno pochopil. Co se týče status kódu, ten se v GraphQL moc neřeší, protože odpověď je vždycky 200 OK, i když něco nefunguje. Takže status kód moc neřeš, spíš se soustřeď na ty error message. Doporučuje se dodržovat konzistenci v tom, jak chyby vracíš, aby si klient mohl zvyknout na tvůj formát. No a co se standardů týče, tak fakt není nějaký přísný pravidlo, ale čím víc informací dáš do té chybové odpovědi, tím líp pro uživatele. Hlavně nezapomeň na dobrý popis, to je klíčový.

137 slov
1.4 minut čtení
10. 12. 2023
Vojtěch Pospíšil

Když jde o error handling v GraphQL, tak je to trochu jiný kafe než u REST. Hlavní věc je, že GraphQL vrací chyby přímo v odpovědi, takže nemáš status kód jako u REST, ale máš pole „errors“. Každej error by měl mít nějaký ID nebo alespoň popis, co se vlastně stalo. Takže jsi na správné cestě, když chceš přidávat informace, aby to dávalo smysl a bylo to pro klienta použitelný.

Co se týče formátu, tak doporučuju dodržovat základní strukturu - měla by tam být zpráva (message), kód (code) a ideálně i nějaký path, aby bylo jasný, kde se to pokazilo. To pomůže při debugování.

Některé knihovny nebo frameworky mají svoje doporučení a standardy pro error handling, takže se mrkni na dokumentaci k tomu, co používáš. Oproti RESTu tady moc standardizace není, ale snaž se být konzistentní napříč celým API. Dobrý je taky logovat chyby na serveru pro vlastní analýzu.

Takže shrnuto, snaž se o přehledný a informativní error format a drž se konzistence. Klienti budou mít radost.

166 slov
1.7 minut čtení
9. 11. 2024
Lukáš Vojtěch
GraphQL.cz/Články/Error handling
Jak správně strukturovat chybové odpovědi v GraphQLDiskuze o doporučených praktikách pro strukturování chybových zpráv v GraphQL, aby byly pro uživatele jasné a užitečné.
1000 slov
10 minut čtení
23. 11. 2022
Lucie Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky