GraphQL.cz/Fórum/Jak správně strukturovat resolvery v GraphQL?

Jak správně strukturovat resolvery v GraphQL?

Nedávno jsem začal pracovat s GraphQL a zatím se mi to zdá jako skvělá alternativa k REST API, ale mám trochu zmatek ohledně resolverů. Jak vlastně správně strukturovat resolvery v GraphQL? Když se podívám na různé projekty, vidím, že některé týmy používají různá uspořádání, a já bych rád pochopil, co je nejlepší praxe. Měly by být resolvery organizovány podle typů nebo podle funkcionality? Například, pokud mám typy jako User, Post a Comment, měl bych mít jednotlivé soubory pro každý resolver nebo je lepší mít jeden soubor s všemi resolvery pohromadě? A co se týče složitějších operací, jako jsou například mutace – existuje nějaký doporučený způsob, jak je strukturovat, abych se vyhnul chaosu? Také by mě zajímalo, jak do toho zapadá správa chyb a jak se to všechno dá dobře testovat. Jak tedy postupujete při organizaci resolverů ve svých aplikacích? Existují nějaké osvědčené vzory nebo doporučení, které byste mohli sdílet? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti!

156 slov
1.6 minut čtení
11. 12. 2024
Adam Kočí

Tak já ti na to zkusím odpovědět. Obecně se v praxi doporučuje organizovat resolvery podle typů. To znamená, že pokud máš User, Post a Comment, tak mít tři samostatné soubory pro každý z těchto typů, kde budeš mít všechny resolvery související s daným typem pohromadě. Tím se to celé lépe udržuje a orientuje. Když máš hodně resolverů na jednom místě, může to rychle přerůst do chaosu.

Pokud jde o mutace, tak je dobrý mít je oddělené od dotazů, protože se jedná o jinou logiku. Můžeš buď mít samostatný soubor pro každou mutaci nebo je seskupit podle typu, jako u dotazů. Hlavně dej pozor na to, aby byly jasně oddělené a snadno pochopitelné.

Co se týče správy chyb, tak hodně záleží na tom, jakým způsobem chceš chyby vracet. Můžeš mít nějaký centrální systém pro zpracování chyb, což usnadní údržbu. A testování? No, snaž se psát testy přímo na resolvery – to hodně pomůže, když se ti projekt rozroste.

Každopádně nejlepší praxí je prostě dělat to tak, aby ses v tom vyznal ty a další lidi v týmu. Je to dost individuální a záleží na konkrétním projektu.

182 slov
1.8 minut čtení
1. 1. 2025
Pavel Vrba

Strukturování resolverů v GraphQL je dost o osobních preferencích a velikosti projektu. Obecně se doporučuje organizovat resolvery podle typů, protože to dává smysl a udržuje věci přehlednější. Takže mít soubory pro User, Post a Comment samostatně může být užitečné. Pokud máš ale malý projekt, klidně můžeš mít všechno v jednom souboru, dokud se ti to nezamotá.

U mutací bych řekl, že bys měl mít nějakou logiku oddělenou. Například můžeš mít složku pro mutace a tam si udělat soubory na různé operace, což pomůže udržet to čisté, když začneš přidávat víc funkcí.

Co se týče správy chyb, hodí se mít nějaký centrální mechanismus, jak chytat a zpracovávat chyby. Můžeš třeba použít middleware nebo hooky na error handling – to ti ušetří spoustu času.

A testování? Tam bych doporučil psát testy pro jednotlivé resolvery zvlášť. Tím pádem si můžeš zajistit, že fungují tak, jak mají a zároveň ti to dává větší flexibilitu při změnách.

Takže shrnuto, rozdělit podle typů, udržovat logiku u mutací odděleně a mít dobrý error handling a testy je fajn základ.

168 slov
1.7 minut čtení
17. 12. 2024
Magdaléna Šimková

Strukturování resolverů v GraphQL je fakt zajímavá věc. Osobně bych doporučil organizovat je podle typů, takže mít samostatné soubory pro každý typ jako User, Post a Comment. Takhle se ti to pak líp udržuje a hledáš v tom snadnějc. Když máš všechno v jednom souboru, může to rychle přerůst v chaos, zvlášť když se přidávají mutace.

Co se týče mutací, hodně lidí dělá to, že si vytvoří zvlášť soubory pro každou mutaci nebo skupinové operace. Tím pádem je to přehlednější a víc modularizovaný. Chybová správa by měla bejt taky součástí tvých resolverů - měl bys mít nějaký centrální způsob, jak chybový stavy zpracovávat, třeba pomocí middleware nebo helper funkcí. Testování by mělo jít ruku v ruce s organizací - když máš dobře rozdělené resolvery, tak se daleko líp píšou testy. Takhle si můžeš otestovat jednotlivé části bez toho, abys musel projíždět celým jedním obřím souborem.

Shrnuto - podle typů, odděleně pro mutace a myslet na chyby a testy. To je podle mě nejlepší směr.

163 slov
1.6 minut čtení
9. 1. 2025
Zdeňka Jirásková
GraphQL.cz/Články/Účinnost resolverů
Zásady pro psaní efektivních resolverů v GraphQLObjevte nejlepší postupy pro návrh a implementaci výkonných resolverů v GraphQL. Naučte se, jak optimalizovat výkon a strukturu vašich GraphQL aplikac...
1000 slov
10 minut čtení
18. 11. 2024
Tereza Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky